U bevindt zich hier: Home | Onderzoeken & Behandelingen | CT-scan - Overzicht | CT-scan dikke darm
Uw behandelend arts of huisarts heeft met u afgesproken dat u een CT-scan krijgt van uw dikke darm. Dit wordt ook wel een colonografie genoemd. Uw behandelend arts heeft u hierover mogelijk al de nodige informatie gegeven. Hieronder kunt u dit allemaal nog eens rustig nalezen.
Tijdens dit onderzoek worden door middel van röntgenstralen opnamen gemaakt van de inwendige organen. Deze opnamen worden als een fotografische dwarsdoorsnede weergegeven. Voor dit onderzoek wordt de dikke darm (colon) zichtbaar gemaakt, zodat er foto 's van gemaakt kunnen worden. Hiervoor krijgt u een contrastmiddel toegediend en moeten uw darmen goed schoon worden gemaakt. Hiervoor krijgt u de volgende medicijnen mee: 1 flesje E-Z-CAT, 1 flesje magnesiumsulfaat à 15 gram en 4 tabletten bisacodyl.
Een CT-onderzoek (onderzoek met de Computer Tomograaf) is een methode om informatie te krijgen over het gebied waar u klachten heeft en waarover u met uw specialist/huisarts heeft gesproken. De informatie die op deze wijze verkregen wordt, helpt uw arts bij het behandelen van uw klachten. De CT-scanner is een gespecialiseerd röntgenapparaat waarmee de dikke darm in dwarsdoorsneden kan worden weergegeven.
Voor dit onderzoek wordt u verzocht uw onderkleding uit te doen. Ook uw bovenkleding moet u uittrekken. Het beste kunt u een extra hemd of T-shirt (zonder knopen) meebrengen. Eventueel hebben wij een geschikt onderzoeksschort voor u beschikbaar. Vervolgens komt u op uw linker zij op de onderzoekstafel te liggen. De laborant(e) brengt via de anus een met glijmiddel ingesmeerde canule (slangetje) naar binnen. U kunt het gevoel krijgen dat er ontlasting vrij komt. De kans dat dit gebeurt, is heel klein, omdat de darmen schoon zijn. Via dit slangetje wordt lucht in de darm geblazen; dit geeft een gespannen en een wat onaangenaam gevoel in uw buik. Het is echter belangrijk dat u de lucht goed inhoudt.
Om de darm verwijding goed mogelijk te maken, krijgt u ook een injectie met Buscopan. Buscopan beïnvloedt de rijvaardigheid, dit effect kan ongeveer 1 uur aanhouden. Houd hier dus rekening mee als u naar huis gaat.
Eerst wordt er een scan gemaakt terwijl u op de rug ligt en daarna een scan als u op de buik ligt. De scans duren tussen de 10 en 20 seconden; vooraf hoort u een ademcommando. De tafel verschuift tijdens het scannen. Tijdens het onderzoek moet u stil blijven liggen. De laborant(e) gaat naar een afgescheiden ruimte. Via een intercom kunt u gewoon met de laborant(e) praten. Vanuit deze ruimte wordt de scanner bediend. Na afloop van het onderzoek wordt het slangetje verwijderd en kunt u naar het toilet gaan. Neemt u hier de
nodige tijd voor. Een enkele keer komt het voor dat er tijdens dit onderzoek ook contrast moet worden gegeven via een infuus in de arm. Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.
Voor dit onderzoek is een goede voorbereiding noodzakelijk. Het is daarom van belang dat u onderstaand dieet van 2 dagen volgt en de door ons aan u meegegeven laxeermiddelen volgens de aanwijzingen inneemt. In gevallen waarin het noodzakelijk is van dit dieet af te wijken, zal uw behandelend arts met de radioloog overleggen. Als u geen medicijnen hebt ontvangen, dan kunt u deze afhalen bij de balie van de radiologie van het BovenIJ ziekenhuis.
