behandeling

Knieoperatie (nieuwe knie)

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Knieoperatie (nieuwe knie)
De bovenkant van uw kniegewricht heeft kraakbeen. Bij het ouder worden of door beschadigingen vermindert de kwaliteit en de dikte van het kraakbeen. Men spreekt dan van slijtage. Uw knie kan zo versleten zijn dat u een nieuwe knie (kunstknie) nodig hebt. Tijdens een knieoperatie vervangen de artsen van BovenIJ ziekenhuis het versleten kniegewricht door een kunstgewricht, een zogenaamde prothese.

Knieoperatie (nieuwe knie)

Na de operatie zal de pijn, die u voor de operatie had, verminderd of verdwenen zijn. Uw knie kan geheel worden vervangen, dat noemen we een totale knieprothese. Er bestaat ook een halve knieprothese. Hier wordt alleen aan de binnenkant van de knie het aangetaste kraakbeen vervangen. De orthopedisch chirurg weet welke operatie voor u geschikt is.

Dit is een veel voorkomende operatie. De revalidatie vraagt veel inspanning en wilskracht. Door een goede voorbereiding kunt u bijdragen aan een vlot herstel.

De behandeling in stappen

Afspraak orthopeed

U maakt een afspraak met de orthopeed. Dit is een arts die gespecialiseerd is in de botten, spieren en pezen van het lichaam. De orthopeed bekijkt of u een knieoperatie nodig heeft. Ook kijkt hij of u een halve of hele nieuwe knie krijgt.

Afspraak anesthesist

U wordt voor deze operatie verdoofd. Deze verdoving krijgt u van onze anesthesist. Voor de operatie doet de anesthesist een aantal onderzoeken om te kijken hoe fit u bent. Bijvoorbeeld bloedonderzoek en een röntgenfoto van uw hart en longen. U bespreekt ook met de anesthesist welke verdoving u tijdens de operatie krijgt: een lokale verdoving of volledige narcose. Lees hier meer over in de folder Anesthesie. 

Tip: Gebruikt u antistollingsmiddelen of regelmatig pijnstillers? Vertel dit dan aan de anesthesist en orthopeed. Vraag ook hoeveel dagen voor de operatie u met de antistollingsmiddelen moet stoppen.

Douchezeep

Ongeveer 1 week voor uw opname krijgt u speciale desinfecterende zeep mee waarmee u zich doucht; de avond voor de operatie en de ochtend van de operatie.

Zorg thuis

Daarnaast krijgt u informatie van een verpleegkundige van het Patiënt servicebureau (PSB). We bespreken of u thuiszorg nodig heeft na de operatie, zodat dit van tevoren geregeld kan worden.

 

Melden

Op de dag van de operatie meldt u zich op de verpleegafdeling orthopedie. De verpleegkundige geeft u informatie over de verpleegafdeling, de operatie en de dagen na de operatie.  

Pijnstillers

Ongeveer 1 uur voor de operatie krijgt u een tabletje en pijnstillers. Hier kunt u een beetje slaperig van worden. Heeft u maagklachten? Dan krijgt u ook een tablet die uw maag beschermt.

De operatie

U wordt op uw rug op de operatietafel gelegd. We maken een snee van ongeveer 20 centimeter bij de totale knieprothese of ongeveer 8 centimeter bij een halve knieprothese. Daarna plaatsen we uw nieuwe knie. De operatie duurt 1 tot 1½ uur.

Na de operatie

Na de operatie belt de arts uw eerste contactpersoon om te vertellen hoe de operatie is gegaan. We brengen u naar verpleegafdeling West op de 3e etage. De verpleegkundige van de afdeling belt uw eerste contactpersoon meteen nadat u op de verpleegafdeling bent. Daar kunt u bezoek ontvangen.

Fysiotherapie

Onze fysiotherapeut komt dezelfde dag bij u op de afdeling om oefeningen te doen. Ook helpt de fysiotherapeut bij het zetten van de eerste stappen. Dit doet u eerst met een looprek, later met 2 krukken of een rollator. Als u thuis de trap op en af moet, leert u ook traplopen.

