U bevindt zich hier: Home | Onderzoeken & Behandelingen | Verzakking van de blaas, baarmoeder of darm
Als het steunweefsel van de blaas, baarmoeder of darm verzwakt is, kan er een verzakking optreden. Er is dan minder steun en dat kan klachten geven.
Om een verzakking op te lossen zijn verschillende operaties mogelijk. Samen met uw gynaecoloog kiest u welke het beste bij u past. Dit wordt afgestemd naar aanleiding van het lichamelijk onderzoek.
Bij een verzakking van de blaas verstevigt de gynaecoloog het bindweefsel waar de blaas op rust. Dit gebeurt via de vagina met oplosbare hechtingen.
Er zijn verschillende operaties mogelijk voor verzakking van de baarmoeder of vaginatop:
Bij een verzakking van de endeldarm wordt het bindweefsel tussen de endeldarm en de vaginawand met oplosbare hechtingen verstevigd. Net als bij een blaasverzakking.
Bij iedere operatie is er een kleine kans op algemene complicaties. Bijvoorbeeld op trombose. Daarnaast zijn er complicaties die afhangen van het soort operatie. Bij een operatie vanwege een verzakking kunnen zich de volgende problemen voordoen:
U kunt last krijgen van een brandend, pijnlijk gevoel bij het plassen en de plas zelf kan er troebel uitzien met bloedspoortjes. Bij deze klachten is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts. Mogelijk is er sprake van een blaasontsteking. In dat geval kan de huisarts antibiotica voorschrijven. Als u in de eerste twee weken koorts heeft hoger dan 38°C is het verstandig contact met ons op te nemen om een operatiecomplicatie uit te sluiten.
De kans bestaat dat het plassen een tijdje lastiger gaat. Soms is hiervoor opnieuw een blaaskatheter nodig of moet de blaas geleegd worden door zelf te katheteriseren. Meestal komt dit na een paar dagen of weken vanzelf goed. U krijgt hierover dan uitgebreid uitleg.
Door de operatie neemt urineverlies vaak af, maar de kans bestaat dat u na de operatie nog steeds urine verliest. Ook kunt u na de operatie juist urineverlies krijgen. Vaak wordt dit in de loop van de tijd wel weer beter. Bij ernstig urineverlies kan het nodig zijn om alsnog een incontinentie operatie te verrichten.
In zeldzame gevallen kan het verstandig zijn de verzakkingsoperatie direct te combineren met een incontinentie ingreep. Na een operatie aan de endeldarm is het mogelijk dat de aandrang tot ontlasting sterker is en sneller komt. Ook dit is meestal tijdelijk.
Na elke operatie kunnen pijnklachten ontstaan. Vaak verdwijnen die weer, maar niet altijd. Dan spreken we van chronische pijn. Bijvoorbeeld bij zitten of vrijen. De kans op chronische pijn is klein.
Ook als een operatie geslaagd is, kan een verzakking toch terugkomen. Meestal is dat pas jaren later, maar soms al eerder. Soms is dan opnieuw een operatie nodig.
Bij het opereren zelf kunnen complicaties optreden. De urinewegen of darmen kunnen beschadigd worden. Dit is goed te behandelen, maar het vraagt extra zorg en het herstel zal langer duren.
U wordt de dag van de ingreep opgenomen. U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de afgesproken afdeling van het ziekenhuis. Een medewerker neemt u mee naar uw kamer. U mag de avond voor de ingreep vanaf middernacht niet meer eten of drinken.
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.