Bij een beenmergpunctie neemt de arts via een naald wat beenmerg weg. Bij een botbiopsie neemt de arts een stukje bot weg. Dit gedeelte van het beenmerg en stukje bot worden in het laboratorium onderzocht.
Door middel van dit onderzoek kan de arts nagaan of er stoornissen zijn in de aanmaak van het bloed. Tevens kan hij/zij vaststellen in welke fase een bepaald ziektebeeld zich bevindt.
In verband met het afsprakenprogramma verzoeken wij u vriendelijk om tien minuten voor de start van het onderzoek aanwezig te zijn.
Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de receptie van het Dagcentrum (2e verdieping / west).
Er is geen speciale voorbereiding nodig. Mochten bepaalde medicijnen moeten worden gestopt, dan zal de arts dit op de polikliniekafspraak van tevoren met u bespreken.
Tijdens het onderzoek zijn aanwezig de internist-hematoloog, een verpleegkundige en één of twee medewerkers van het laboratorium. De medewerkers van het laboratorium zijn er om het afgenomen materiaal direct te bewerken.
Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
Na 10 tot 14 dagen is de uitslag bekend. Uw behandelend specialist bespreekt de uitslag met u tijdens een vervolgafspraak.
U mag de pleister na 24 uur verwijderen. U mag dan ook weer douchen. Als u last heeft van napijn kunt u een paracetamol innemen (maximaal zes tabletten van 500 mg per 24 uur).
Een mogelijke complicatie is een nabloeding. Wanneer u na thuiskomst ernstige klachten krijgt, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek interne geneeskunde. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling spoedeisende hulp.
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.