U bevindt zich hier: Home | Patiënt | Afdelingen | Poliklinieken | Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL) | Voorwaarden voor laboratorium onderzoek
Op de bloedafname poli kunt u op afspraak terecht voor bloedprikken of inleveren van materiaal. Dit betekent voor u als patiënt:
U kunt zelf uw afspraak maken via het patiëntportaal 'Mijn BovenIJ'. U kunt inloggen met de Zorgdomein verwijzing van uw huisarts of met uw DiGiD.
Tip: Maakt u waar mogelijk een afspraak in de middag. Zo spreiden we de afspraken zoveel mogelijk.
Vindt u het prettig als iemand u helpt bij het maken van uw afspraak of heeft u vragen? De baliemedewerkers van de bloedafname poli staan voor u klaar. Of stel uw vraag bij de Digituin in de centrale hal van het ziekenhuis.
Meer uitleg over het maken van een afspraak bij de bloedafname poli vindt u op de pagina Bloedprikken.
Voor een beperkt aantal testen moet u nuchter zijn. Het betreft onderzoeken waarvan de uitslag beïnvloed kan worden door eten en drinken. Als u nuchter moet zijn betekent dit dat u gedurende 8 uur voorafgaand aan het onderzoek niet meer mag roken, eten en drinken. Een klein beetje water is wel toegestaan, tenzij er uitdrukkelijk aan u is verteld dat dit ook niet mag. Indien u medicijnen gebruikt, dient u met uw arts te overleggen of u deze wel, niet of misschien na het onderzoek moet innemen.
Onderzoeken (meest voorkomende) waarvoor u nuchter moet zijn:
Is het niet noodzakelijk om nuchter te zijn, maakt u dan vooral in de middag een afspraak.
Bij enkele onderzoeken gelden specifieke voorwaarden met betrekking tot de bloedafname. Zo zijn er bijvoorbeeld hormonen die een zogenaamde dagcurve kennen. Dit betekent dat de concentratie in het bloed 's morgens anders is dan 's middags of 's avonds. Om de uitslag goed te kunnen interpreteren is het daarom van belang om de afname op een bepaald tijdstip te doen. Op het aanvraagformulier kunt u dit zien doordat er achter het onderzoek een tijd vermeld staat. Er zijn onderzoeken die om logistieke redenen niet op elk moment afgenomen kunnen worden. Bijvoorbeeld wanneer een bloedmonster voor een gespecialiseerd onderzoek vóór een bepaalde tijd in een ander laboratorium aanwezig moet zijn. Er dient dan vervoer geregeld te worden waarbij het bloed onder de juiste condities wordt gehouden. Hierdoor kunnen ook niet alle bloedonderzoeken op de prikposten uitgevoerd worden.
Daarnaast zijn er onderzoeken waarvoor u na bloedafname even dient te wachten. Deze onderzoeken worden namelijk meteen op het laboratorium ingezet. Mocht in een dergelijk geval het onderzoek overgedaan moeten worden of blijkt er meer materiaal nodig te zijn, dan kan er opnieuw bloed worden afgenomen en hoeft u niet een andere keer terug te komen.
Indien u een bloedtransfusie moet krijgen, is het tijdstip van bloedafname in relatie tot het tijdstip waarop de bloedtransfusie zal plaatsvinden uitermate belangrijk. De arts of het laboratorium zal u informeren wanneer de bloedafname moet plaatsvinden. Dit geldt ook voor enkele patiënten waarbij een operatie gepland staat.
Zie folder: ‘Bloedtransfusie’.
Een portie urine moet altijd opgevangen worden in een schoon, nieuw urinepotje. Alleen urinepotjes die speciaal daarvoor bestemd zijn, worden in ontvangst genomen om zo beïnvloeding van het onderzoek door eventuele vervuiling (dit geldt ook voor schoonmaak middelen) te voorkomen. Een urinepotje kan gratis worden afgehaald op het poliklinisch afnamelaboratorium of bij één van de prikposten. Ook kan een urinepotje worden aangeschaft bij de drogist of apotheek.
Afhankelijk van het soort onderzoek is de 1e ochtendurine nodig, of een op een willekeurige tijdstip verzamelde portie van minimaal 25 ml. Voor alle urineporties geldt dat de urine binnen 2 uur na opvangen, samen met het aanvraagformulier, op het laboratorium dient te zijn om de kwaliteit van het onderzoek te waarborgen.
Zie folder: ‘Opvangen en inleveren van een portie urine’.
Voor sommige onderzoeken is het nodig dat de urine gedurende 24 uur wordt verzameld. Dit betekent dat ALLE urine welke in 24 uur wordt uitgeplast, moet worden bewaard. U bent vrij de dag en het uur te kiezen waarop u hiermee wilt beginnen. Bij voorkeur niet op vrijdag of zaterdag beginnen met verzamelen. De verzamelbokaal moet donker en koel bewaard worden.
Een verzamelbokaal kan gratis worden afgehaald op het poliklinisch afnamelaboratorium of bij één van de prikposten op vertoon van het aanvraagformulier wat u van uw arts heeft ontvangen.
De verzamelbokaal met de urine moet zo snel mogelijk, samen met het aanvraagformulier, bij het poliklinisch afnamelaboratorium in het BovenIJ ziekenhuis worden afgegeven. Het is niet mogelijk om dit bij één van de prikposten af te geven. Vermeld duidelijk uw naam, geboortedatum en datum en tijdstip van verzamelen op de bokaal.
Zie folder: ‘Verzamelen 24-uurs urine’.
N.B.: Soms wordt door het laboratorium wat conserveringsvloeistof in de fles gedaan. Dit moet u in de fles laten zitten. VOORZICHTIG, DEZE VLOEISTOF IS STERK BIJTEND!
Een portie feces moet altijd opgevangen worden in een schoon, nieuw fecespotje. Alleen fecespotjes die speciaal daarvoor bestemd zijn, worden in ontvangst genomen om zo beïnvloeding van het onderzoek door eventuele vervuiling (dit geldt ook voor schoonmaak middelen) te voorkomen. Een fecespotje kan gratis worden afgehaald op het poliklinisch afnamelaboratorium of bij één van de prikposten. Ook kan een urinepotje worden aangeschaft bij de drogist of apotheek. Het fecespotje dient minimaal voor een kwart en maximaal voor driekwart gevuld te zijn. Anders gevulde potjes worden niet in ontvangst genomen.
Zie folder: ‘Opvangen en inleveren van een portie feces’.
Voor sommige onderzoeken is het nodig dat de ontlasting gedurende 24 uur wordt verzameld. Dit betekent dat ALLE feces welke in 24 uur wordt uitgepoept, moet worden bewaard. U bent vrij de dag en het uur te kiezen waarop u hiermee wilt beginnen. Bij voorkeur niet op vrijdag of zaterdag beginnen met verzamelen. De verzamelpot moet koel en donker bewaard worden.
Een verzamelpot kan gratis worden afgehaald op het poliklinisch afnamelaboratorium op vertoon van het aanvraagformulier wat u van uw arts heeft ontvangen.
De verzamelpot met de ontlasting moet bij voorkeur zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen 3 dagen na verzamelen, samen met het aanvraagformulier bij het afnamelaboratorium in het BovenIJ ziekenhuis worden ingeleverd. Het is niet mogelijk om dit bij één van de prikposten af te geven.
Zie folder: ’Verzamelen 24-uurs feces'.
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.