Pijnbestrijding bij een operatie

Van de specialist heeft u gehoord dat u een operatie moet ondergaan. Na de operatie heeft u waarschijnlijk in meer of mindere mate pijn. In deze folder leest u meer over pijnbestrijding bij een operatie.

Pijn is een onaangename ervaring, het is belangrijk dat u na de operatie zo min mogelijk last heeft van pijn. 
De anesthesioloog zal bij uw bezoek aan de polikliniek met u bespreken welke vorm van anesthesie en pijnbestrijding u nodig heeft rondom de ingreep die u moet ondergaan. Dit hangt af van meerdere factoren zoals: leeftijd, lichamelijke conditie, medicijngebruik, de ingreep en uw wensen.

Pijnbehandeling rondom de operatie

Voor een goede pijnbehandeling is het belangrijk dat u zowel voor als na de operatie laat weten of u pijn heeft. Patiënten die de eerste dagen na een operatie een goede pijnbehandeling hebben gekregen herstellen beter.
Een goede pijnbehandeling begint al tijdens het opnamegesprek op de verpleegafdeling. Tijdens het gesprek wordt u gevraagd aan te geven of u op dat moment pijn heeft. Voor een goede pijnbehandeling is het belangrijk dat u de mate van pijn op dàt moment aangeeft.
Vlak voor de operatie én tijdens en na de ingreep wordt de pijnbehandeling voortgezet. De pijnmedicatie krijgt u op een vast tijdstip. Bij regelmatige toediening of inname werkt de pijnmedicatie beter.

Pijnscore (het meten van pijn)

Omdat elke patiënt pijn verschillend beleeft, wordt er door de verpleegkundige op de uitslaapkamer én later op de verpleegafdeling (2x per dag) gekeken hoeveel pijn u heeft. Dit gebeurt met behulp van een pijnscore. U kunt de mate van pijn aangeven met een cijfer van 0 tot 10. Een 0 wil zeggen dat u geen pijn heeft. Een 10 betekent maximale pijn. 
Hierbij wordt de volgende onderverdeling aangehouden:
0 - 3: De pijn is acceptabel; pijnmedicatie blijft gehandhaafd
4 - 5: Overgangsgebied tussen acceptabel en niet acceptabel; pijnmedicatie wordt zo nodig aangepast.
6 - 10: De pijn is niet acceptabel; pijnmedicatie wordt zodanig aangepast dat de pijn acceptabel wordt.
Voorzijde pijnmeetlat:
pijnmeetlat
Als u ondanks de pijnbestrijding de pijn als niet acceptabel ervaart, is het belangrijk dat u dit zo snel mogelijk meldt bij de verpleegkundige. Hoe langer u wacht met het melden van pijn des te moeilijker het is om de pijn te bestrijden. Voor een goed herstel is het belangrijk dat u goed kunt doorademen, ophoesten en bewegen; pijn mag hiervoor geen belemmering zijn.

Veelgestelde vragen

Wat is acceptabele pijn?

Pijn wordt over het algemeen als acceptabel beschouwd als u goed kunt bewegen, ophoesten en doorademen bij de pijn van dat moment.

Welke pijnmedicatie wordt er gebruikt?

Paracetamol en Voltaren (Diclofenac) en Morfine.

Kan ik verslaafd raken aan morfine?

De kans op verslaving aan morfine is niet zo groot als vaak gedacht wordt. Bij morfinegebruik als pijnbestrijding is de kans op verslaving nihil.

Voel ik met morfine helemaal geen pijn meer?

In principe kan er de eerste dagen na de operatie altijd sprake zijn van pijn.

Word ik misselijk van pijnstillende medicatie?

Dat kan, maar het hoeft niet. Hier tegen kan de verpleegkundige maatregelen nemen. Geef dit dus aan!

Zijn er nog andere bijwerkingen?

Het is mogelijk dat u wat slaperiger bent dan normaal. Dit is niet erg. Het moet echter niet zo zijn dat u moeilijk wakker wordt. De verpleegkundige let hier op.

Heeft u vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Bel ons dan gerust.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Contactinformatie afdelingen

Pijnbestrijding polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6287
Route 32

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven