RIS-blokkade (ismelinbehandeling)

Een RIS-blokkade (ook wel ismelinbehandeling genoemd), is een behandeling van een arm of been, waarbij het onwillekeurige zenuwstelsel gedeeltelijk wordt geblokkeerd. In deze folder leest u daar meer over.

Wat houdt RIS-blokkade in?

Bij deze behandeling zal de arts met behulp van een infuusnaald een medicijn in de bloedbaan brengen. Als gevolg van deze behandeling ontstaat een verbetering van de doorbloeding in de arm of been. In veel gevallen treedt hierbij pijnvermindering op. 
RIS-blokkade of ismelinbehandeling wordt vooral toegepast bij:
  • Circulatiestoornissen van arm of been.
  • Complex regionaal pijnsyndroom of sympathische reflexdystrofie (een overprikkeling van het onwillekeurige zenuwstelsel door kleine verwondingen, bijvoorbeeld een gebroken pols).
  • Bepaalde zenuwpijn.
Om een goed resultaat te krijgen zal deze behandeling meestal enkele keren worden herhaald.

Voor de behandeling

  • Als u op het moment van het onderzoek in verwachting bent of vermoedt dit te zijn, verzoeken we u om dit voor het onderzoek te melden. 
  • Als u antistollingsmiddelen (bloedverdunners) gebruikt waarvoor controle bij de trombosedienst noodzakelijk is, dient u het gebruik hiervan 2 tot 4 dagen voor de behandeling te stoppen. De arts zal u hierover informeren en contact met uw huisarts opnemen. 
  • Informeert u ons voor de behandeling over alle medicijnen die u gebruikt.

De behandeling

Bij een RIS-blokkade zal de arts eerst een infuusnaald inbrengen in de arm of het been dat behandeld gaat worden. Vervolgens wordt de bloedtoevoer naar de arm of het been tijdelijk afgesloten. Hiervoor zal de arts de arm of het been “bloedleeg” strijken met een strakke band. Daarna wordt om de arm of het been een bloeddrukmanchet opgepompt. Dit manchet kan even strak aanvoelen. Vervolgens wordt het medicijn via de infuusnaald ingespoten. Omdat de werking van het medicijn pijnlijk kan zijn, is het medicijn gemengd met een verdovingsvloeistof.
De behandeling duurt ongeveer anderhalf uur.

Na de behandeling 

Na de behandeling is het onverantwoord dat u zelf actief aan het verkeer deelneemt. U dient er zelf voor te zorgen dat u onder begeleiding naar huis gaat.

Mogelijke complicaties RIS-blokkade

Als mogelijke complicaties van deze behandeling kunnen na het losmaken van het manchet tijdelijk schommelingen in de bloeddruk optreden. Deze zijn meestal van korte duur maar kunnen soms 1 à 2 dagen aanhouden. De tekenen hiervan zijn duizeligheid en misselijkheid. Ook kunt u gedurende enkele uren wat gezwollen slijmvliezen hebben, met als gevolg een verstopte neus en rode, branderige ogen. Verder kunt u na de behandeling een vieze smaak in uw mond hebben. Deze klachten gaan vanzelf over.

Resultaat

Binnen enkele weken na de behandeling kan de arts het resultaat beoordelen. Het is echter goed mogelijk, dat u al eerder een gunstig effect op de pijnklachten bemerkt. De arts zal u vragen goed in de gaten te houden hoe uw lichaam op de behandeling reageert. Eventueel zal hij u vragen een dagboek bij te houden waarin u opschrijft hoe uw herstel verloopt. Bij een volgend bezoek kunt u dit dagboek dan meebrengen. Meestal zal herhaling van de behandeling of een aanvullende therapie nodig zijn.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom uw afspraak niet door kan gaan? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Contactinformatie afdelingen

Pijnbestrijding polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6287
Route 32

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven