Gebruik Hibiscrub en Bactroban

Binnenkort wordt u geopereerd en krijgt u een gewrichtsprothese of een hersteloperatie van een gewrichtsprothese. Als voorbereiding op de operatie moet u Hibiscrub zeep én Bactroban neuszalf gebruiken. In deze informatie leest u waarom en hoe u de Hibiscrub zeep en Bactroban neuszalf gebruikt.

Waarom Hibiscrub zeep?

Na een operatie bestaat de kans op een wondinfectie door huidbacteriën. Om de kans hierop zo klein mogelijk te houden moet u Hibiscrub zeepoplossing gebruiken. Deze zeepoplossing doodt de bacteriën op uw huid. Zo voorkomt u een wondinfectie door huidbacteriën na de operatie.

Waarom Bactroban neuszalf?

Ook in uw neus leven altijd bacteriën. Sommige van deze bacteriën kunnen een wondinfectie na een operatie veroorzaken. Met name de Staphylococcus aureus bacterie. De Bactroban neuszalf doodt deze bacteriën waardoor een mogelijke wondinfectie wordt voorkomen. 

U kunt de zeep en neuszalf direct na uw bezoek op de polikliniek ophalen bij de BovenIJ apotheek in de centrale hal van het ziekenhuis. Lees voor het gebruik de bijsluiter. 

Hoe gebruikt u Hibiscrub zeep voor uw operatie?

Is Hibiscrub zeep niet leverbaar, koop dan betadine shampoo.

De dag voor de operatie

  • 1 dag voor de operatie begint u met het gebruik van Hibiscrub zeep bij het wassen of douchen. 
  • Maak het washandje vochtig met water en doe er een flinke scheut Hibiscrub op. Wrijf met het washandje het gehele lichaam in met uitzondering van het gezicht.
  • Hierna spoelt u de Hibiscrub goed af en droogt u zich met een schone handdoek.
  • Zorg ervoor dat uw ogen, neus en mond niet in contact komen met de Hibiscrub.

Ochtend van de operatie 

  • Gebruik de Hibiscrub nogmaals op dezelfde wijze als de vorige dag.

De Hibiscrub zeepoplossing krijgt u niet vergoed van uw zorgverzekeraar. De zeepoplossing kost ongeveer € 11,55 per 250 ml. Let op bij het gebruik van Hibiscrub: Hibiscrub kan vlekken maken in kleding of linnengoed. Deze zijn moeilijk uitwasbaar.

Hoe gebruikt u Bactroban neuszalf voor uw operatie?

Als u Bactroban voorgeschreven krijgt, begint u 1 dag voor de operatie met het gebruik van de Bactroban neuszalf.

1 dag voor de operatie beginnen

  • Doe 3 keer per dag een beetje Bactroban neuszalf op een wattenstaafje. De beide neusgaten smeert u ronddraaiend in met dit wattenstaafje.
  • Heeft u geen wattenstaafje? Doe het dan met uw pink voorin de neus en was daarna uw handen.
  • Na het inbrengen knijpt u uw neusvleugels even dicht om de zalf in de neus te verspreiden.

U moet de neuszalf meerdere dagen gebruiken: 1 dag voor de operatie, de dag van de operatie én de dagen na de operatie (volgens voorschrift). U neemt dus uw neuszalf mee naar het ziekenhuis. U gebruikt alleen uw eigen neuszalf. 

De Bactroban neuszalf krijgt u vergoed van uw zorgverzekeraar. 

2e operatie?

Is met u afgesproken dat u 1 week na de eerste operatie een 2e prothese operatie krijgt? Dan blijft u de Bactroban gebruiken tot de dag van de 2e operatie. 

Contactinformatie afdelingen

Orthopedie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6556
Route 20

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven