CT-scan met contrastmiddel

De letters CT staan voor Computer Tomografie. Het is een methode om een doorsnede te tonen van het lichaam. 

Wat is een contrastmiddel?

Contrastmiddel is een stof die wordt toegediend via een bloedvat. Het houdt röntgenstraling tegen en zorgt, afhankelijk van de mate van doorbloeding, voor meer “contrast” in de weefsels. Hierdoor worden eventuele afwijkingen duidelijker zichtbaar.

Zijn er voorbereidingen nodig?

Het is belangrijk dat u alle metalen voorwerpen buiten het scangebied houdt. Hierbij valt te denken aan: halsketting, oorbellen,  piercings, knopen, enz. Deze metalen verstoren het beeld van de CT-scanner.

Vertel de laborant voor aanvang van het onderzoek of u:

  • de ziekte van Kahler of Waldenström heeft
  • ernstige nierfunctiestoornissen heeft
  • allergisch bent voor contrastmiddelen
  • suikerziekte (diabetes) heeft
  • glucophage (metformin) voor suikerziekte gebruikt
  • pijnstillers(NSAID’s, zie verderop in de tekst) gebruikt
  • vaatproblemen heeft
  • een lage bloeddruk heeft
  • hartproblemen heeft
  • zwanger kunt zijn

U heeft in deze gevallen een verhoogd risico op complicaties. Soms kan het onderzoek doorgaan als u vooraf speciale medicijnen heeft gekregen of juist het gebruik van bepaalde medicijnen tijdelijk achterwege laat. In andere gevallen zal de arts bekijken of er andere mogelijkheden zijn om tot een goede diagnose te komen.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Voor dit onderzoek moet het te scannen gebied vrij zijn van metalen. 

  • U hoeft zich niet helemaal uit te kleden voor dit onderzoek. 
  • De laborant positioneert u in de juiste houding op de onderzoekstafel.
  • Er wordt een infuusnaald geplaatst om tijdens het onderzoek het contrastmiddel toe te kunnen dienen. Daarna verlaat hij/zij de onderzoekskamer.
  • De laborant heeft tijdens het onderzoek zicht op de gehele onderzoeksruimte via de glazen wand. U bent dus nooit alleen. Contact met de laborant blijft altijd mogelijk via de ingebouwde intercom.
  • De laborant geeft u een seintje als het contrastmiddel wordt toegediend.
  • Als de CT-scanner opnamen maakt, hoort u een zoemend geluid en u voelt de tafel schuiven. De beelden worden meteen door de computer berekend en vastgelegd.
  • Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen. De foto’s mislukken namelijk als u beweegt.

Is het onderzoek pijnlijk?

Het onderzoek is niet pijnlijk. Het contrastmiddel kan een warm gevoel geven dat door het lichaam trekt. Ook kan u het gevoel hebben dat u plast. Dit is niet het geval. Het gebied rond de liezen is erg vaatrijk waardoor de warmtesensatie wat heftiger is dan elders.

Hoe lang duurt het onderzoek?

De totale duur van dit onderzoek is ongeveer 5 minuten.

Wanneer en van wie krijg ik de uitslag van het onderzoek?

De radioloog bestudeert de gemaakte foto’s. De uitslag is na 2 à 3 werkdagen bekend. U krijgt de uitslag van uw behandelende arts. Soms beoordeelt de behandelend arts de foto’s zelf en krijgt u de uitslag bij het aansluitende polibezoek

Zijn er risico’s/ bijwerkingen?

Bij een CT-scan zijn doorgaans geen risico’s. Contrastvloeistof kan allergische reacties veroorzaken zoals: jeuk, galbulten en verkleuring van de huid. De afdeling radiologie heeft medicijnen om dergelijke reacties direct tegen te gaan.

NSAID’s

Dit zijn pijnstillers uit de groep van de niet steroide anti-inflammatoire drugs, zoals diclofenac (o.a. Voltaren®), ibuprofen (o.a. Brufen®), naproxen. Deze mag u tenminste 24 uur voor het onderzoek niet meer innemen.

Sommige van deze pijnstillers blijven lang in uw bloed aanwezig, zoals fenylbutazon, piroxicam en meloxicam (Movicox®). Wij adviseren u deze pijnstillers vanaf tenminste 48 uur vóór en na het onderzoek niet te gebruiken. 

Zwangerschap

Als u zwanger bent of denkt te zijn, neem dan van tevoren contact op met de afdeling radiologie. Het is beter het ongeboren kind niet aan röntgenstraling bloot te stellen. In overleg kan worden besloten of het onderzoek door kan gaan of uitgesteld moet worden. Voor het contrastmiddel geldt dat er onvoldoende gegevens bekend zijn om de schadelijkheid te beoordelen. Het grootste risico is terug te voeren op  de blootstelling aan röntgenstraling zelf en niet op het contrastmiddel.

Borstvoeding

Stop met het geven van borstvoeding gedurende 24 uur na toediening van het contrastmiddel. Het is mogelijk dat het contrastmiddel over gaat in de moedermelk.

Algemene adviezen

Contrastmiddel is belastend voor uw nieren. Om ervoor te zorgen dat het contrastmiddel uw lichaam zo snel mogelijk weer verlaat, adviseren wij u 2 liter vocht én een kop bouillon te drinken op de dag vóór het onderzoek en op de dag van het onderzoek.

Waarschuwing

Om de wachtlijsten voor diverse radiologieonderzoeken zo kort mogelijk te houden, hanteren wij in de agenda’s een strakke planning. Het is dan ook raadzaam 5 tot 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig te zijn. Te laat  komen kan betekenen dat we u niet meer kunnen helpen.

Opmerkingen, suggesties, klachten

Indien u suggesties heeft voor verbeteringen met betrekking tot het onderzoek horen wij dat graag. Indien u niet tevreden bent over de uitvoering van het onderzoek of onze medewerkers wordt u geadviseerd om zo mogelijk uw bezwaren direct kenbaar te maken aan de betrokken medewerker(s). Suggesties, opmerkingen en klachten kunt u sturen naar het secretariaat polikliniek radiologie.

Contactinformatie afdelingen

Radiologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6166
E-mailadres radiologie@bovenij.nl
Route 54

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven