Iedereen die in Nederland woont of werkt, is wettelijk verplicht om zich te verzekeren tegen ziektekosten. Zorgverzekeraars vergoeden een groot deel van de kosten van ziekenhuiszorg. U betaalt echter altijd een bepaald bedrag (wettelijk verplicht) eigen risico voor ziektekosten. Heeft u zorg nodig die niet onder de basisverzekering valt, dan kan het zijn dat u een deel van de kosten zelf moet betalen. Dit is afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Ook als uw zorgverzekeraar geen contract heeft met het ziekenhuis, moet u mogelijk een deel van de kosten zelf betalen. Dit is afhankelijk van uw zorgpolis.
De meeste zorg die het ziekenhuis verleent, valt onder de basisverzekering. Neemt u zorg af bij een ziekenhuis dat een contract heeft met uw zorgverzekeraar dan vergoedt deze de zorg. Het ziekenhuis dient de rekening rechtstreeks in bij uw zorgverzekeraar. U betaalt altijd eerst het eigen risico. Het eigen risico is verplicht voor iedereen van 18 jaar of ouder en gaat in op de dag dat u 18 jaar wordt.
Dit betekent dat u in 2020 de eerste € 385,- aan zorgkosten die onder de basisverzekering vallen, zelf moet betalen. Naast dit verplichte eigen risico kan het zijn dat u een vrijwillig eigen risico betaalt. Dit heeft u dan zelf afgesproken met uw zorgverzekeraar.
Heeft uw zorgverzekeraar het ziekenhuis niet gecontracteerd, dan moet u een deel van de kosten zelf betalen. Het ziekenhuis brengt dan de zogenaamde eenmalige bezoekersprijs (passantentarief) in rekening, aan u als patiënt of aan de zorgverzekeraar. Deze eenmalige bezoekersprijzen kunt u vinden op de pagina Tarieven en prijslijsten.
Uw eigen risico betalen over een ander jaar dan u verwachtte? Of over een jaar waarin u niet in het ziekenhuis bent geweest? We brengen het voor u in beeld met een voorbeeld inclusief fictieve bedragen.
BovenIJ kan een schriftelijk consult, telefonisch consult of beeldbelconsult in rekening brengen bij u of uw zorgverzekeraar. Dit zijn zogenoemde e-consulten. Een e-consult is gelijk aan een consult met uw arts in het BovenIJ. Ook e-consulten kunnen meetellen voor het eigen risico dat u moet betalen.
Bezoekt u de spoedeisende (eerste) hulp van ons ziekenhuis? Dan vallen de kosten onder uw eigen risico. Is uw situatie niet levensbedreigend, ga dan naar de huisarts of huisartsenpost. Voor de kosten van een bezoek aan de huisartsenpost hoeft u geen eigen risico te betalen. Als het nodig is, verwijst de huisarts u naar het ziekenhuis. De huisartsenpost is ‘s avonds, ‘s nachts, in het weekend en tijdens feestdagen geopend.
Sommige ziekenhuiszorg valt niet (helemaal) onder de basisverzekering. Dat betekent dat u (een deel van) de factuur zelf moet betalen. U kunt zich hiervoor aanvullend verzekeren. Of uw behandeling uit de aanvullende verzekering wordt vergoed, hangt af van de verzekeringsvoorwaarden. Lees daarom de verzekeringsvoorwaarden goed door om te weten of u een beroep kunt doen op de aanvullende verzekering en voorkom hiermee financiële verrassingen.
Dan moet u de kosten voor ziekenhuiszorg die niet onder de basisverzekering vallen, volledig zelf betalen. Het ziekenhuis stuurt deze factuur rechtstreeks naar u toe.
Iedereen die in Nederland woont of werkt is wettelijk verplicht om zich te verzekeren tegen ziektekosten. Bent u ondanks de wettelijke verplichting niet verzekerd, moet u alsnog een basisverzekering afsluiten. Doet u dit niet, dan moet u de volledige kosten van de behandeling zelf betalen. U betaalt dan een voorschot van de te verwachten kosten.
Laat het ons direct bij aanmelding weten wanneer u om welke reden dan ook, niet of onvolledig verzekerd bent. Samen met u zoekt de financiële administratie naar een oplossing. Heeft u hier vragen over, dan kunt u tijdens kantooruren bellen met de financiële administratie 020 - 634 6352 of 020 - 634 6353.
Wanneer u niet verzekerd bent maar wél behandeld wilt worden in het BovenIJ ziekenhuis moet u een voorschot betalen. Dit kan contant, met pin of creditcard betaald worden. Tijdens kantooruren kan dit bij de debiteurenadministratie of de spoedeisende (eerste) hulp. Buiten kantooruren kan dit alleen bij de spoedeisende (eerste) hulp.
Voor röntgenonderzoeken geldt een voorschottarief. Voor laboratoriumonderzoek dat wordt uitgevoerd op verzoek van de eerste lijn, bijvoorbeeld de huisarts of de verloskundige, wordt vooraf het verwachte bedrag voor het onderzoek aan u berekend.
Zorg zonder medische noodzaak (bijvoorbeeld cosmetische chirurgie) wordt nooit vergoed uit de basisverzekering. Deze zorg betaalt u dus zelf. U kunt de financiële adminstratie per e-mail vragen wat dit kost.
Het ziekenhuis stuurt de factuur voor ziekenhuiszorg naar de zorgverzekeraar waar u op de startdatum van de behandeling verzekerd was. Die zorgverzekeraar krijgt dus de factuur, ook als u tijdens de behandeling overstapt naar een andere zorgverzekeraar.
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.