Hulp na geweldsmisdrijf en of middelengebruik

U bent behandeld op de spoedeisende hulp na een geweldsmisdrijf en/of gebruik van middelen. In deze informatie leest u waar u na uw medische behandeling terecht kunt voor verdere hulp.

Politie

Als u slachtoffer bent van geweld, kunt u altijd aangifte doen. Bel 0900 - 8844 (belkosten). Dan kunt u bespreken welke manier van aangifte voor u het beste is. Voordat u aangifte doet, vertelt de politie u wat uw rechten als slachtoffer zijn.

Letselspreekuur GGD

Het letselspreekuur is een (inloop)spreekuur waar de politie slachtoffers van geweld heen kan sturen voor een letselbeschrijving. Dit is soms vereist na aangifte van een geweldsmisdrijf (bijvoorbeeld mishandeling).

De politie kan deze beschrijving toevoegen bij het proces verbaal van aangifte. Voor medische behandeling van letsels is dit spreekuur niet bedoeld. Hiervoor dient u naar de huisarts of een spoedeisende hulp van een ziekenhuis te gaan.

Het inloopspreekuur is op maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur.
U kunt daar terecht nadat de politie u hiervoor heeft aangemeld.

Het letselspreekuur vindt plaats op de Nieuwe Achtergracht 100, 1018 WT Amsterdam.

De meest voorkomende vragen worden beantwoord op de website van de GGD Amsterdam: Letselspreekuur

Slachtofferhulp

Slachtofferhulp Nederland helpt slachtoffers en nabestaanden hun leven weer op te pakken na een misdrijf, verkeersongeval of andere ingrijpende gebeurtenis. Deze hulp is gratis. Zij bieden emotionele ondersteuning, begeleiden u in het strafproces en helpen u bij uw schadevergoeding.

Stel uw vraag telefonisch aan een van de medewerkers. Als u dat wilt, blijft u anoniem. Telefoonnummer: 0900 - 0101 (gebruikelijke belkosten).

Slachtofferhulp is bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur en op zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur. Op de website van Slachtofferhulp kunt u meer informatie vinden. 

Middelengebruik

Soms lukt het niet om zelfstandig te stoppen met alcohol, drugs of (genees)middelen. Hiervoor kunt u altijd bij uw huisarts terecht. De huisarts kan u begeleiden in dit proces of eventueel doorverwijzen naar bijvoorbeeld Jellinek. U kunt op de website van Jellinek informatie vinden met betrekking tot verslaving. 

Direct hulp via Jellinek? Bel dan met telefoonnummer: 088-5051220

Meldcode

De Rijksoverheid heeft een meldcode opgesteld voor ‘Kindermishandeling en Huiselijk geweld’. Een professional doorloopt de stappen van de meldcode als hij of zij vermoedens heeft van huiselijk geweld of  kindermishandeling. Het gaat hierbij niet alleen om vermoedens van fysiek geweld, maar ook om vermoedens van psychisch of seksueel geweld, vermoedens van verwaarlozing en als een kind getuige is van huiselijk geweld.

Als mensen de spoedeisende hulp (SEH) bezoeken met een intoxicatie, overdosis, suïcidepoging of geweldsincident wordt een kind-check uitgevoerd. Hierbij wordt uitgezocht of er kinderen deel uit maken van de gezinssituatie.

Aan de hand van de Meldcode zal worden bepaald of een melding bij ‘Veilig Thuis’ gedaan wordt. In andere gevallen worden de kinderen op de polikliniek Kindergeneeskunde uitgenodigd bij de kinderarts, u ontvangt hierover automatisch bericht. Uw huisarts kan hiervoor om een verwijzing worden gevraagd.

Voor informatie over de meldcode en ‘Veilig Thuis’ kunt u terecht op Veilig Thuis Amsterdam Amstelland.    

Contactinformatie afdelingen

Spoedpost

Openingstijden 24 uur per dag
Telefoonnummer 020-634 6200
Route Via ingang Spoedpost (achterzijde van het ziekenhuis)

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven