CT-scan algemeen

De letters CT staan voor Computer Tomografie. Het is een methode om een doorsnede te tonen van het lichaam. De radioloog ziet op deze opnamen alle inwendige organen en weefsels. Ook maakt de CT scan de vorm, structuur en ligging van deze organen en weefsels zichtbaar.

Zijn er voorbereidingen nodig?

Het is belangrijk dat u alle metalen voorwerpen buiten het scangebied houdt. Hierbij valt te denken aan: halsketting, piercings, beha, knopen, rits enz. Deze metalen verstoren het beeld van de CT scanner.

Vertel de laborant vóór het onderzoek:

  •  of u de ziekte van Kahler of Waldenström heeft
  • of u ernstige nierfunctiestoornissen heeft
  • of u allergisch bent voor bijvoorbeeld jodium, contrastmiddelen of andere stoffen.
  • of u overgevoelig bent voor bepaalde medicijnen
  • of u suikerziekte (diabetes) heeft
  • of u glucophage (metformin) voor suikerziekte gebruikt
  • of u bloedarmoede heeft
  • of u pijnstillers gebruikt
  • of u vaatproblemen heeft
  • of u een lage bloeddruk heeft
  • of u hartproblemen heeft

U heeft in deze gevallen een verhoogd risico op complicaties. Soms kan het onderzoek doorgaan als u vooraf speciale medicijnen heeft gekregen of juist het gebruik van bepaalde medicijnen tijdelijk achterwege laat. In andere gevallen zal de arts bekijken of er andere mogelijkheden zijn om tot een goede diagnose te komen.

Voor vrouwen geldt: als u zwanger bent of denkt te zijn, neem dan van tevoren contact op met de afdeling radiologie. Het is beter het ongeboren kind niet aan röntgenstraling bloot te stellen. In overleg kan worden besloten of het onderzoek door kan gaan of uitgesteld wordt.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

  • U hoeft zich niet helemaal uit te kleden voor dit onderzoek. Een hemd of T-shirt, onderbroek en sokken of kousen kunt u gewoon aanhouden. Dit geldt niet voor kleding waarin metaal is verwerkt, zoals beha, knopen, rits, piercings.
  • Het te onderzoeken gedeelte van uw lichaam ligt in de ronde opening van de CT-scanner. In het toestel zit een röntgenbuis die om u heen draait en meerdere opnamen maakt.
  • Afhankelijk van het CT onderzoek wordt er via een infuusnaald, in de arm, contrastvloeistof toegediend. Dit infuus blijft gedurende het hele onderzoek zitten.
  • De laborant verlaat de röntgenkamer. Contact met de laborant blijft altijd mogelijk via de ingebouwde intercom. De laborant heeft tijdens het onderzoek zicht op de gehele onderzoeksruimte via de glazen wand en een camera. U bent dus nooit alleen.
  • Als de CT-scanner opnamen maakt, hoort u een zoemend geluid. Tijdens het onderzoek voelt u de onderzoekstafel langzaam schuiven. De beelden worden meteen door de computer berekend en vastgelegd.
  • Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen. De foto’s mislukken namelijk als u beweegt. Het is noodzakelijk dat u tijdens het maken van de foto’s ongeveer 5-10 seconden uw adem vasthoudt. U krijgt ademinstructies van de laborant. Probeert u deze instructies zo goed mogelijk op te volgen.

Contrastvloeistof (via een bloedvat)

Bij bepaalde CT-onderzoeken is het noodzakelijk om u contrastvloeistof via een infuusnaald toe te dienen. Met contrastvloeistof worden onder andere organen en bloedvaten zichtbaar gemaakt. Deze contrastvloeistof bevat jodium. De vloeistof geeft een warm gevoel dat snel weer wegtrekt. Ook kunt u het gevoel krijgen dat u nodig moet plassen.

Algemene adviezen

Contrastmiddel is belastend voor uw nieren. Om ervoor te zorgen dat het contrastmiddel uw lichaam zo snel mogelijk weer verlaat, adviseren wij u 2 liter vocht én een kop bouillon te drinken op de dag vóór het onderzoek en op de dag van het onderzoek

Ook medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn bij de drogist kunnen problemen geven in combinatie met een onderzoek met contrast. Dit zijn pijnstillers uit de groep van de niet steroide anti-inflammatoire drugs (NSAID’s), zoals diclofenac (o.a. Voltaren®), ibuprofen (o.a. Brufen®), naproxen.

Deze mag u tenminste 24 uur voor het onderzoek niet meer innemen.

Sommige van deze medicijen (NSAID’s) blijven lang in uw bloed aanwezig, zoals fenylbutazon, piroxicam en meloxicam (Movicox®). Wij adviseren u deze medicijnen (NSAID’s) vanaf tenminste 48 uur vóór en na het onderzoek niet te gebruiken. 

Is het onderzoek pijnlijk?

Het onderzoek is niet pijnlijk. Het inbrengen van de naald voelt aan als bij een bloedafname.

Hoe lang duurt het onderzoek?

De totale duur van dit onderzoek is ongeveer 20 minuten.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na het onderzoek wordt de infuusnaald verwijderd en is het onderzoek klaar. U kunt op eigen gelegenheid naar huis gaan. Het contrastmiddel verlaat het lichaam via de urine en ontlasting. Door veel te drinken, raakt u het contrastmiddel zo snel mogelijk weer kwijt.

Wanneer en van wie krijg ik de uitslag van het onderzoek?

De radioloog bestudeert de gemaakte foto’s. De uitslag is na 2 à 3 werkdagen bekend. U krijgt de uitslag van uw behandelende arts.

Zijn er risico’s/ bijwerkingen?

Bij een CT-scan zijn doorgaans geen risico’s. Contrastvloeistof kan allergische reacties veroorzaken zoals: jeuk, galbulten en verkleuring van de huid. De afdeling radiologie heeft medicijnen om dergelijke reacties direct tegen te gaan.

Waarschuwing

Om de wachtlijsten voor diverse radiologieonderzoeken zo kort mogelijk te houden, hanteren wij in de agenda’s een strakke planning. Het is dan ook raadzaam 5 tot 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig te zijn.

Te laat komen kan betekenen dat u dezelfde dag niet meer geholpen kunt worden.

Bent u onverwachts verhinderd?

Neem dan zo nel mogelijk contact op met de afdeling of polikliniek waarbij u een afspraak heeft. Doe dit uiterlijk 24 uur voordat u de afspraak heeft. De voor u geplande tijd kunnen wij dan voor een andere patiënt gebruiken. 

Opmerkingen, suggesties, klachten

Indien u suggesties heeft voor verbeteringen met betrekking tot het onderzoek horen wij dat graag. Indien u niet tevreden bent over de uitvoering van het onderzoek of onze medewerkers wordt u geadviseerd om zo mogelijk uw bezwaren direct kenbaar te maken aan de betrokken medewerker(s). Suggesties, opmerkingen en klachten kunt u sturen naar het secretariaat  van de polikliniek radiologie BovenIJ ziekenhuis.

Contactinformatie afdelingen

Radiologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6166
E-mailadres radiologie@bovenij.nl
Route 54

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven