Echografie van de prostaat
Echografie is een onderzoek met behulp van geluidsgolven, waarbij een orgaan in beeld wordt gebracht. In dit geval de prostaat. In deze folder leest u meer over dit onderzoek.
Wat houdt echografie van de prostaat in?
Door middel van deze geluidsgolven wordt de prostaat zichtbaar op een tv-monitor. De geluidsgolven hebben geen schadelijke gevolgen op uw lichaam. Dit onderzoek wordt verricht indien er afwijkingen worden vermoed in de prostaat en u klachten heeft zoals moeilijk kunnen plassen, veel aandrang hebben en toch een kleine plas produceren of soms juist de urine niet kunnen ophouden, waardoor incontinentie ontstaat. Tevens is het mogelijk om onder echografie stukjes weefsel voor nader onderzoek weg te nemen.
Voorbereiding voor het onderzoek
Voor een echografie van de prostaat is geen speciale voorbereiding nodig. Wanneer van te voren bekend is dat tijdens de echografie een of meerdere stukjes weefsel (biopt) worden weggenomen wil de uroloog weten of u:
- Overgevoelig bent voor geneesmiddelen.
- Een hartklepaandoening heeft.
- Bepaalde geneesmiddelen zoals de bloedverdunners: acenocoumarol (sintrommitis), aspirine, ascal of antibiotica gebruikt.
In overleg met de uroloog worden de bloedverdunnende geneesmiddelen (tijdelijk) gestaakt.
Waar gebeurt het onderzoek?
Het onderzoek vindt plaats op de behandelkamers van de polikliniek urologie. Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de polikliniek urologie. Het onderzoek wordt door de uroloog in bijzijn van een verpleegkundige verricht.
Wat gebeurt er?
U wordt gevraagd op de onderzoekstafel op uw rug te gaan liggen met opgetrokken knieën in beensteunen. De uroloog schuift een echosonde (doorsnede circa 2 cm) in uw anus. De geluidsgolven van de echosonde geven zo beelden op de tv-monitor. Van deze beelden van uw prostaat worden foto's gemaakt. Indien noodzakelijk neemt de arts met een naald een of meerdere stukjes weefsel uit de prostaat.
Is het onderzoek pijnlijk?
Het onderzoek is niet pijnlijk, maar het nemen van een stukje weefsel kan als onaangenaam ervaren worden. Dit duurt maar heel kort. Het onderzoek duurt 10 tot 15 minuten.
Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u weer naar huis. Als er echter weefsel is weggenomen, blijft u nog ongeveer een half uur ter observatie op de polikliniek urologie. Daarna kunt u weer naar huis. Meestal voelt u zich redelijk fit, maar het is altijd prettig als er iemand met u mee komt en u thuis brengt.
Na een echografie hoeft u geen bijwerkingen te verwachten. Wanneer er echter weefsel is weggenomen, kan er met de urine of de ontlasting of bij een zaadlozing wat bloed meekomen. Dit kan enkele dagen aanhouden. U hoeft zich hierover niet ongerust te maken. Wanneer er bij u een of meerdere stukjes weefsel worden weggehaald, krijgt u van tevoren tijdens uw polikliniekbezoek antibiotica voorgeschreven om infectie te voorkomen.
Uitslag van het onderzoek
De uroloog vertelt u na het onderzoek de uitslag. Wanneer er weefsel is weggenomen, hoort u de uitslag bij het volgende polikliniekbezoek. Dit is na ongeveer 2 weken.
Complicaties?
Mogelijke complicaties zijn er niet bij een echografie van de prostaat. Is er weefsel weggehaald (biopt), dan kan er eventueel bloedverlies, infectie en koorts optreden. Wanneer het bloedverlies 3 tot 4 dagen aanhoudt of wanneer het bloedverlies toeneemt, neemt u contact op met de poli urologie. Dit geldt ook bij andere klachten zoals veel pijn, koorts boven de 38.5 C of aanmerkelijk moeilijker plassen.
Bent u verhinderd?
Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem contact met ons op. Bel zo snel mogelijk, maar uiterlijk 24 uur voor uw afspraak.
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem contact met ons op.
Contactinformatie afdelingen
Urologie polikliniek
Telefoonnummer |
020-634 6243 |
Route |
33 |