Gebroken sleutelbeen bij een baby

Deze folder bevat informatie over de verzorging en hantering van uw kind met een gebroken sleutelbeen (claviculafractuur). Deze informatie is een aanvulling op de adviezen die u van de verpleegkundige hebt gekregen.

Wat is een claviculafractuur?

Een claviculafractuur is een breuk van het sleutelbeen. Het botvlies van het sleutelbeen is na een breuk vaak nog intact waardoor de botdelen tegen elkaar aan blijven liggen. Uw kind kan echter wel pijn hebben en de arm minder bewegen. Uw kind kan het hoofd afwenden naar de niet-aangedane zijde.  Na een week ontstaat er een bobbel op de plaats van de breuk, wat aangeeft dat de botdelen weer aan elkaar groeien. Uiteindelijk zal deze bobbel verdwijnen.

Wanneer ontstaat een claviculafractuur?

Een claviculafractuur kan ontstaan doordat uw kind tijdens de geboorte met de schouder achter het schaambeen blijft hangen. Grote kinderen hebben meer kans op een claviculafractuur.

Wat zijn de gevolgen?

Een claviculafractuur herstelt meestal vanzelf binnen 2 weken. Uw kind kan gedurende deze periode wel pijn hebben en mag zo nodig paracetamol krijgen. Doorgaans is dit alleen de eerste dagen nodig. Na deze 2 weken mag de arm aan de aangedane zijde voorzichtig meer gaan bewegen. Als de beweging pijn geeft moet u stoppen.

Eerste 2 weken: rust

Het is belangrijk dat u de arm aan de aangedane zijde de eerste 2 weken rust geeft. Hierdoor kan de breuk beter herstellen. In die periode moet u voorzichtig zijn in de verzorging en hantering van uw kind. De verpleegkundige en eventueel de kinderfysiotherapeut kunnen u laten zien hoe u uw kind het beste kunt verzorgen waarbij uw kind zo min mogelijk pijn heeft.

Wat is een goede houding?

Er is geen bepaalde houding die het beste is, maar zorg ervoor dat de arm van uw kind dichtbij het lichaam blijft. Dit kunt u doen door de arm op de borst van uw kind te leggen, zowel in rugligging als in zijligging (indien wakker en op de niet-aangedane kant). Het voordeel van deze houding is dat uw kind zijn eigen gezicht kan voelen en ook op zijn handjes kan sabbelen. Het is prettig voor uw kind als zijn handjes elkaar kunnen raken.

Om te zorgen dat de arm niet gaat afhangen, kunt u de arm extra ondersteunen door de mouw van de kleding op de borst vast te zetten met tape of een veiligheidsspeld. Leg uw kind met slapen altijd op de rug. Let hierbij op dat het hoofdje per slaapbeurt afwisselend naar links en naar rechts gedraaid ligt.

Wat wordt er afgeraden?

  • Er wordt afgeraden om de arm aan de aangedane zijde te ver op te tillen. De hoek tussen de romp van het kind en de bovenarm mag niet groter worden dan 90 graden (haakse hoek).
  • Laat de arm van uw kind niet naar achteren afhangen.
  • Til uw kind niet onder de oksels op.
  • Trek uw kind niet aan de armen omhoog.
  • Laat uw kind de eerste 2 weken niet op de buik liggen. Na deze 2 weken is het wel goed om uw kind als uw kind wakker is op de buik te leggen. U kunt beginnen met de buikligging bij u op de borst. Als u geen pijn waarneemt kan u uw kind ook in de box of op het aankleedkussen op de buik leggen.

Praktische tips

Optillen

U kunt uw kind het beste optillen met een hand rond de schouders en het hoofd. De andere hand houdt u onder de billen of in het kruis. Voor uw kind is het fijn hem/haar bij het optillen iets naar de gezonde zijde te draaien. Hierdoor blijft de arm aan de aangedane zijde op de buik liggen. U kunt ook met uw arm die rond de schouder van uw kind ligt, de hand op de buik vasthouden.

Dragen en voeden

Wanneer u uw kind draagt met de arm van de aangedane zijde tegen u aan, legt u de arm op de borst van uw kind. Door uw kind tegen u aan te houden, houdt u met uw lichaam de arm aan de aangedane zijde op zijn plaats. Bij het dragen met de gezonde zijde tegen u aan, houdt u met uw arm die rond de schouders van uw kind ligt, de arm aan de aangedane zijde in een veilige positie. Stop bij het voeden de arm niet onder uw oksel, maar laat de arm tegen de romp aan liggen. Ook kan u uw kind op een kussen leggen, zodat uw kind beter ondersteunt ligt.

Rechtop tegen de schouder

Wanneer u uw kind rechtop tegen uw schouder houdt (bijvoorbeeld voor een boertje) kunt u met één hand de billen ondersteunen en met de andere hand de arm aan de aangedane zijde in een gebogen, veilige positie houden.

Aan- en uitkleden

Bij het aankleden doet u eerst de arm aan de aangedane zijde in de mouw; bij het uitkleden gaat deze arm als laatste uit de mouw. Rompers met overslagsluiting en wijde truitjes zijn het gemakkelijkst.

In bad

Ook bij het in bad gaan is het belangrijk op te letten dat de arm aan de aangedane zijde niet te ver naar achteren hangt. U kunt uw kind het beste vasthouden met 1 arm rond de schouders waarbij de nek van uw kind op uw pols rust en u met uw vingers de arm aan de aangedane zijde ondersteunt. Met de andere hand ondersteunt u dan de billen. Als u de billen op de bodem van het bad kan laten rusten heeft u nog een hand vrij om te wassen.

Afdrogen

U mag bij het drogen van de okselplooien de arm aan de aangedane zijde een stukje optillen om te drogen. Let er hierbij wel op dat u de arm niet hoger optilt dan 90 graden ten opzichte van de romp.

Vervoer in autostoel

Tijdens het vervoer in een autostoeltje kunt u:

  • de mouw van de arm aan de aangedane zijde vastspelden of –tapen ter hoogte van de borst.
  • een opgerolde hydrofiel doek onder de schouder leggen.

Deze 2 maatregelen voorkomen dat de arm en schouder naar achteren zakken. 

Controle

U heeft een controle afspraak bij de kinderarts 2-3 weken na de bevalling. Wanneer de kinderarts dit nodig acht kan de kinderfysiotherapeut betrokken worden. In principe is de fractuur na deze weken volledig genezen. 

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neemt u dan contact met ons op of bel uw huisarts.

Contactinformatie afdelingen

Kinderpolikliniek

Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
Telefoonnummer 020-634 6120
Route 60

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven