Verzamelen 24-uurs feces (ontlasting)

Voor een onderzoek dat door uw arts is aangevraagd, heeft het laboratorium een 24-uurs feces (24-uurs ontlasting) nodig.

Dit betekent dat ALLE ontlasting welke in 24 uur wordt uitgepoept, moet worden bewaard. U bent vrij de dag en het uur te kiezen waarop u hiermee wilt beginnen. Bij voorkeur niet op vrijdag of zaterdag beginnen met verzamelen.

Een verzamelpot  kan gratis worden afgehaald op het afnamelaboratorium op vertoon van het aanvraagformulier of (digitale) aanvraag via Zorgdomein, wat u van uw arts heeft ontvangen.

Gebruikelijk is het volgende:

Op de dag en tijdstip van uw keuze dat u met het verzamelen begint, poept u alles uit in het toilet. Dit betekent dus dat deze ontlasting niet wordt bewaard. Noteer de begindatum en -tijd op het etiket (op de verzamelpot).

In de nu volgende 24 uur moet u ALLE ontlasting in de daarvoor bestemde pot verzamelen. Uw ontlasting mag niet in contact zijn geweest met het water in uw toilet.

Deze verzamelpot moet koel en donker bewaard worden.

De volgende dag op hetzelfde tijdstip als waarop u 24 uur eerder bent begonnen, poept u voor de laatste maal in de verzamelpot alles uit. De 24-uurs verzameling is nu compleet.

Noteer de einddatum en -tijd op het etiket (op de verzamelpot); dus de begintijd moet gelijk zijn aan de eindtijd.

Ontlasting bewaren en inleveren:

De verzamelpot met de ontlasting moet bij voorkeur zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen 3 dagen na verzamelen,  samen met het aanvraagformulier of (digitale) aanvraag via Zorgdomein, bij het afnamelaboratorium in het BovenIJ ziekenhuis worden ingeleverd. Het is niet mogelijk om dit bij één van de prikposten af te geven.

Controleer of de volgende gegevens duidelijk op de verzamelpot vermeld staan:

  • voorletters + naam
  • geboortedatum
  • datum en starttijd verzamelen 24-uurs feces
  • datum en eindtijd verzamelen 24-uurs feces

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Belt u dan tijdens kantooruren naar het afnamelaboratorium.

Contactinformatie afdelingen

Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL)

Telefoonnummer 020 634 6346
Route 55

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven