In overleg met uw oogarts is besloten dat u in aanmerking komt voor een staaroperatie. Op de polikliniek ontvangt u informatie hoe u zich kunt voorbereiden op de operatie. U krijgt informatie over uw aandoening, de operatie en enkele praktische zaken die handig zijn om te weten.
Staar ontwikkelt zich meestal langzaam. Heel geleidelijk wordt het zicht waziger, vooral bij veraf zien. Staar gaat niet vanzelf over en kan alleen operatief verholpen worden. Wanneer staar een belemmering gaat vormen voor het dagelijks functioneren, zoals bij autorijden, tv-kijken en lezen, zal uw oogarts een operatie aanraden. Uiteraard wordt er goed gekeken of uw ogen nog andere afwijkingen hebben. U wordt goed geïnformeerd over de te verwachten verbetering, eventuele beperkingen en risico’s.
Als besloten wordt te opereren, volgt een afspraak voor een vooronderzoek. Tijdens dit vooronderzoek wordt een meting verricht om de sterkte van de kunstlens te bepalen die tijdens de operatie in uw oog wordt gezet.
Indien u contactlenzen draagt, moeten deze enige tijd voor het vooronderzoek uitgelaten worden. Draagt u harde lenzen dan mogen deze minimaal 6 weken voor het onderzoek niet gedragen worden. Zachte lenzen mag u 2 weken voor het vooronderzoek niet meer dragen.
De operatie duurt gemiddeld zo’n 20 tot 30 minuten. Met de voorbereidingen en de nazorg bent u ongeveer 2 tot 3 uur in het ziekenhuis. In de meeste gevallen kan de operatie onder plaatselijke verdoving plaatsvinden.
Informatie over wat u kunt verwachten tijdens de operatie en hoe u zich het beste voorbereidt, leest u in de folder 'Staaroperatie'. Die vindt u onderaan deze pagina.
Omdat u een kapje voor het geopereerde oog heeft, mag u na de operatie niet zelf autorijden. Wij raden u aan om uw vervoer naar huis vooraf te regelen.
De dag na de operatie start u met het druppelen van uw oog. Kunt u zelf niet druppelen of heeft u niemand in uw directe omgeving die dit voor u kan doen? Neem dan 14 dagen voor de operatie contact op met de thuiszorg in uw woonplaats. Op het Dagcentrum krijgt u twee flesjes oogdruppels mee, die u na de operatie moet gebruiken. Bij de apotheek kunt u de benodigde pleister kopen.
Tijdens de operatie wordt de natuurlijke lens vervangen door een implantlens. Voordat de operatie wordt uitgevoerd stelt de oogarts eerst met een oogmeting de sterkte van de te implanteren lens vast. Hij bespreekt met u welke implantlens er gebruikt wordt. Er zijn twee mogelijkheden:
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.