U bevindt zich hier: Home | Onderzoeken & Behandelingen | Gynaecologie | Hysterosalpingogram (HSG)
Door middel van het HSG onderzoek kan uw gynaecoloog bepalen of de eileiders open, gezwollen of geblokkeerd zijn. Met het onderzoek wordt ook de omvang, vorm en structuur van de baarmoeder nagegaan. Om zwanger te kunnen worden moeten de eilieiders open zijn om de ontmoeting van eicel en zaadcellen mogelijk te maken, waarna de bevruchting tot stand kan komen. Door het inspuiten van het contrastmiddel kan dit worden gezien.
Op de eerste dag van de menstruatie belt u naar de polikliniek gynaecologie om het HSG af te spreken. Valt dit in het weekend dan belt u de eerstvolgende werkdag.
Het onderzoek vindt plaats in de eerste helft van de cyclus, na de menstruatie maar voor de eisprong. Op de dag van het onderzoek neemt u 2 uur voor het onderzoek 2 stuks Naproxen 275 mg óf 2 stuks Aleve feminax 275 mg in. Dit is vrij verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.
Na het onderzoek kunt u zich minder fit voelen. Regel daarom iemand die u naar huis kan begeleiden.
Een H.S.G. (hysterosalpingogram) is een röntgenfoto van de baarmoeder en de eileiders. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de gynaecoloog in samenwerking met de radioloog en de radiodiagnostisch laborant. U gaat op de röntgentafel liggen in de gynaecologische houding. De gynaecoloog brengt een speculum (spreider) in en desinfecteert uw baarmoedermond. Daarna wordt de baarmoedermond met een klein tangetje vastgepakt om hem in positie te kunnen houden. Dit kunt u even voelen als een prikje. Als de instrumenten zijn geplaatst, verwijdert de gynaecoloog het speculum en kunt u uw benen weer strekken. De radioloog komt om het röntgenapparaat te bedienen. Dan wordt de contrastvloeistof door de gynaecoloog in de baarmoeder gespoten. Tijdens het inspuiten worden een aantal röntgenfoto's gemaakt. De route van de vloeistof wordt gevolgd met röntgenopnames. Op deze manier kan de beweging van de vloeistof gevolgd worden als deze van de baarmoeder via de eileiders naar de buikholte stroomt. U kunt het doorspuiten op een monitor volgen. Het doorspuiten kan soms pijnlijk zijn, vergelijkbaar met een flinke menstruatiepijn/ kramp. Deze pijn zakt snel af na het doorspuiten. Het onderzoek duurt, inclusief de voorbereiding, ongeveer 10 tot 15 minuten. De gynaecoloog verwijdert de instrumenten en u krijgt een washand, handdoek en maandverband. Nadat u zich heeft gewassen, kunt u zich aankleden.
Na het onderzoek kunt u nog enige dagen lichte (menstruatie-)pijn in de onderbuik hebben, evenals wat afscheiding of gering bloedverlies. U kunt zonodig een pijnstiller innemen (bijv. paracetamol).
Na het onderzoek wordt de uitslag met u besproken. In de normale situatie loopt contrastvloeistof, vanuit de baarmoederholte, via de eileiders naar de buikholte. Indien bij het H.S.G. afwijkingen worden gevonden (bijvoorbeeld vormafwijkingen van de baarmoeder, afgesloten eileiders en/of verdenking op verklevingen in de buik) zal in het algemeen een kijkoperatie van de baarmoeder (hysteroscopie) en/of een kijkoperatie van de buik (laparoscopie) worden afgesproken.
De stralingsbelasting van de foto is erg laag. Er zijn geen bezwaren om zwanger te worden in of na de maand waarin het onderzoek is verricht.
U kunt de dag na het onderzoek weer aan het werk.
De afdeling radiologie bevindt zich achter de hoofdreceptie.
Om de wachtlijsten voor de diverse radiologieonderzoeken zo kort mogelijk te houden, hanteren wij in de agenda’s een strakke planning. Het is dan ook raadzaam 5 tot 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig te zijn. Te laat komen kan betekenen dat u dezelfde dag niet meer geholpen kunt worden.
Neemt u op werkdagen contact op met de gynaecologie polikliniek.
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.