Oogoperatie in dagbehandeling

De oogarts heeft in overleg met u besloten tot een ingreep in dagbehandeling. U hoeft hiervoor niet opgenomen te worden in het ziekenhuis.

Voorbereiding op een oogoperatie in dagbehandeling

Indien u bloedverdunnende middelen gebruikt, dient u dit te melden aan de oogarts. Bij twijfel kunt u in zo’n geval van tevoren ook nog telefonisch met de secretaresse van de oogarts overleggen. Omdat het niet uitgesloten is dat u door de ingreep enigszins uit uw normale doen bent, raden wij u aan om even te overleggen of begeleiding gewenst of noodzakelijk is.

De volgende operatie is voor u afgesproken

  • Chalazion verwijderen

Een beginnend chalazion kan het best behandeld worden met warme kompressen. Indien dit niet geholpen heeft wordt het chalazion, onder plaatselijke verdoving, door insnijden van het ooglid verwijderd. Daarna wordt een wat drukkend verband met oogzalf voor ten hoogste 24 uur gegeven.

  • Sondage traanweg (Anel test)

U heeft last van tranende ogen. Eerst worden de traanpuntjes met een metalen staafje iets opgerekt. Vervolgens wordt er met een stomp naaldje water in de traanpuntjes gespoten. Wanneer het water in de keel-neus holte terecht komt, is het kanaal open. U kunt het water doorslikken. Deze test wordt veelal gedaan bij traanklachten om te kijken of er een indicatie is voor een ingreep in verband met verstopping van de traanwegen.

  • Ooglidtumor/ ooglidwratjes

De meest voorkomende goedaardige tumoren van de oogleden zijn wratten en moedervlekken. Deze kunnen onder plaatselijke verdoving worden verwijdert. Meestal wordt er een pleistertje (‘steristrip’) op geplakt.

  • Ooglidcorrectie

U heeft teveel ooglidhuid waardoor de oogleden in beeld hangen. De oogarts zal een reepje overtollige huid verwijderden, waarna de ooglidhuid met een tiental hechtingen of één lange hechting wordt gesloten. Op de hechtingen wordt een pleistertje (“steristrip”) geplakt. Deze ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt circa 90 minuten.

  • Ectropioncorrectie

Uw ooglid staat naar buiten gekanteld door verminderde elasticiteit van de huid. U heeft daardoor een grotere kans op ooginfecties of uitdroging van het oog. Het naar buiten staande ooglid wordt door de oogarts ingekort zodat het weer aansluit. Deze ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt circa 45 minuten.

  • Entropioncorrectie

Uw ooglid krult naar binnen, daardoor slepen de oogwimpers over het oog, waardoor irritatie en soms zelfs een infectie ontstaat. Uit het naar binnen krullende ooglid wordt een stukje huid verwijderd zodat het ooglid weer strak tegen het oog aan komt te liggen. Deze ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt circa 45 minuten.

Voor alle ooglid operaties geldt

De oogleden kunnen zwellen door vochtophopingen, dit slinkt vanzelf. De huid rondom de ogen is zeer los van structuur, waardoor bloed onderhuids naar beneden zakt tot op de wangen. Het ziet er uit als een bloeduitstorting. Dit verdwijnt binnen enkele weken volledig. Na 3 maanden ziet u bijna niets meer van de ingreep. Een lichte verkleuring van de oogleden kan optreden.

Complicaties

Ooglidoperaties zijn in het algemeen niet gevaarlijk. Zoals aan elke operatie is er toch een zeker risico aan verbonden. Een blauw oog komt vaak voor, maar geneest snel. Lelijke littekens en infecties treden zeer zeldzaam op.

Direct na thuiskomst

Kunt u het ooglid koelen met ijsblokjes in een zakje in een theedoek (geen ijs direct op de huid!), of u gebruikt een coldpack in een theedoek. Als u koelt beperkt u de zwelling.

De eerste twee weken na de operatie

  • Niet wrijven, de wond kan nog zwak zijn;
  • Draag bij felle zon een zonnebril;
  • De wond niet langdurig nat laten worden bij douchen en wassen; voorzichtig droog deppen;
  • Het is niet erg als de pleisters loslaten;
  • Niet zwemmen.

Controleafspraak

Afhankelijk van de ingreep maakt de dokter een afspraak met u voor controle en/of verwijderen van de hechtingen.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem contact met ons op via één van deze telefoonnummers. 

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan contact op met de polikliniek oogheelkunde.

Contactinformatie afdelingen

Oogheelkunde polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6282 (Helaas vandaag telefonisch slecht bereikbaar, onze excuses voor het ongemak.)
Route 26

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven