In principe is een behandeling van aambeien (hemorroïden) niet nodig, omdat aambeien meestal vanzelf genezen. Gaan ze niet vanzelf weg? Dan kunnen aambeien op verschillende manieren behandeld worden.
Aambeien zijn eigenlijk een soort spataderen. Ze zitten alleen op een vervelende plaats: binnen de sluitspier van de anus. Het zijn uitgezakte zwellichamen bij de anus. Een zwellichaam is een sponsachtig netwerk van bloedvaatjes, bedekt door een dun laagje slijmvlies. Soms zijn de aambeien zo gezwollen dat ze naar buiten puilen. Het doet pijn, vooral tijdens en na de stoelgang. Soms bloeden of ontsteken ze. Overigens zijn niet alle bloedingen uit de anus het gevolg van aambeien. Ook als u zeker weet dat u aambeien heeft, dan kan het bloeden toch door iets anders worden veroorzaakt. Daarom is het belangrijk dat uw behandelend arts in geval van bloedingen altijd vaststelt wat de oorzaak is.
Aambeien ontstaan bijvoorbeeld als u hard perst (bij verstopping). Ook door veel zitten, weinig bewegen, het uitstellen van toiletbezoek en overgewicht kunt u aambeien krijgen. Ten slotte ontstaan aambeien vaak tijdens een zwangerschap of bevalling (persen).
Ongeveer de helft van de bevolking heeft weleens last van aambeien. Aambeien zijn niet gevaarlijk. Artsen noemen aambeien ook wel hemorroïden.
De klachten die aambeien kunnen geven, komen ook voor bij andere afwijkingen van de endeldarm of de anus. Daarom onderzoekt de arts de anus, het anale kanaal en het begin van de endeldarm heel zorgvuldig, dit heet een proctoscopie.
Bij een proctoscopie bekijkt de arts met een korte buis, onder belichting, het slijmvlies van het rectum. U ligt hierbij op uw linker zij. Via de proctoscoop kunnen kleine ingrepen worden uitgevoerd, zoals aambeien behandelen of een stukje weefsel wegnemen (biopsie). Soms is nog een aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld een kijkonderzoek of een röntgenfoto. Dit gebeurt vooral bij mensen boven de veertig jaar. Dan is namelijk de kans groter dat andere afwijkingen de oorzaak van de klachten zijn. Bij jongere patiënten is in het algemeen het onderzoek van de anus en het anale kanaal voldoende. De arts bespreekt met u welke onderzoeken nodig zijn en wat de uitslagen zijn.
Na verwijzing van uw huisarts naar het ziekenhuis kunt u een afspraak maken met de chirurgie polikliniek.
Blijft u last houden van aambeien, dan zijn de volgende behandelingen mogelijk:
Iedere ingreep brengt risico's met zich mee, ook de behandeling van aambeien. Een kleine complicatie is een urineweginfectie. Ook kan het gebied rond de anus ontstoken raken. Dit merkt u aan een lichte temperatuurverhoging die snel weer overgaat.
Een vervelende complicatie is een nabloeding. Bij een nabloeding blijft het bloeden (meer dan een koffiekopje vol). Het is mogelijk dat de arts de wond dan nog een keer moet hechten. Misschien is ook nog een extra controle nodig. Deze controle gebeurt eventueel met een ruggenprik of met een lichte narcose. Bloedverdunnende medicijnen verhogen de kans op nabloedingen. Als u bloedverdunners slikt, geef dit aan bij uw arts. Stop alleen met innemen van de bloedverdunners in overleg met uw arts. Zelden ontstaat er een abces rond het rectum (endeldarm).
De informatie over aambeien is algemeen. Het kan zijn dat uw situatie anders is. Hebt u nog vragen, dan kunt u die stellen aan uw arts. De teksten zijn gebaseerd op voorlichtingsmateriaal van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde en informatie van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP).
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.