In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 10.000 mensen longkanker vastgesteld. Het is na prostaatkanker de meest voorkomende soort kanker bij mannen. De laatste jaren krijgen ook steeds meer vrouwen longkanker. Longkanker komt met name voor bij mensen die ouder zijn dan 55 jaar.
De longen liggen in de borstkas, achter de ribben. De luchtpijp begint achter in de keel en vertakt zich naar allebei de longen. De rechter long bevat drie kwabben en de linkerlong bevat twee kwabben (lobben). Iedere kwab is verder verdeeld in segmenten en steeds kleinere luchtwegen of bronchi die overgaan in de longblaasjes. In de longblaasjes vindt de eigenlijke uitwisseling plaatsvindt van zuurstof en koolzuurgas. Als in het longweefsel of de bronchi een kwaadaardige tumor ontstaat is sprake van longkanker.
Afhankelijk van het soort cellen waaruit de tumor is opgebouwd, spreekt men van van ‘kleincellige longkanker’ en ‘niet-kleincellig longkanker’. Niet-kleincellige longkanker komt het meeste voor. Niet-kleincellige longkanker is weer onder te verdelen in verschillende subtypen. Afhankelijk van het stadium en type longkanker wordt een gepaste behandeling geven.
Longkanker geeft vaak in een laat stadium klachten. Veel voorkomende klachten zijn:
Longkanker zelf kan zich verspreiden door de rest van het lichaam. Met name in de lymfeklieren bij het borstbeen en/of de hals, maar ook in lever, bijnieren, botten of hersenen. Dit heten uitzaaiingen of metastasen.
De polikliniek Longgeneeskunde van het BovenIJ ziekenhuis heeft een sneldiagnostiek-traject voor patiënten bij wie een afwijking op een longfoto is geconstateerd. Lees verder over onderzoeken bij longkanker.
Het BovenIJ ziekenhuis is verbonden aan het Oncologisch Centrum Amsterdam, het grootste oncologisch samenwerkingsverband van Amsterdam – een initiatief van het BovenIJ ziekenhuis, OLVG locatie Oost en OLVG locatie West.
Klik op het logo voor meer informatie
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.