Ontbijt (08.00 - 09.00 uur):
Tussendoor (09.00 - 12.00 uur) niets eten, alleen drinken:
Warme maaltijd (12.00 - 14.00 uur):
Tussendoor (14.00 - 17.00 uur) niets eten, alleen drinken:
Avondeten (17.00 - 19.00 uur):
Later op de avond:
Vóór het ontbijt (uiterlijk 8.00 uur):
Ontbijt (08.00 - 09.00 uur):
Tussendoor (09.00 - 12.00 uur) niets eten, alleen drinken:
Warme maaltijd (12.00 - 14.00 uur):
Tussendoor (14.00 - 17.00 uur) niets eten, alleen drinken:
Avondeten (17.00 - 19.00 uur):
's Avonds (2 uur na het avondeten):
Later op de avond:
BELANGRIJK: 20.00 uur: Het aan u meegegeven flesje E-Z-CAT mengt u met water tot 1 liter. Hiervan drinkt u elke 10
minuten 1 glas.
Ontbijt (08.00 - 09.00 uur):
* Heldere dranken zijn (mineraal)water, thee, koffie (met weinig suiker, zonder melk),
limonade van siroop zonder vezeltjes, appelsap, druivensap, bessensap. Geen tweedrank.
** Heldere, ontvette bouillon kunt u maken van een bouillonblokje. Wanneer u zelf bouillon trekt, de bouillon af laten koelen, het vet eraf scheppen en het geheel zeven.
*** Nutri-drink is een vloeibare dieetvoeding die veel energie bevat. Het geeft een verzadigd gevoel. Het wordt geleverd in pakjes van 200 ml. Het is verkrijgbaar bij de apotheek, maar dit wordt echter niet vergoed. Naast het merk Nutri-drink kunt u ook de merken Meritene en Tonexis gebruiken.
1. Door het gebruik van laxeermiddelen is de werking van de anticonceptie pil onbetrouwbaar.
2. Het gebruik van medicijnen is tijdens dit dieet toegestaan.
3. Wilt u goed rekening houden met de eerder genoemde speciale voorbereidingsinstructies. Het is belangrijk dat u deze nauwgezet opvolgt, omdat anders de kans groot is, dat er voedselresten in de dikke darm aanwezig blijven. De foto 's zijn dan niet goed te beoordelen het onderzoek moet opnieuw gedaan worden.
BENT U OVERGEVOELIG VOOR JODIUMHOUDEND CONTRASTMIDDEL, MELD DIT DAN VAN TE VOREN AAN UW ARTS EN OOK BIJ DE RÖNTGENAFDELING.
Röntgenonderzoek kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bent u zwanger, of denkt u zwanger te zijn, bespreek dit dan met uw behandelend arts.
Indien er toch een contrastmiddel via een infuus in de arm moet worden gebracht, kunnen er mogelijk bijwerkingen optreden. Sommige patiënten kunnen overgevoeligheidsreacties krijgen, zoals: misselijkheid, niezen of het ontstaan van galbulten (reactie van de huid). Daarom is het belangrijk dat u van te voren meldt of u overgevoelig bent voor jodiumhoudend contrastmiddel. Oplettendheid gevraagd bij: Glaucoom, vergrootte prostaat, hartritmestoornissen, ziekte van Parkinson, allergie of het gebruik van antidepressiva i.v.m. de toediening van Buscopan. Meld dit aan de röntgenlaborant(e), die het onderzoek bij u uitvoert. Buscopan beïnvloedt de rijvaardigheid (zie ook bij "Het onderzoek").
Soms komt het voor dat men na het onderzoek nog wat buikpijn heeft, maar die verdwijnt meestal snel. Om ervoor te zorgen dat de contrastvloeistof niet gaat indikken, is het belangrijk dat u de eerste twee dagen veel drinkt. Als er na twee dagen echter nog geen ontlasting is geweest, is het verstandig om een laxeermiddel te gebruiken om verstopping te voorkomen. Dit is verkrijgbaar bij apotheek of drogist.
Na het onderzoek mag u weer gewoon eten en drinken zoals u dat gewend bent. De uitslag van het onderzoek krijgt u van de aanvragend arts. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u tijdens kantooruren de afdeling radiologie bellen: 020-6346166.
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.