Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Huidkanker begint meestal met een verandering op de huid: een knobbeltje dat langzaam groeit, een wondje dat niet geneest of een moedervlek die van kleur verandert of groeit.
Huidkanker ontstaat bijna altijd in de buitenste laag (de opperhuid) van de huid. Er zijn verschillende vormen van huidkanker.
De meest voorkomende vormen zijn:
Basaalcel- en plaveiselcelcarcinomen komen voor op lichaamsdelen die vaak in de zon zijn: het hoofd, het gezicht, de hals en armen. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is veel ultraviolette straling. Deze straling komt voor in zonlicht en in straling van zonnebanken. Melanomen zijn kwaardaardige kankercellen die uitzaaiingen kunnen veroorzaken.
(Online) huidkankercampagne van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, gericht op zowel ouderen als jongeren, en op zowel jonge ouders als pubers. De online-campagne richt zich op het beschermen van de huid en het herkennen van veranderingen en klachten van plekjes die mogelijk met huidkanker te maken hebben.
Meer informatie op de website van de NVDV.
Bij de behandeling van huidkanker overlegt de dermatoloog met het Integraal Kankercentrum Amsterdam (IKA).
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.