U bevindt zich hier: Home | Patiënt | Afdelingen | Poliklinieken | Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL)
Het Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL) is een algemeen ziekenhuis laboratorium waar de meest voorkomende onderzoeken in bloed, urine en andere lichaamsvochten worden gedaan. Onderzoek wordt gedaan op aanvraag van medisch specialisten, huisartsen en verloskundigen.
Laboratoriumonderzoek speelt een belangrijke rol bij het vaststellen van een diagnose bij de patiënt. Bij lichamelijk klachten wil een arts weten waar die door veroorzaakt worden. Het kan ook zijn dat bij een lopende behandeling de arts wil weten of de behandeling succes heeft. En hoe het eventueel verder moet met de behandeling. Of misschien gaat het om een beoordeling van het risico om een bepaalde ziekte te krijgen. Is het raadzaam om preventieve maatregelen te nemen? Deze vragen kunnen wij in het klinisch-chemisch laboratorium helpen beantwoorden. Wij doen onderzoek voor:
In het menselijk lichaam zijn vele (chemische) stoffen aanwezig. Bij goede gezondheid zijn de bestanddelen in de juiste hoeveelheden en verhoudingen aanwezig. Bij ziekte is er soms te veel van iets, of juist te weinig. Zo kan het bloed van suikerpatiënten te veel suiker (glucose) bevatten. En bij bloedarmoede zijn er te weinig rode bloedcellen. Laboratoriumonderzoek maakt echter niet altijd duidelijk of iemand gezond is of ziek. Er zijn honderden verschillende onderzoeken mogelijk. Bij de meeste ziekten geeft vaak slechts 1 of enkele van deze onderzoeken een afwijkend resultaat. Bij sommige ziekten is het onderzoek zelfs zonder afwijkingen.
Het is dus onzin om zomaar onderzoek te doen. Het is de arts die, eventueel na overleg met de klinisch chemicus, beslist welke van de vele mogelijke onderzoeken nodig zijn. Het onderzoek moet de vragen van de arts beantwoorden. Daarom wordt alleen onderzocht waar de arts om vraagt. Een groot gedeelte van de onderzoeken of analyses betreft bloedonderzoek (80%), maar ook andere materialen komen voor onderzoek in aanmerking, zoals urine, ontlasting, zweet, ruggenmergvocht, sperma en vocht verkregen uit puncties in lichaamsholten of gewrichten.
Het klinisch chemisch laboratorium van het BovenIJ ziekenhuis is geaccrediteerd conform de ISO15189 norm voor medische laboratoria.
De kwaliteit die we als laboratorium leveren steunt op drie pijlers: de uitvoering van laboratoriumverrichtingen, de kundigheid van onze medewerkers en ons kwaliteitssysteem.
Jaarlijks worden deze drie pijlers door de Raad voor Accreditatie objectief beoordeeld.
Deze accreditatie en de bijbehorende scope is voor iedereen inzichtelijk op de website van de RvA.
Laboratoriumverrichtingen die niet binnen het klinisch chemisch laboratorium van het BovenIJ zelf uitgevoerd worden, worden uitgevoerd door andere geaccrediteerde laboratoria. De accreditatie nummers van de laboratoria die de verrichtingen uitvoeren zijn vermeld in het overzichtsdocument.
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.