U bevindt zich hier: Home | Onderzoeken & Behandelingen | Borstvoeding | Regels voor babyvoeding
Het Moeder Kind Centrum (MKC) kreeg in 2017 opnieuw het certificaat: ‘Borstvoedingsvriendelijk ziekenhuis’ van de Stichting Zorg voor Borstvoeding, WHO/UNICEF. Hiermee voldoen we aan de 10 vuistregels voor het welslagen van borstvoeding en houden wij ons aan de WHO-code. De Stichting Zorg voor Borstvoeding kreeg in 2017 een nieuwe naam: ‘Baby Friendly Nederland’ (BFN) en heeft haar missie verruimd. Het MKC streeft er naar ook BFN gecertificeerd te worden.
De voorlichtingsplicht is verruimd. Toegevoegd zijn de fysiologische blauwdruk van de baby, hechting en het effect van pijnstilling bij de baring op de start met voeden. De fysiologische blauwdruk van de baby (de grijpreflex, de loopreflex, de aanhapreflex etc) is volledig ingesteld op het krijgen van borstvoeding. En kort na de geboorte krijgt het leeuwendeel van de kinderen ook borstvoeding. In lijn met de Pledge van het Nationaal Platform Borstvoeding, wil ook Baby Friendly Nederland dat er minder vrouwen na korte tijd stoppen met het geven van borstvoeding. Zodat ouders hun eigen doelstellingen bereiken en zich niet door omstandigheden genoopt voelen om over te stappen naar gemengde voeding of om te stoppen met borstvoeding.
In het belang van baby’s moeten alle ouders geadviseerd krijgen om hun kinderen veel kleine voedingen te geven en het aantal voedingen per etmaal aan te passen als de groei van het kind daartoe aanleiding geeft. Bij de toetsing wordt beoordeeld of ouders die geen borstvoeding geven dezelfde voorlichting over de behoeften van hun kind en de verzorging hebben gehad als voorheen enkel de ouder die werden getoetst onder de 10 Vuistregels. Zo is normaal babygedrag, dat we het beste kennen van de begeleiding bij borstvoeding de norm en de meetlat, door nadruk op de fysiologische blauwdruk en responsiviteit.
De WHO-code heet voluit de 'Internationale Gedragscode voor het op de markt brengen van vervangingsmiddelen voor moedermelk'.
Het betekent dat ouders zelf een keuze moeten kunnen maken voor de voeding van hun kind, zonder beïnvloeding van commerciële partijen. Dankzij de WHO-code is in Nederland de reclame voor babyvoeding onder zes maanden aan banden gelegd. De WHO-code is uitgebreider dan de Nederlandse Warenwet of de Europese wet- en regelgeving.
Het BovenIJ ziekenhuis houdt zich aan de WHO-code en maakt geen reclame voor merken die zich niet aan de code houden.
De WHO-code wil:
Alle instellingen voor moeder- en kindzorg dienen er zorg voor te dragen dat:
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.