Ga direct naar: Zoeken | Hoofdmenu | Snelkoppelingen
U bevindt zich hier: Home | Onderzoeken & Behandelingen | Liesbreuk volwassenen, operatie in dagbehandeling
Wat is een liesbreuk en wat is er aan te doen? Wat gebeurt er tijdens de operatie en hoe verloopt de behandeling? Dat en meer leest u in deze informatie.
U bent door uw huisarts verwezen in verband met een mogelijke liesbreuk. De chirurg beoordeelt of er inderdaad sprake is van een liesbreuk. Hiervoor is in de meeste gevallen geen aanvullend onderzoek noodzakelijk. Op diezelfde dag is een preoperatief consult bij de anesthesist geregeld. De anesthesist zal beoordelen of u geopereerd kunt worden en bespreekt met u de anesthesie techniek, algeheel of regionaal. De operatie kan, afhankelijk van bijkomende ziektes, snel plaatsvinden of op een tijdstip naar uw keuze.
Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies in de liesstreek. Hierdoor kunnen organen die in de buikholte zitten, gaan uitpuilen. De breuk ziet eruit als een zwelling. Het ontstaat door een zwakke plek of een opening in de buikwand. Dit kan aangeboren zijn of komen doordat de buikwand uitrekt. Dit uitrekken gebeurt meestal als de patiënt ouder wordt. Het is mogelijk dat bij verhoging van de druk in de buik, zoals bij staan, hoesten of persen, er meer buikinhoud in de uitstulping komt. Hierdoor wordt de zwelling groter.
Patiënten met een liesbreuk hebben meestal klachten over een zeurend of branderig gevoel of pijn in de liesstreek. Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. Dat kan dan meer klachten geven. In zeldzame gevallen raakt de breuk beklemd. Hij is dan hard en pijnlijk en is niet meer terug te duwen in de buikholte. Het kan zijn dat de patiënt dan misselijk wordt en moet over-geven. Dan moet de patiënt snel geopereerd worden.
Er zijn 2 manieren om een liesbreuk te herstellen: de open of klassieke operatie en de kijkoperatie (laparoscopie, TEP).
Bij een klassieke operatie maakt de arts een sneetje in de buurt van de breuk. Hij duwt het uitstulpende buikvlies terug in de buikholte en brengt over de zwakke plek een matje van kunststof aan. Dit stukje kunststof is veilig en wordt in het algemeen goed door het lichaam geaccepteerd.
Bij een kijkoperatie maakt de arts 3 kleine sneetjes van ongeveer een centimeter in de buikwand. Hij brengt 3 smalle buisjes in ter hoogte van de liesbreuk. Via de buisjes volgt een camera en instrumenten om te opereren. De camera is verbonden met een monitor. Op een scherm kan de arts zijn handelingen volgen en het uitstulpende buikvlies terug in de buikholte duwen. Daarna brengt hij over de zwakke plek een matje van kunststof aan.
Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo zijn ook bij deze operaties de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding, wondinfectie, trombose of longontsteking.
Heeft u een van de genoemde complicaties? Neem dan altijd contact op met de afdeling waar u heeft gelegen of met de spoedeisende eerste hulp.
U mag naar huis wanneer de arts u dit aangeeft. Dit betekent niet dat alle klachten dan voorbij zijn. U moet thuis verder herstellen. Het herstel duurt ongeveer en week. Houd hierbij rekening met de volgende punten:
Ongeveer 4 weken na de operatie heeft u een telefonische afspraak met een verpleegkundige. Zo nodig heeft u een controleafspraak bij de arts.
De dag van de operatie en de volgende dag is het belangrijk dat u om de 6 uur 1000 milligram Paracetamol (= 2x 500 mg tablet) inneemt.
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.