Deel via e-mail

Opwekken van de eisprong met Clomid

Als u een kinderwens heeft en er zijn geen of weinig eisprongen per jaar zal de arts voorstellen om de eisprong op te wekken met hormonen. Bij deze behandeling is dat Clomid.

Opwekken van de eisprong

Gemiddeld duurt het 28 dagen van de eerste dag van ongesteld zijn tot aan de volgende eerste dag van ongesteld zijn. Toch hebben vrouwen bijna nooit een cyclus van precies 28 dagen. Een cyclus is normaal indien deze tussen de 21 en 35 dagen is. Iedere cyclus is er 1 keer een eisprong. Als een cyclus langer duurt dan 35 dagen  heeft u dus minder vaak een eisprong per jaar. Daarom zal een arts bij een cyclus die langer duurt dan 35 dagen een behandeling starten om een eisprong op te wekken.

Clomid

Clomid is het medicijn waarmee het meeste ervaring is voor opwekken van de eisprong. Clomid is geen hormoon. Clomid zorgt ervoor dat de hersenen worden gestimuleerd, waardoor ze meer van het hormoon FSH  gaan produceren. Door de verhoging van het hormoon FSH worden de eierstokken krachtiger gestimuleerd. Daardoor gaan de eierstokken een of meerdere eitjes laten groeien.

Door behandeling met Clomid krijgen ongeveer 80 van de 100 vrouwen een eisprong. Van deze vrouwen wordt ruim de helft zwanger.

Wat zijn de risico’s en complicaties?

  • Bij het gebruik van Clomid kunnen klachten van opvliegers, hoofdpijn, moeheid, stemmingsstoornissen, stoornissen in de gezichtsscherpte en gewichtstoename voorkomen. Als u deze klachten heeft, bespreek dit dan met uw arts
  • Na langer gebruik van Clomid kan het zijn dat de eierstokken ongevoelig worden voor de Clomid. Het lukt dan niet meer om met Clomid een eisprong op te wekken.
  • De kans op een meerlingzwangerschap is licht verhoogd.

De behandeling

Wat moet u zelf doen voor de behandeling

  • U slikt iedere dag 0,4 mg foliumzuur om de kans op een kind met open rug te verkleinen.
  • U probeert een gezond gewicht te behouden of indien nodig enkele kilo’s af te vallen. Dit verbetert de kans op een zwangerschap.

Hoe vind de behandeling plaats?

  • Als u niet spontaan menstrueert doet u een zwangerschapstest in de urine. Als u niet zwanger bent slikt u 10 dagen Duphaston, 1 tablet per dag. Enkele dagen na de laatste tablet krijgt u vaginaal bloedverlies. De eerste dag van dit bloedverlies noemen we cyclusdag 1.
  • Van cyclusdag 3 tot en met cyclusdag 7 slikt u Clomid in de dosering die met u is afgesproken.
  • Als de menstruatie komt belt u of stuurt u een bericht via de beterdichtbij-app naar de polikliniek gynaecologie om de datum hiervan door te geven. Vermeldt daarbij ook welke cyclusdag dit is. U krijgt dan een nieuwe recept Clomid.
  • Als er op cyclusdag 35 geen menstruatie is gekomen doet u een zwangerschapstest.
    • Als u niet zwanger bent belt u of stuurt een bericht via de beterdichtbij-app naar de polikliniek gynaecologie. Er zal dan gekeken worden of de dosering Clomid opgehoogd moet worden of dat u een afspraak op de polikliniek moet krijgen.
    • Als u wel zwanger bent belt u of stuurt u een bericht via de beterdichtbij-app naar de polikliniek gynaecologie en zal er een afspraak voor een echo worden gemaakt.

Psychische belasting

Een behandeling om de eisprong op te wekken kost vaak geduld en gaat met emoties gepaard. De teleurstelling bij het lang wegblijven van een eisprong of het langer duren voordat u zwanger bent kan groot zijn. Informatie en lotgenotencontact wordt door de landelijke organisatie Freya op diverse manieren geboden via internet (www.freya.nl).

Vragen

Mocht u naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben dan kunt u daarvoor appen of bellen met de polikliniek gynaecologie.

Contactinformatie afdelingen

Gynaecologie en Verloskunde polikliniek

Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
Telefoonnummer 020-634 6103
Route 18

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven