U bevindt zich hier: Home | Patiënt | Afdelingen | Poliklinieken | Themapoliklinieken | Sedatie polikliniek
Binnenkort komt u naar het BovenIJ ziekenhuis voor een onderzoek of een behandeling. Uw arts heeft met u besproken dat u tijdens dit onderzoek sedatie krijgt. U wordt dan in een diepe slaap gebracht.
Sedatie betekent letterlijk het verlagen van het bewustzijn. Dit gebeurt door middel van toediening van geneesmiddelen via een infuusnaald. Sedatie zorgt er in het algemeen voor dat u een onplezierig onderzoek of behandeling niet bewust meemaakt. Pijnstillers worden gegeven om de pijnlijke momenten van het onderzoek te onderdrukken. Sedatie is géén narcose.
Het toedienen van sedatie heeft de volgende effecten op het lichaam:
Voor een onderzoek of behandeling waarbij diepe sedatie gegeven wordt, heeft u een voorbereidend gesprek met een sedatie praktijk specialist. Die vertelt u meer over de sedatie. De sedatie praktijk specialist is een IC-verpleegkundige of anesthesiemedewerker die daarvoor speciaal is opgeleid. Zij werken nauw samen met de anesthesiologen en behandelend specialisten.
Ter voorbereiding op het gesprek met de sedatie praktijk specialist vragen wij u een gezondheidsvragenlijst in te vullen. De sedatie praktijk specialist neemt de ingevulde vragenlijst met u door op de dag van het onderzoek of de behandeling. De vragenlijst ontvangt u van de behandelend specialist.
Door sedatie heeft u tijdens het onderzoek minder last van spanning. U voelt zich rustiger en ervaart minder ongemak van het onderzoek. U slaapt meestal tijdens het hele onderzoek of behandeling. Sommige patiënten worden tussendoor een beetje wakker, maar u heeft dan geen pijn. Meestal bent u na een half uur weer goed wakker.
Belangrijk! De sedatie kan alleen plaatsvinden als u de uren ervoor nuchter bent gebleven. Dit is zeer belangrijk om te voorkomen dat tijdens de sedatie, inhoud van uw maag via uw slokdarm in de luchtpijp en zo in uw longen terecht komt.
Let op! Heeft u kort voor de sedatie toch gegeten of gedronken? Geef het aan bij de verpleegkundige of de sedatie praktijk specialist. Het kan zijn dat voor uw eigen veiligheid de sedatie niet doorgaat.
We kunnen u alleen sedatie geven als u na het onderzoek onder begeleiding naar huis kunt. Zorg daarom dat iemand met u meekomt naar het ziekenhuis. Of regel dat we iemand kunnen bellen om u na het onderzoek te komen ophalen.
Onder het kopje 'behandeling' links op deze pagina vindt u de volledige toelichting op 'Sedatie met Propofol'.
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.