Onderzoeken die nodig kunnen zijn om darmkanker (dikkedarmkanker en endeldarmkanker) vast te kunnen stellen zijn:
Via een coloscopie kunnen we afwijkingen in de dikke darm opsporen, zoals bijvoorbeeld ontstekingen, divertikels (darmuitstulpingen), poliepen of gezwellen. De arts bekijkt het slijmvlies (de binnenbekleding) van de dikke darm. Dit gebeurt met een flexibele, slang: een endoscoop. Via deze endoscoop kunnen we stukjes weefsel wegnemen voor nader onderzoek (biopsie). Ook kunnen we poliepen verwijderen of bloedingen stoppen.
Het onderzoek wordt gedaan op de endoscopie afdeling. Als u wilt, kan het onderzoek onder sedatie worden uitgevoerd. U wordt dan in een lichte slaap (roes) gebracht. Dit kan alleen als er na het onderzoek iemand met u mee naar huis gaat.
Het onderzoek kan alleen goed worden uitgevoerd als de hele dikke darm schoon is. Dit gebeurt met een laxeermiddel.
Download de folder 'Coloscopie'. Hierin leest u wat u kunt verwachten voor, tijdens en na het onderzoek.
U heeft in overleg met uw arts besloten tot een CT scan van de dikke darm. Tijdens dit onderzoek worden door middel van röntgenstralen opnamen gemaakt van de inwendige organen. Deze opnamen worden als een fotografische dwarsdoorsnede weergegeven.
In uw bloed bevinden zich vele stoffen en cellen die een afspiegeling zijn van de gezondheidstoestand van uw lichaam. Daarom kan uw arts of casemanager naast het lichamelijk onderzoek ook een aanvullend bloedonderzoek laten verrichten. Wanneer een bepaalde stof afwijkt van de ‘normaalwaarden’, kan dit duiden op een stoornis in uw lichaam. Bloedonderzoek kan bovendien worden gebruikt om het verloop van een ziekte te volgen, bijvoorbeeld om te zien of een behandeling aanslaat.
Uw bloed kan worden onderzocht op bijvoorbeeld rode en witte bloedcellen, glucose, ijzer, calcium, enzymen of hormonen. De arts of casemanager bepaalt welk onderzoek gedaan moet worden op basis van uw ziektegeschiedenis en het lichamelijk onderzoek. Ook in het verdere verloop van uw behandeltraject, zal - indien nodig - regelmatig bloed worden afgenomen.
Na controle van uw persoonlijke gegevens neemt een laborant een kleine hoeveelheid bloed bij u af. Bloedafname vindt in principe plaats aan de binnenkant van de elleboog. De naald is steriel en wordt eenmalig gebruikt. Vaak worden er meerdere buisjes bloed afgenomen. Dit is nodig als er meerdere onderzoeken zijn aangevraagd omdat niet alle onderzoeken uit eenzelfde type buis kunnen worden verricht. Na de bloedafname wordt het wondje afgedekt.
Voor het afnemen van bloed wordt u door uw arts verwezen naar het afnamelaboratorium in het BovenIJ ziekenhuis. Ook is het mogelijk om bloed af te laten nemen bij één van de prikposten in Amsterdam-Noord.
U heeft in overleg met uw behandelend arts besloten een endoscopische ultrasonografie (EUS) van uw slokdarm, maag, alvleesklier of endeldarm te laten maken. Dit onderzoek met de endo-echoscoop geeft meer informatie over de wand van het maag-darmkanaal en de omliggende organen. Voor dit onderzoek verwijst uw arts u door naar de afdeling Longgeneeskunde van het OLVG.
Meer informatie over EUS (Endoscopic Ultra Sound) longonderzoek in het OLVG vindt u op de website van het OLVG.
Echografie is een onderzoekstechniek waarbij het inwendige van de mens zichtbaar wordt gemaakt. Bij deze techniek maakt men gebruik van geluidsgolven. Een transducer (een soort microfoon) zendt de geluidsgolven uit. Het inwendige weefsel kaatst deze geluidsgolven weer terug naar de transducer. Deze teruggekaatste golven worden omgezet in bewegende beelden die op een monitor (een soort televisie) te zien zijn. Van deze beelden worden foto's gemaakt. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie.
CT staat voor Computer Tomografie. Het is een methode om een doorsnede te tonen van het lichaam. De radioloog ziet op deze opnamen alle inwendige organen en weefsels. Ook maakt de CT-scan de vorm, structuur en ligging van deze organen en weefsels zichtbaar. Het is gebruikelijk om bij de CT-scan van de buik contrastdrank te drinken. De reden hiervan is dat de darmen, die met deze contrastdrank gevuld zijn, beter in beeld gebracht kunnen worden.
Magnetic Resonance Imaging (MRI) is een methode om het inwendige lichaam in beeld te brengen. Het bijzondere van deze methode is dat er geen röntgenstralen aan te pas komen. U wordt blootgesteld aan een krachtig magnetisch veld en aan radiogolven. Met behulp van MRI worden doorsneden van het te onderzoeken lichaamsdeel gemaakt. Na een serie van deze doorsneden, construeert de computer vervolgens een afbeelding van het onderzochte lichaamsdeel. Er worden meerdere series gemaakt.
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.