Aangezichtspijn Sweet behandeling - Trigeminus Neuralgie

Aangezichtspijn ontstaat door een prikkeling of aandoening van een hersenzenuw. De meest voorkomende vorm van aangezichtspijn is Trigeminus Neuralgie (TN), genoemd naar de aangezichtszenuw ‘nervus trigeminus’ ofwel drielingzenuw.

Wat is Trigeminus Neuralgie?

Deze zenuw heeft drie takken naar gebieden in het gezicht boven de ogen, rond de neus en onder de mond. Bij TN ontstaan heftige pijnscheuten in het gezicht. De pijnscheuten voelen aan als elektrische stroomstoten en kunnen optreden in alle takken van deze aangezichtszenuw.

De Radio Frequente stroombehandeling

TN wordt behandeld met de Radio Frequente stroombehandeling van het ganglion Gasseri volgens de methode van Sweet. Hierbij wordt de kern van de aangezichtszenuw via een elektrode met warmte behandeld. De zenuw verandert door de warmte van structuur en geeft na verloop van tijd de pijnprikkel niet meer door. De functie van de zenuw blijft intact. De behandeling kan een inwerkperiode nodig hebben van twee weken. De behandeling wordt uitgevoerd onder een lichte narcose, waarbij u wel aanspreekbaar blijft.

Voorbereiding

 • Om u goed te kunnen behandelen is het belangrijk dat u al een neurologisch onderzoek heeft gehad.
 • De behandeling vindt plaats onder röntgendoorlichting. Als u zwanger bent of zou kunnen zijn geeft u dit door vóór het onderzoek! U moet voor de behandeling nuchter zijn. Dit betekent dat u 6 uur voor de ingreep niet meer mag eten, drinken of roken.

Stoppen met bloedverdunner of antistollingsmiddel

 • Gebruikt u een bloedverdunner (bijvoorbeeld Ascal) dan moet deze voor de behandeling worden gestopt. Overleg hierover met de arts die de bloedverdunner heeft voorgeschreven.
 • Gebruikt u een antistollingsmiddel (bijvoorbeeld Marcoumar of Sintrom) dan is het nodig dat u zo spoedig mogelijk contact opneemt met de trombosedienst, zodat zij ervoor kunnen zorgen dat de INR-waarde op de dag van de behandeling 1.6 of lager is.
 • Gebruikt u andere antistollingsmiddelen overleg dan met uw behandelend arts of en wanneer u hiermee moet stoppen.

De dag van de behandeling

U wordt naar de polikliniek pijnbestrijding gebracht voor de behandeling. Hier krijgt u in uw hand of arm een infuusnaaldje ingebracht om narcosevloeistof met een spuitje in te kunnen brengen. Onder röntgendoorlichting wordt op uw wang met een stift de plaats bepaald waar geprikt gaat worden. Op die plaats wordt de huid verdoofd. Daarna wordt u onder lichte narcose gebracht. Hierna wordt een naald met een elektrode tot aan de kern van de zenuw ingebracht.

Met elektrische prikkels wordt de exacte plaats van de elektrode bepaald. U geeft aan waar u de prikkels precies voelt. U mag niet wijzen naar de plek, maar moet dit in woorden uitleggen. Voordat de zenuw met warmte behandeld wordt, krijgt u weer de lichte narcose waarbij u wel aanspreekbaar blijft. De elektrode wordt verwarmd. De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Na de behandeling

 • Na de behandeling gaat u terug naar het dagcentrum. Na ongeveer 2 uur mag u naar huis.
 • Na de behandeling mag u niet zelf aan het verkeer deelnemen. Zorg er daarom voor dat iemand u komt
 • U krijgt een controle afspraak mee voor 2 maanden na de behandeling.
 • Het kan tot maximaal 2 maanden duren voordat u resultaat van de behandeling kunt verwachten. Sommige patiënten reageren sneller en bemerken al na een paar weken resultaat.
 • U kunt een dof gevoel krijgen op de plek waar de pijn heeft gezeten. Dit trekt na een tijd weg, maar het is niet van te voren te bepalen hoelang dit gevoel aanhoudt.
 • Na de behandeling kan de prikplaats wat verdikt zijn. Dit trekt weer weg.
 • De pleister mag u ‘s avonds verwijderen.
 • Douchen of baden mag.
 • Krijgt u binnen 6 uur na de behandeling koorts boven de 38,5º C, raadpleeg dan uw huisarts.
 • U kunt de eerste 7 tot 10 dagen na de behandeling last hebben van napijn. Dit kan een branderig gevoel bij de prikplaats zijn, of de pijnklacht kan wat verergeren. Meestal is dit te onderdrukken met een lichte pijnstiller als paracetamol of het medicijn dat u al gebruikt voor uw pijnklachten. Als de pijnklachten aanhouden of terugkomen, kunt u dezelfde behandeling opnieuw ondergaan.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem dan contact met ons op. Gaat het om een opname? Bel dan het patiënten servicebureau.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem contact met ons op via een van deze telefoonnummers. Met medische vragen kunt u terecht bij uw behandelend specialist. 

Contactinformatie afdelingen

Pijnbestrijding polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6287
Route 32

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven