U bevindt zich hier: Home | Patiënt | Afdelingen | Poliklinieken | Themapoliklinieken | Hartfalen polikliniek
Hartfalen is meestal een chronische ziekte die in de westerse wereld steeds meer voorkomt. Ook in Nederland zijn er steeds meer patiënten met hartfalen. Hartfalen is een uiting van een verminderde pompfunctie van het hart. Het ontstaat door hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct, hoge bloeddruk, hartklepproblemen en andere, soms onbekende oorzaken.
Bij hartfalen passen klachten als kortademigheid, vocht in de benen, vaker ‘s nachts plassen, opgeblazen gevoel, toename van lichaamsgewicht zonder meer te eten dan anders, prikkelhoest, vermoeidheid, slapeloosheid, duizeligheid, koude handen en voeten en hartritmestoornissen.
De klachten kunnen voor iedere patiënt anders zijn, net zoals de oorzaak van hartfalen voor elke patiënt anders is.
In een hartfalenpolikliniek wordt u door een verpleegkundig specialist cardiologie behandeld. De verpleegkundig specialist cardiologie werkt vooral samen met uw cardioloog. Indien nodig verwijst de verpleegkundig specialist u naar andere specialismen. Ook met uw huisarts kan samengewerkt worden.
De cardioloog of de huisarts meldt u aan voor het spreekuur van de verpleegkundig specialist cardiologie.
De verpleegkundig specialist onderzoekt u, vraagt indien nodig aanvullend onderzoek aan en stelt u optimaal in op uw medicijnen. Ook het volgen van leefadviezen wordt met u besproken. De verpleegkundig specialist werkt vooral samen met uw cardioloog of uw huisarts.
Heeft u na uw bezoek vragen die niet kunnen wachten tot de volgende controle afspraak, dan kunt u bellen met de hartfalenpolikliniek.
Wilt u deze pagina delen via Social media? Klik dan hier.