Een cystoscopie is een inwendig blaasonderzoek. Cystos betekent blaas, scopie betekent ergens in kijken. De uroloog gebruikt hiervoor een kijkinstrument, dat verbonden is met een lichbron. Met deze zogenaamde cystoscoop bekijkt de uroloog het inwendige van uw plasbuis en blaas. Dit onderzoek wordt verricht indien er afwijkingen worden vermoed in de plasbuis, de prostaat of de blaas, bijvoorbeeld bij plasproblemen, bloedverlies via de urine of ter controle na een operatie.
Voor een cystoscopie is geen speciale voorbereiding nodig. De uroloog wil voor het onderzoek weten of u in verwachting bent, of u overgevoelig voor geneesmiddelen bent, een hartklepaandoening heeft en of u bepaalde geneesmiddelen gebruikt, zoals bijvoorbeeld antibiotica.
Op de cystoscopiekamer van de afdeling dagbehandeling in de polikliniek vindt het onderzoek plaats. De uroloog verricht het onderzoek geassisteerd door een verpleegkundige.
U wordt gevraagd op de onderzoektafel te gaan liggen en uw benen te spreiden in beensteunen. De buitenkant van de geslachtsorganen worden met een desinfectie vloeistof gereinigd, waarna de plasbuis plaatselijk wordt verdoofd door een speciaal glijmiddel. Daarna schuift de uroloog het kijkinstrument via de plasbuis in uw blaas. Via het kijkinstrument laat de uroloog een steriele vloeistof in de blaas stromen. Hierdoor ontplooit de blaas zich zodat de uroloog de plasbuis en de blaas kan inspecteren.
Het onderzoek is niet pijnlijk, maar kan wel als onaangenaam ervaren worden. U kunt dit verminderen, door u zo goed mogelijk te ontspannen en de aanwijzingen van de uroloog op te volgen. Omdat er tijdens het onderzoek steriele vloeistof in de blaas gebracht wordt, kunt u aandrang tot plassen krijgen.
Het onderzoek zelf duurt 5 à 10 minuten.
Na het onderzoek kunt u direct naar huis. Normaal gesproken zult u zich redelijk fit voelen, maar het is altijd prettig als er iemand met u mee komt en u thuis brengt. Na een cystoscopie treedt gewoonlijk gedurende enkele uren een wat branderig gevoel op bij het plassen en is er soms sprake van wat roze/rode urine. Door veel te drinken (2 tot 2½ liter per dag) kunt u dat verminderen.
De uroloog vertelt u na het onderzoek de uitslag. Is er een stukje weefsel weggenomen of urine opgevangen voor laboratoriumonderzoek, dan hoort u de uitslag van de arts bij het volgende polikliniekbezoek.
Mogelijke complicaties zijn: bloedverlies via de urine, infectie en koorts. Wanneer het bloedverlies 3 à 4 dagen aanhoudt, of wanneer het bloedverlies toeneemt, neem dan contact op; ook bij andere klachten zoals veel pijn, koorts boven de 38.5° C of aanmerkelijk moeilijker plassen, neemt u contact op:
Heeft u nog vragen over dit onderzoek neem dan contact op met contact opnemen met de urologie polikliniek.
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.