CT-scan van de buik

De letters CT staan voor Computer Tomografie. Het is een methode om een doorsnede te tonen van het lichaam. De radioloog ziet op deze opnamen alle inwendige organen en weefsels. Ook maakt de CT-scan de vorm, structuur en ligging van deze organen en weefsels zichtbaar. Het is gebruikelijk om bij de CT-scan van de buik contrastdrank te drinken. De reden hiervan is dat de darmen, die met deze contrastdrank gevuld zijn, beter in beeld gebracht kunnen worden.

Voor dit onderzoek krijgt u het volgende mee: 1 flesje Telebrix Gastro, op te lossen in een liter water.

Zijn er voorbereidingen nodig?

U krijgt ter voorbereiding op het onderzoek een flesje contrastdrank (Télébrix Gastro) mee. Dit flesje is gevuld met een kleine hoeveelheid (50 ml) geconcentreerde vloeistof. Voor gebruik moet u deze contrastdrank met water verdunnen tot 1 liter. Gebruik hiervoor bijv. een lege literfles limonade of een maatbeker. Indien u moeite hebt met de smaak van de contrastdrank kunt u hem het beste koud drinken. Eventueel kunt u er limonadesiroop aan toevoegen. Lees voor gebruik altijd de ingesloten bijsluiter.

De drank neemt u als volgt in:

de dag voor het onderzoek:

 • om 12.00 uur 250 ml contrastdrank (250 ml ongeveer gelijk aan een groot limonadeglas)
 • om 18.00 uur nogmaals 250 ml contrastdrank

de dag van het onderzoek:

 • U neemt een licht ontbijt. Een licht ontbijt is: thee en een beschuit.
 • Hierna neemt u 1 glas contrastdrank (ongeveer 3 uur voor het onderzoek).
 • Het is noodzakelijk dat u daarna niet meer eet, drinkt of rookt.
 • 1 uur voor het onderzoek neemt u het laatste glas contrastdrank voor een goede vulling van de maag.

Vertel de laborant vóór het onderzoek:

 •  of u de ziekte van Kahler of Waldenström heeft 
 • of u ernstige nierfunctiestoornissen heeft
 • of u allergisch bent voor bijvoorbeeld jodium, contrastmiddelen of andere stoffen.
 • of u overgevoelig bent voor bepaalde medicijnen
 • of u diabetes (suikerziekte) heeft
 • of u glucophage (metformin) voor suikerziekte gebruikt
 • of u bloedarmoede heeft
 • of u pijnstillers gebruikt
 • of u vaatproblemen heeft
 • of u een lage bloeddruk heeft
 • of u hartproblemen heeft

U heeft in deze gevallen een verhoogd risico op complicaties. Soms kan het onderzoek doorgaan als u vooraf speciale medicijnen heeft gekregen of juist het gebruik van bepaalde medicijnen tijdelijk achterwege laat. In andere gevallen zal de arts bekijken of er andere mogelijkheden zijn om tot een goede diagnose te komen.

Voor vrouwen geldt: als u zwanger bent of denkt te zijn, neem dan van tevoren contact op met de afdeling radiologie. Het is beter het ongeboren kind niet aan röntgenstraling bloot te stellen. In overleg kan worden besloten of het onderzoek door kan gaan of uitgesteld wordt.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

U hoeft zich niet helemaal uit te kleden voor dit onderzoek. Een hemd of T-shirt, onderbroek en sokken of kousen kunt u gewoon aanhouden. Dit geldt niet voor kleding waarin metaal is verwerkt, zoals beha, knopen, rits, piercings.

 • In de CT kamer krijgt u een bekertje contrastmiddel te drinken.
 • Daarna wordt u gevraagd op de onderzoekstafel plaats te nemen.
 • Het te onderzoeken gedeelte van uw lichaam ligt in de ronde opening van de CT-scanner. In het toestel zit een röntgenbuis die om u heen draait en meerdere opnamen maakt.
 • Er wordt vaak een infuusnaald ingebracht in uw arm om eventueel contrastmiddel in te spuiten. Dit infuus blijft gedurende het hele onderzoek zitten.
 • De laborant verlaat de röntgenkamer. Contact met de laborant blijft altijd mogelijk via de ingebouwde intercom.
 • De laborant heeft tijdens het onderzoek zicht op de gehele onderzoeksruimte via de glazen wand en een camera. U bent dus nooit alleen.
 • Als de CT-scanner opnamen maakt, hoort u een zoemend geluid. Tijdens het onderzoek voelt u de onderzoekstafel langzaam schuiven. De beelden worden meteen door de computer berekend en vastgelegd.
 • Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen. De foto’s mislukken namelijk als u beweegt.
 • Het is noodzakelijk dat u tijdens het maken van de foto’s ongeveer 5-10 seconden uw adem vasthoudt. U krijgt ademinstructies van de laborant. Probeert u deze instructies zo goed mogelijk op te volgen.

