Iemands leven kan door een ongeluk of ziekte totaal veranderen. Dagelijkse handelingen die vanzelfsprekend waren kunnen niet meer zelfstandig worden uitgevoerd. Mensen die blijvende of tijdelijke beperkingen ondervinden, kunnen baat hebben bij revalidatie. Een revalidatiebehandeling helpt mensen om weer zo zelfstandig mogelijk te leven. Dit kan door training, maar soms ook door aanpassingen in de woning of door hulpmiddelen zoals een prothese of een scootmobiel.
Na de verwijzing krijgt u een afspraak op het spreekuur bij de revalidatiearts. Naast algemene spreekuren zijn er ook gezamenlijke spreekuren met een orthopedisch instrumentmaker of een orthopedisch schoenmaker. De revalidatiearts bekijkt samen met u of een poliklinische revalidatiebehandeling voor u nodig is. Het kan nl. ook zijn dat de revalidatiearts u verwijst naar een fysiotherapeut, ergotherapeut of logopedist in de buurt van uw eigen woning. Voor bepaalde aandoeningen vindt de revalidatiebehandeling in andere centra plaats. U wordt doorverwezen naar een dergelijk gespecialiseerd centrum als de revalidatiebehandeling die u nodig heeft niet in het BovenIJ ziekenhuis kan plaatsvinden.
Heeft u na het gesprek met uw arts nog (andere) vragen, bijvoorbeeld 'waar kan ik meer informatie krijgen' of 'kent u meer mensen met deze ziekte', dan kunt u terecht bij één van de vele patiëntenverenigingen in Nederland. Kijkt u hiervoor op de pagina 'nuttige links revalidatiegeneeskunde'.
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.