Perifeer ingebrachte centraal veneuze katheter

De arts of verpleegkundige heeft voorgesteld om bij u een katheter via de arm (PICC) in te brengen. In deze folder vindt u informatie over het inbrengen van deze katheter, krijgt u adviezen over het omgaan met de katheter en leest u wat u moet doen in noodgevallen. Het is bedoeld als aanvulling op het gesprek met de arts/verpleegkundige.

Wat is een PICC?

Een PICC is een perifeer ingebrachte centraal veneuze katheter (Peripherally Inserted Central Catheter). Dit is een dun, flexibel slangetje dat in de bovenarm in een bloedvat wordt ingebracht. Het uiteinde van de PICC ligt tot vlakbij het hart. Hierdoor komen de geneesmiddelen die via de katheter worden ingebracht in een groot bloedvat terecht. Zo worden zij snel verdund waardoor schade aan het bloedvat wordt voorkomen. De PICC-lijn is geschikt voor langdurige infuusbehandeling. Behalve dat er medicijnen over kunnen worden gegeven, kan er via de PICC ook bloed worden afgenomen.

Waarom krijgt u een PICC?

Voor uw behandeling is het nodig dat u medicijnen via de bloedvaten krijgt toegediend. Daarnaast moet regelmatig bloed bij u worden afgenomen voor onderzoek. Om de behandeling minder belastend voor u te laten zijn, krijgt u een PICC-lijn.

Gang van zaken voor het inbrengen van de katheter

Het inbrengen van de katheter vindt plaats op de afdeling Radiologie. Het neemt ongeveer een half uur in beslag.

Opname en behandeling

Neem uw patiëntenpas en legitimatiebewijs mee naar het ziekenhuis.
Op de afgesproken tijd meldt u zich op het Dagcentrum 2 West.

Voorbereiden in het ziekenhuis

Uw bovenkleding wordt vervangen door een operatiejasje. Ook wordt u verzocht uw sieraden af te doen of thuis te laten. In een rolstoel wordt u naar de afdeling Radiologie gebracht.

De behandeling:

  • Tijdens het inbrengen ligt u op uw rug op een bed met uw armen naast uw lichaam.
  • De arm waar de PICC geplaatst wordt, wordt steriel afgedekt.
  • De radioloog kijkt met een echoapparaat naar een bloedvat in de bovenarm. De rechterbovenarm heeft de voorkeur, omdat anatomisch gezien dit de kortste weg is naar het hart.
  • Eerst wordt de insteekplaats verdoofd. Dit kan een onaangenaam gevoel geven.
  • De radioloog brengt de PICC in. Het opschuiven van de katheter in uw bloedvat is niet pijnlijk. De meeste patiënten ervaren het inbrengen niet als belastend of pijnlijk.
  • Na het inbrengen van de PICC maakt de radioloog een röntgenfoto van de borstkas. Dit is om te controleren of de PICC op de goede plaats ligt.
  • De PICC is buiten het lichaam zichtbaar. De PICC wordt niet vastgehecht, maar met een speciale pleister gefixeerd (Statlock). Het geheel wordt afgedekt met een doorzichtige folie (Tegaderm).
  • Vervolgens wordt een drukverband aangelegd. Dit mag na 1,5 uur verwijderd worden.
  • Aangezien er een risico is op nabloeding, verblijft u na het plaatsen van de PICC voor 2 uur op het Dagcentrum. De PICC kan direct na het plaatsen gebruikt worden.

Ontslag

U mag na het inbrengen van de PICC naar huis. U mag zelf autorijden.

Verzorging

De verzorging van de PICC wordt gedaan door een wijkverpleegkundige.  Dit wordt voor u aangevraagd door de oncologieverpleegkundige van het ziekenhuis. Wekelijks moet de PICC worden doorgespoten en moet de insteekplaats worden verschoond. De Statlock moet minimaal 1 x per 3 weken verschoond worden of eerder als deze los zit.

Adviezen voor thuis- en leefregels

  • U mag met de PICC gewoon douchen. Gebruik huishoudfolie als extra bescherming tegen het water.
  • Baden, zwemmen en saunabezoek worden afgeraden wegens groter risico op infectie.
  • Als de insteekplaats onder de folie bij het douchen of om een andere reden vochtig is geworden, dan moet deze opnieuw verzorgd worden.
  • Zwaar tillen (10 kg of meer) wordt afgeraden.
  • De aanwezigheid van een PICC beperkt u verder niet in uw dagelijkse activiteiten.

 

Let op:

  • Laat nooit uw bloeddruk meten aan de arm waar de PICC is geplaatst. De PICC kan hierdoor verstopt of beschadigd raken.
  • Laat nooit bloed afnemen uit een vat van de arm waar de PICC is geplaatst, op een hoogte waar men de PICC zou kunnen aanprikken.
  • Bij het plaatsen van uw PICC heeft u een identificatiekaart ontvangen die kenbaar maakt dat u deze lijn heeft. Draag dit kaartje altijd bij u. Laat het zien aan de arts of de verpleegkundige die u gaat behandelen of de PICC gaat gebruiken.

 

Problemen thuis

Neem in de volgende gevallen direct contact op met uw arts of verpleegkundige:

  • Bij tekenen van infectie ter hoogte van de insteekplaats of van bovenarm. U merkt dit aan roodheid, zwelling, warmte, pijn, koorts en/of koude rilling
  • Bij lekkage van vocht of bloed naast de PICC
  • Als uw arm of schouder opgezwollen is, rood ziet of bij pijn tijdens het inspuiten (tekenen van trombose)
  • Bij kortademigheid, hoesten of pijn ter hoogte van de borstkas
  • Barst in de katheter
  • Loslaten van het afsluitdopje

 

Bent u verhinderd voor de ingreep?

Meld dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de opname) aan de afdeling Opname. Er kan dan iemand anders in uw plaats komen.

Hoe kunt u ons bereiken?

Oncologieverpleegkundige polikliniek

020 - 634 6605 op werkdagen

Gespecialiseerd verpleegkundige dagcentrum 2 West

020 - 634 6556

Buiten kantoortijden: Afdeling 3 Oost

020 - 634 6450

 

 

Meer informatie

Als u na het lezen van deze brochure nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan uw arts of verpleegkundige.

Contactinformatie afdelingen

Oncologie - casemanager

Telefoonnummer casemanager oncologie: 020 - 634 6605 / casemanager mammacare: 020 – 634 6517
Route 48 / 22

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven