behandeling

Ooglidcorrectie (oogheelkunde)

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Ooglidcorrectie (oogheelkunde)
U heeft teveel ooglidhuid waardoor de oogleden in beeld hangen. De oogarts kan dit tijdens een operatie verwijderen. Dit noemen we een ooglidcorrectie.

Voorbereiding

  • Twee dagen voor de operatie mag u geen bloedverdunners of pijnstillers meer nemen. Overleg dit met uw arts. Dit verkleint het risico op een nabloeding na de operatie. Paracetamol mag u nog wel gebruiken.
  • Het is beter om één dag voor de operatie te stoppen met alcohol. Zoals bier, wijn of andere sterke drank.
  • Doe geen make-up op uw ogen.
  • Doe geen lenzen in uw ogen.
  • Trek op de dag van de operatie makkelijke kleding en schoenen aan. Na de operatie is het beter om niet veel te bukken.
  • Neem een zonnebril mee. Uw ogen kunnen wat gezwollen zijn na de operatie. Een zonnebril kan dan fijn zijn.
  • Doe op de dag van de operatie thuis uw sieraden af. Tijdens de operatie mag u geen sieraden om. Zo raakt u uw ring of armband niet kwijt.
  • Neem iemand mee om u te halen en te brengen. U mag na deze ingreep niet zelf rijden.

De behandeling in stappen

Afspraak oogarts

De oogarts bespreekt de behandeling met u. Uw huisarts heeft u doorverwezen. U kunt uw vragen stellen.

Melden

U meldt zich bij de polikliniek oogheelkunde. We brengen u naar de operatiekamer. Daar wacht de oogarts op u. Ook is er een assistent bij de operatie

Speciale pen

Op de operatiekamer gaat u zitten op de operatietafel. De oogarts tekent op uw huid met een steriele tekenpen waar het overschot aan huid zich precies bevindt.

Schoonmaken

We desinfecteren de huid rondom uw ogen. Dat gebeurt met een koud aanvoelende vloeistof. Rondom uw gezicht plaatsen we steriele doeken.

Verdoving

Net onder de huid krijgt u met een dunne naald een aantal injecties. U krijgt deze verdoving alleen rond uw ogen. De oogchirurg controleert of de verdoving goed werkt door kleine prikjes rond de ogen te geven. Als u nog wel iets voelt dan zegt u dat en zal er extra vloeistof bij gespoten worden. Als u niks meer voelt rond het oog kan de operatie beginnen.

Huid weghalen

Met een klein mesje haalt de oogarts het teveel aan huid, vet en spier rondom het oog voorzichtig weg. De chirurg volgt de lijnen die eerder zijn getekend met de speciale pen.

Hechtingen

Na het weghalen van de huid krijgt u hechtingen.

Kleine pleisters

Daarna worden op de wond kleine pleistertjes geplakt. Zo geneest de huid na de operatie beter. Uw huid wordt schoon gemaakt en de operatie is klaar.

Na de operatie

U blijft nog ongeveer een half uur in het ziekenhuis om bij te komen. U krijgt een koele pakking (ice pack) op uw ogen. Daarmee kunt u even blijven zitten of liggen. Dit vermindert zwelling en voelt prettig. Na het koelen en als u zich goed voelt, kunt u naar huis.

Koelen

De eerste dag moet u 15 minuten per uur koelen met een ice pack. U kunt ontspannen gaan liggen met het ice pack op de huid. Zorg wel dat hier een doek omheen zit. Anders kan uw huid bevriezen.

Zwelling

Het is normaal dat u oogleden de eerste dagen gezwollen zijn. Dit gaat vanzelf weg. Soms kunnen zwellingen en blauwe plekken wel 3 weken te zien zijn. Het helpt om regelmatig te koelen en rust te nemen. Al het nodig is kunt u paracetamol nemen.

Douchen en in bad

De huid rondom uw ogen moet 24 uur droog blijven. Let dus op onder de douche en in bad.

Inspanning

U moet zich de eerste week niet lichamelijk inspannen, zoals sporten of ramen lappen. Dit kan voor druk op het hoofd zorgen. Datzelfde geldt voor tillen, bukken of persen.

Crème

Vanaf tien dagen na de behandeling mag u een littekencrème gebruiken.

Zwemmen

U mag de eerste 7 tot 10 dagen na de operatie niet zwemmen. Uw wond moet helemaal schoon blijven.

Blootstelling aan de zon

Vermijd een jaar lang zoveel het directe zonlicht. Dit geldt ook voor de zonnebank. Door zonlicht geneest uw litteken minder mooi. Gaat u toch de zon in? Gebruik dan een zonnebril en zonnebrandcrème met een hoge factor.

Laat de hechtpleisters zitten

De hechtpleisters houden de hechtingen op hun plek. Laat deze dus zitten. Anders kan de wond opengaan.

Controleafspraak

Na 7 dagen verwijdert de oogarts of doktersassistent de hechtingen op de polikliniek.

Contact opnemen

Heet u koorts na de operatie? Of ziet uw wond er erg rood uit? Neem dan contact op met de polikliniek.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6282
  • Route 26

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven