De medewerkers in ons ziekenhuis proberen zorgvuldig te werken. Desondanks is het niet altijd te voorkomen dat u tijdens uw verblijf in ons ziekenhuis op de een of andere manier schade ondervindt. Schade kan materieel zijn, dat wil zeggen dat er eigendommen van u beschadigd worden of zelfs kwijt raken. Dit noemen we 'zaakschade'. Er kan ook schade ontstaan die uw persoon betreft. Dit noemen we letselschade.
Als er schade wordt toegebracht aan u of uw eigendommen, dan kunt u bij de leiding van de afdeling daarvan melding doen. Wanneer u denkt voor een schadevergoeding in aanmerking te komen, vult u een schadeformulier in. U vindt dit schadeformulier onderaan deze pagina (pdf).
Het ingevulde formulier stuurt u naar:
BovenIJ ziekenhuis
secretariaat Raad van Bestuur
Postbus 37610
1030 BD Amsterdam.
Uw melding wordt beoordeeld door de verzekering van het ziekenhuis om te bekijken of u voor vergoeding in aanmerking komt. Deze wettelijke aansprakelijkheid kan van de zijde van het ziekenhuis alleen voor de duur van uw verblijf gelden en alleen als er sprake is van verwijtbaar of nalatig handelen.
Bij verlies of diefstal van uw eigendom informeert u bij de leiding van de afdeling of bij de hoofdreceptie of het is gevonden. Voor verlies of diefstal van uw eigendommen is het ziekenhuis niet aansprakelijk. Daarom raden wij u dringend aan waardevolle bezittingen thuis te laten.
Mocht u onverhoopt te maken krijgen met beschadiging, vermissing of diefstal, dan kunt u via de verpleging contact opnemen met de afdeling Beveiliging. Voor u, maar ook voor ons ziekenhuis is melding van incidenten erg belangrijk.
Aan een medisch onderzoek of medische behandeling is altijd een risico verbonden. Er kan een complicatie optreden. Zo kan er bijvoorbeeld na een operatieve ingreep een infectie of nabloeding optreden. Dit is niet altijd te voorkomen. Over complicaties waarvan bekend is dat ze vaker voorkomen bij uw onderzoek/behandeling, krijgt u van tevoren informatie. De specialist zal u meestal niet informeren over complicaties die maar heel zeldzaam optreden.
Dat er een complicatie optreedt, betekent niet automatisch dat de specialist (of andere zorgverlener) iets fout heeft gedaan. Als de specialist (of andere zorgverlener) iets fout heeft gedaan, noemt men dit een ‘verwijtbare’ fout. Alleen als er door zo’n fout ook schade is ontstaan, heeft u recht op schadevergoeding.
Wanneer u van mening bent dat u letsel heeft opgelopen - en schade heeft ondervonden - als gevolg van een verwijtbare onzorgvuldige medische (be)handeling, dan kan dit voor u een reden zijn om het BovenIJ ziekenhuis aansprakelijk te stellen. In dat geval wordt u verzocht uw schadeclaim schriftelijk in te dienen bij de Raad van Bestuur.
Of een schadeclaim al dan niet gehonoreerd wordt, is ter zorgvuldige afweging aan MediRisk, de aansprakelijkheidsverzekeraar van het BovenIJ ziekenhuis. Op de website van MediRisk (zie link hieronder) is stapsgewijs uitgelegd op welke manier u een schadeclaim indient en wat er met uw claim wordt gedaan. Daar vindt u ook de voorlichtingsfilm 'Het claimproces: stap voor stap in beeld'.
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.