U bevindt zich hier: Home | Onderzoeken & Behandelingen | Orthopedie - Overzicht | Knieoperatie (nieuwe knie)
Het vervangen van het kniegewricht door een kunstgewricht is een veel voorkomende operatie.
U komt in aanmerking voor een nieuwe knie. Het vervangen van het kniegewricht door een kunstgewricht is een veel voorkomende operatie. De operatie is voor u echter geen kleinigheid en de revalidatie vraagt veel inspanning en wilskracht. Het is belangrijk dat u goed geïnformeerd bent. U kunt door een goede voorbereiding bijdragen aan een vlot herstel.
Het kniegewricht lijkt het meest op een scharniergewricht. Het oppervlak is bekleed met kraakbeen. Bij het ouder worden of bij beschadigingen in de knie vermindert de kwaliteit en de dikte van het kraakbeen. Men spreekt dan van slijtage (gonarthrosis).
Als u eenmaal samen met de orthopedisch chirurg heeft besloten om een operatie te ondergaan krijgt u van de polikliniek medewerkers informatie. Leest u deze informatie goed door om uzelf en uw familie zo goed mogelijk voor te bereiden op de operatie. Ook wordt u gevraagd een vragenlijst in te vullen, deze vragenlijst helpt ons de kwaliteit van zorg hoog te houden of te verbeteren. Deze lijst vult u drie maanden en een jaar na de operatie nogmaals in.
Voor de operatie heeft u nog een afspraak met de anesthesioloog over de vorm van anesthesie (verdoving) en met het patiënten servicebureau om uw thuissituatie te bespreken en een eventuele revalidatiewens kenbaar te maken.
Krukken zijn noodzakelijk tijdens de revalidatie. Patiënten die een knieoperatie ondergaan krijgen gratis krukken. U hoeft dus niet zelf voor krukken te zorgen. Hiervoor vult u een formulier in tijdens uw afspraak met de intakeverpleegkundige van het patiënten servicebureau. U krijgt de krukken direct mee zodat u vast het lopen met krukken kunt oefenen.U gebruikt dezee krukken ook na de operatie voor uw revalidatie. De krukken worden uw eigendom.
Tijdens de operatie wordt het versleten gewricht door de orthopedisch chirurg vervangen door een kunstgewricht. Het BovenIJ ziekenhuis gebruikt een kunstgewricht dat is opgebouwd uit titanium en polyethyleen. In principe houdt u uw eigen knieschijf (patella), deze word glad gemaakt. Om het kniegewricht te bereiken wordt een snede gemaakt over de knie heen. De grootte van deze snede is afhankelijk van de dikte van het been. De huid wordt gesloten met agraves (nietjes). Bij het vervangen van een halve knie kunstgewricht wordt er één deel van de knie vervangen (meestal het binnenloop vlak), hierbij is de snede aanzienlijk kleiner. Uw orthopedisch chirurg heeft van te voren met u besproken of u hiervoor in aanmerking komt.
De knie is direct na de operatie volledig te belasten, de knie is in principe deels gecementeerd (met botcement) geplaatst. De fysiotherapeut komt bij u op de afdeling om het lopen met krukken te oefenen en om instructies te geven welke bewegingen u moet gaan oefenen zodat de knie goed buigt en strekt. Uiteraard krijgt u voldoende pijnstilling om deze activiteiten te doen. De verpleegkundige geeft tijdens uw opname instructie om uzelf te injecteren met fraxiparine. Dit gebruikt u zes weken om trombose te voorkomen.
Vaak kunt u na twee tot drie dagen het ziekenhuis verlaten. Van de verpleegkundige krijgt u een formulier mee met instructies voor thuis. Op dit formulier staat ook uw polikliniek afspraak. De voorgeschreven ontslagmedicatie kunt u direct ophalen bij de BovenIJ apotheek. Van de fysiotherapeut ontvangt u een overdracht voor uw eigen therapeut. Ontslag naar een revalidatie instelling gaat in overleg met de revalidatie instelling, hierdoor kan de opnameduur in het ziekenhuis variëren.
Acht weken na opname volgt een controle afspraak waarbij er een nieuwe röntgenfoto wordt gemaakt. Na acht weken zijn vaak de ergste pijnklachten weg en kunnen patiënten goed lopen.
Voor het maken van een afspraak op de polikliniek orthopedie belt u 020 634 6556.
Neem dan contact op met de orthopedie verpleegkundige: 020 634 6837 (van dinsdag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 16.00 uur) of stuur een mail naar orthopedie@bovenij.nl.
Kijk ook eens op:
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.