Foto maken

We maken 1 dag na de operatie een röntgenfoto van uw knie. Zo kunnen we controleren hoe de knie eruitziet.

Naar huis

Na u hele of halve knieprothese mag u na 1  dag weer naar huis. U krijgt een recept voor medicijnen en informatie voor uw fysiotherapeut. Ook bespreken we het verwijderen van de hechtingen door de huisarts. Tenslotte maakt de verpleegkundige een afspraak om na 8 weken te controleren of alles goed gaat.

 

Vervoer naar huis

Wilt u met de rolstoeltaxi naar huis? Dan betaalt u een eigen bijdrage. Deze geeft u aan de chauffeur. Check of u dit vergoed krijgt via uw ziektekostenverzekering.

Hulp thuis

De eerste weken na de operatie heeft u thuis hulp nodig. Bijvoorbeeld bij het aan- en uitkleden, boodschappen doen, douchen, en het huishouden. Het is fijn als u voor de eerste 6 weken na operatie hulp kunt regelen van partner, kinderen, familie, vrienden of buren.

Medicatie thuis

Bij een knieoperatie krijgt u medicijnen die uw bloed dunner maken. Dit voorkomt trombose. Deze medicijnen krijgt u met een injectie. Thuis moet u deze injecties zelf doen. De verpleegkundige leert u hoe dit moet. Uw naaste kan de injectie doen, of we regelen dat thuiszorg dit doet. U injecteert uzelf elke dag, en doet dit gedurende 6 tot 8 weken na de operatie.

Tip: U mag de eerste 6 weken na de operatie niet in bad liggen. Douchen kan wel.

Lopen na de operatie

U loopt minimaal 6 weken met 2 krukken en op stevige schoenen. Heeft u fysiotherapie? Overleg dan met uw fysiotherapeut of u in huis met 1 kruk kunt lopen. Loop niet te veel. Enkele keren een klein eindje lopen is beter dan in 1 keer een grote afstand. Blijf niet doorlopen met pijn, maar ga zitten.

Tip: Voorkom uitglijden, haal losse kleedjes weg en til geen zware voorwerpen.

Liggen en slapen na de operatie

In rust moet de knie gestrekt liggen. Een kussen of opgerolde handdoek onder uw knie is niet toegestaan. Er kunnen dan zenuwen en bloedvaten bekneld raken.

Autorijden na de operatie

Zelf autorijden is meestal weer mogelijk als u zelfstandig kunt lopen, dus zonder gebruik van een loophulpmiddel. Vaak is dit na 6 tot 8 weken. Leg een kussen in uw zitting, zodat u makkelijker kunt instappen. Met een glad kussen maakt u een glijdende draai naar binnen.

Tip: doe een plastic zak over het kussen, dat maakt uw kussen glad.

Sporten na de operatie

De orthopedisch chirurg of uw eigen fysiotherapeut bespreekt met u of u weer mag sporten. Zwemmen is af te raden tot de wond geheel genezen is en uw kniegewricht weer soepel is. Lopen en fietsen is goed voor de spieren rondom het kniegewricht.

Dik been

Soms kan het geopereerde been wat dikker zijn of warm aanvoelen. Dit is normaal en na een paar weken over.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6556
  • Route 20

Specialisme

Na de operatie voel ik mij zoveel fitter en kan ik haast alles weer.

Marten (71) vertelt over zijn knieoperatie

Vroeger maakte hij trektochten in de Pyreneeën, zat hij op softbal en liep hij hard. Door jarenlange knieklachten kon Marten (71) dit echter niet meer. Hij had zich hier al bij neergelegd toen er gelukkig toch een oplossing kwam: een nieuwe knie. Na een vrij eenvoudige ingreep kon hij zijn activiteiten al snel weer hervatten.

Lees de hele ervaring

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven