Sommige kinderen liggen tegen het einde van de zwangerschap in stuitligging: met de billen naar beneden en het hoofd omhoog. Vroeg in de zwangerschap is een stuitligging heel gewoon, maar tegen het eind van de zwangerschap ligt het kind normaal gesproken met het hoofd naar beneden.
Meestal is onduidelijk waarom een kind aan het eind van de zwangerschap nog steeds in stuitligging ligt. Er zijn wel enkele situaties waarin de kans op een stuitligging verhoogd is:
Als uw kind bij een zwangerschapsduur van 36 weken nog in een stuitligging ligt, kan de gynaecoloog of verloskundige proberen de baby te draaien. Bij een stuitligging aan het einde van de zwangerschap kunt u kiezen tussen een keizersnee of een vaginale baring.
Een kind in stuitligging kan meestal gewoon vaginaal ter wereld komen. De billen of de voetjes van de baby verschijnen dan als eerste. In Nederland hebben de gynaecologen een aantal voorwaarden afgesproken waaronder een gewone, vaginale bevalling verantwoord is, ook bij een stuitligging.
Onder het kopje 'Zie ook' onder aan deze pagina treft u de informatie van de NVOG over dit onderwerp.
Wanneer wordt een onderzoek of behandeling wel of niet vergoed? Moet ik ook zelf bijbetalen? Veel mensen hebben vragen over de kosten van hun behandeling. De antwoorden hangen af van de verzekering die u heeft. Check daarom altijd goed uw eigen polisvoorwaarden.
Zorgverzekeraars vergoeden een groot deel van de kosten van ziekenhuiszorg. U betaalt echter altijd een bepaald bedrag (wettelijk verplicht) eigen risico voor ziektekosten. Heeft u zorg nodig die niet onder de basisverzekering valt, dan kan het zijn dat u een deel van de kosten zelf moet betalen. Dit is afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Ook als uw zorgverzekeraar geen contract heeft met het ziekenhuis, moet u mogelijk een deel van de kosten zelf betalen. Dit is afhankelijk van uw zorgpolis.
Indien u niet verzekerd bent of geen verwijsbrief van de huisarts kan overhandigen, kan het ziekenhuis de geleverde zorg niet bij de zorgverzekeraar indienen en zijn wij genoodzaakt de nota naar de patiënt zelf te sturen.
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.