Contrastvloeistof (via een bloedvat)

Het is meestal noodzakelijk om u contrastvloeistof via een infuusnaald toe te dienen. Met contrastvloeistof worden onder andere organen en bloedvaten zichtbaar gemaakt. Deze contrastvloeistof bevat jodium. De vloeistof geeft een warm gevoel dat snel weer wegtrekt. Ook kunt u het gevoel krijgen dat u nodig moet plassen.

Borstvoeding:

Indien er tijdens de periode van borstvoeding een onderzoek met contrastvloeistof noodzakelijk is mag er gedurende een dag na het onderzoek geen borstvoeding gegeven worden.

Rijvaardigheid:

Er is geen reden een effect te verwachten op de rijvaardigheid of het vermogen om machines te bedienen door het gebruik van contrastvloeistof.

Algemene adviezen

Contrastmiddel is belastend voor uw nieren. Om ervoor te zorgen dat het contrastmiddel uw lichaam zo snel mogelijk weer verlaat, adviseren wij u 2 liter vocht én een kop bouillon te drinken op de dag vóór het onderzoek en op de dag van het onderzoek.

Ook medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn bij de drogist kunnen problemen geven in combinatie met een onderzoek met contrast. Dit zijn pijnstillers uit de groep van de niet steroide anti-inflammatoire drugs (NSAID’s), zoals diclofenac (o.a. Voltaren®), ibuprofen (o.a. Brufen®), naproxen. Deze mag u tenminste 24 uur voor het onderzoek niet meer innemen. Sommige van deze medicijen (NSAID’s) blijven lang in uw bloed aanwezig, zoals fenylbutazon, piroxicam en meloxicam (Movicox®). Wij adviseren u deze medicijnen (NSAID’s) vanaf tenminste 48 uur vóór en na het onderzoek niet te gebruiken. 

Is het onderzoek pijnlijk?

Het onderzoek is niet pijnlijk. Het inbrengen van de naald voelt aan als bij een bloedafname.

Hoe lang duurt het onderzoek?

De totale duur van dit onderzoek is ongeveer 20 minuten.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na het onderzoek wordt de infuusnaald verwijderd en is het onderzoek klaar. U kunt op eigen gelegenheid naar huis gaan. Het contrastmiddel verlaat het lichaam via de urine en ontlasting. Door veel te drinken, raakt u het contrastmiddel zo snel mogelijk weer kwijt.

Wanneer en van wie krijg ik de uitslag?

De radioloog bestudeert de gemaakte foto’s. De uitslag is na 2 à 3 werkdagen bekend. U krijgt de uitslag van uw behandelende arts.

Zijn er risico’s/ bijwerkingen?

Bij een CT-scan zijn doorgaans geen risico’s. Contrastvloeistof kan allergische reacties veroorzaken zoals: jeuk, galbulten en verkleuring van de huid. De afdeling radiologie heeft medicijnen om dergelijke reacties direct tegen te gaan. Contrastdrank geeft soms bijwerkingen zoals misselijkheid, braken, diarree, buikpijn, hoofdpijn en galbulten.

Waarschuwing

Om de wachtlijsten voor diverse radiologieonderzoeken zo kort mogelijk te houden, hanteren wij in de agenda’s een strakke planning. Het is dan ook raadzaam 5 tot 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig te zijn.

Te laat komen kan betekenen dat  u dezelfde dag niet meer geholpen kunt worden. Bent u onverwachts verhinderd? Neem dan zo nel mogelijk contact op met de afdeling of polikliniek waarbij u een afspraak heeft. Doe dit uiterlijk 24 uur voordat u de afspraak heeft.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u tijdens kantooruren de polikliniek radiologie bellen. 

Opmerkingen, suggesties, klachten:

Indien u suggesties heeft voor verbeteringen met betrekking tot het onderzoek horen wij dat graag. Indien u niet tevreden bent over de uitvoering van het onderzoek of onze medewerkers wordt u geadviseerd om zo mogelijk uw bezwaren direct kenbaar te maken aan de betrokken medewerker(s).

Suggesties, opmerkingen en klachten kunt u sturen naar het secretariaat van de polikliniek radiologie.

Contactinformatie afdelingen

Radiologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6166
E-mailadres radiologie@bovenij.nl
Route 54

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven