Maagonderzoek

Een maagonderzoek is een röntgenonderzoek van de maag. Dit orgaan is op een gewone röntgenfoto niet zichtbaar. Door contrastmiddel (bariumpap) te gebruiken wordt de maag wel zichtbaar. Het contrastmiddel loopt via de slokdarm naar de maag. Zo kan de werking en eventuele afwijkingen van de maag zichtbaar worden gemaakt.

Voor dit onderzoek is een dieetregel van toepassing, zie hiervoor het kopje 'Zijn er voorbereidingen nodig?'.

Zijn er voorbereidingen nodig?

Het is belangrijk dat u de dag voor het onderzoek vanaf 22.00 uur niets meer eet, drinkt of rookt. Op de dag van het onderzoek bent u nuchter. Dit betekent dat u niets eet (ook geen kauwgom), drinkt of rookt.

Heeft u suikerziekte?

Vertel dit aan de receptioniste van de afdeling Radiologie. Soms wordt in overleg met uw arts of diabetesverpleegkundige uw insuline en dieet aangepast. Uw afspraak zal dan zo vroeg mogelijk in de ochtend plaatsvinden. Neem uw tabletten of insuline en ontbijt mee. Koffie en thee zijn in het ziekenhuis verkrijgbaar.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Voor dit onderzoek doet u uw bovenkleding en eventueel beha uit; een t shirt, onderbroek, sokken of kousen kunt u aanhouden. Sieraden, zoals halsketting en piercings heeft u reeds af- of uitgedaan.

Tijdens het onderzoek krijgt u een beker bariumpap en eventueel een lepel koolzuurkorrels aangereikt. De bariumpap is wit van kleur en smaakt naar karamel. De korreltjes slikt u met wat bariumpap door. Het is belangrijk dat u dit niet opboert. Zo blijft de lucht in de maag. U gaat voor het röntgenapparaat staan. De radioloog kan op een beeldscherm zien hoe de bariumpap zich in uw slokdarm en maag verdeelt. Hierna worden een aantal röntgenfoto’s gemaakt in diverse richtingen. Er wordt u gevraagd om tijdens het maken van de foto’s even de adem stil te houden

Is het onderzoek pijnlijk?

Het onderzoek is niet pijnlijk. Wel kunt u enige last hebben van een hongergevoel door de lege maag.

Hoe lang duurt het onderzoek?

De totale duur van dit onderzoek is 15 minuten.

Wanneer en van wie krijg ik de uitslag?

De radioloog bestudeert de gemaakte foto’s. De uitslag is na 2 à 3 werkdagen bekend. U krijgt de uitslag van uw behandelende arts.

Zijn er risico’s/ bijwerkingen?

Contrastmiddel (Bariumsulfaat bevattende witte pap / vloeistof)

Bij dit onderzoek wordt een contrastmiddel met bariumsulfaat gebruikt. U krijgt het aangereikt in een bekertje. Het contrastmiddel is noodzakelijk om organen en /of afwijkingen te kunnen waarnemen. In verreweg de meeste gevallen verloopt dit zonder problemen. Na het onderzoek is de ontlasting enige tijd wit gekleurd door de bariumpap. U hoeft zich hierover niet ongerust te maken. Ook kan het zijn dat u door de bariumpap wat moeite heeft met de ontlasting. Door veel te drinken raakt u het contrastmiddel zo snel mogelijk kwijt. De koolzuurkorrels kunnen een opgeblazen gevoel veroorzaken. Dit lost zich meestal via de natuurlijke weg weer op. Het is dezelfde stof als de “prik” in de limonade zoals in cola.

Röntgenstraling

Het onderzoek wordt uitgevoerd met zo min mogelijk röntgenstraling als nodig is voor kwalitatief goede opnamen. Uw behandelende arts en de radioloog wegen het nadeel van de röntgenstraling af tegen de informatie die het onderzoek kan opleveren.

Zwangerschap

Het is belangrijk om te weten of u zwanger bent of het zou kunnen zijn. Bij patiënten die in onzekerheid verkeren over het feit of ze zwanger zijn, dient dit röntgenonderzoek te worden uitgevoerd in de eerste week na het begin van de menstruatie. Mocht u inderdaad in verwachting zijn of hierover twijfelen, verzoeken wij u contact op te nemen met uw behandelende arts. Deze kan in overleg met de radioloog beslissen of het onderzoek door kan gaan of uitgesteld moet worden, of hij zoekt eventueel een alternatief onderzoek.

Opmerkingen, suggesties, klachten

Indien u suggesties heeft voor verbeteringen met betrekking tot het onderzoek horen wij dat graag. Indien u niet tevreden bent over de uitvoering van het onderzoek of onze medewerkers wordt u geadviseerd om zo mogelijk uw bezwaren direct kenbaar te maken aan de betrokken medewerker(s). Suggesties, opmerkingen en klachten kunt u sturen naar het secretariaat van de polikliniek radiologie BovenIJ ziekenhuis via  

Contactinformatie afdelingen

Radiologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6166
E-mailadres radiologie@bovenij.nl
Route 54

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven