aandoening

Glaucoom

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Glaucoom
Glaucoom is een ziekte van het oog, waarbij de oogzenuw beschadigd raakt. Dit komt meestal door een verhoogde oogdruk. In het BovenIJ ziekenhuis behandelen we glaucoom met oogdruppels.

Herken glaucoom

Glaucoom ontstaat heel langzaam. Soms duurt het jaren voordat dit ontdekt wordt bij een patiënt. Dit komt doordat het midden van wat u ziet, nog wel goed te zien is. U kunt dus bijvoorbeeld nog gewoon lezen. Het belangrijkste kenmerk van glaucoom is dat u minder van uw omgeving opmerkt. Dit merkt u bijvoorbeeld ’s avonds bij het autorijden, of u stoot zich vaker aan dingen. Glaucoom komt vooral voor bij mensen boven de 45 jaar.

Soorten glaucoom

Er zijn 3 soorten glaucoom:

  • Primair glaucoom: deze vorm is vaak erfelijk en ontwikkelt zich meestal langzaam.
  • Secundair glaucoom: dit glaucoom ontstaat als u een andere oogziekte heeft, oogdruppels gebruikt of na een ongeluk aan uw oog.
  • Acuut glaucoom: hierbij is de oogdruk opeens heel hoog. U heeft meteen heftige klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid en een rood en pijnlijk oog. Deze vorm van glaucoom komt niet vaak voor.

Oorzaken glaucoom

Het is niet duidelijk wat precies de oorzaak is van glaucoom. Wel heeft u een hogere kans op glaucoom als u:

  • familie heeft met glaucoom;
  • een verhoogde oogdruk heeft;
  • erg bij- of verziend bent, en dus een sterke bril nodig heeft;
  • een hogere leeftijd bereikt;
  • van Afrikaanse of Aziatische afkomst bent;
  • afwijkingen in de bloedvaten bij het oog heeft.

Onderzoek glaucoom

Om te ontdekken of u glaucoom heeft, kunnen we in het BovenIJ ziekenhuis een gezichtsveldonderzoek doen. Hierbij testen we met behulp van lichtjes de lichtgevoeligheid van uw oog. Dit onderzoek wordt door de assistente van de oogarts in een donkere kamer gedaan. Elk oog wordt apart getest, het andere oog wordt dan afgedekt met een gaasje. Tijdens de test zit u zo stil mogelijk. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten en is pijnloos, maar u moet zich wel goed concentreren. Daarom mogen anderen niet bij dit onderzoek aanwezig zijn.

Een ander onderzoek om glaucoom te ontdekken, is de OCT-scan. We maken dan een foto van het netvlies en de oogzenuw, met behulp van infrarood licht. U krijgt hiervoor oogdruppels zodat uw pupillen wijder worden en de arts alles goed kan zien. Dit onderzoek doet geen pijn. 

Behandeling glaucoom

Heeft u glaucoom? Dan kunnen we dit in het BovenIJ ziekenhuis behandelen met speciale oogdruppels. Die zorgen ervoor dat de oogdruk lager wordt. Als er een operatie nodig is, kunnen wij u doorverwijzen.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6282
  • Route 26

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven