Pijnbestrijding bij chronische pijn

Als pijn langdurig aanwezig is, spreken we van chronische pijn. In deze folder leest u meer over pijnbestrijding bij chronische pijn.

Chronische pijn 

Als pijn langdurig aanwezig is, spreken we van chronische pijn. Pijn heeft een signaalfunctie maar deze is bij chronische pijn verloren gegaan. Dan wordt pijn een zinloos lijden. Vaak kan de oorzaak van de pijn door middel van onderzoek worden achterhaald en kan een behandeling volgen. Helaas betekent dit niet altijd dat dan ook de pijn is verdwenen. Soms wordt de oorzaak van de pijn wel gevonden maar kan geen oorzakelijke behandeling volgen. In enkele gevallen tasten we geheel in het duister over de oorzaak van de pijn. 
Indien conservatieve behandelingen voor de pijn b.v. medicijnen of fysiotherapie niet of onvoldoende helpen dan zijn er in vele gevallen zeker nog verdere mogelijkheden. 

Wie doet de pijnbestrijding?

Sommige anesthesiologen hebben zich geheel toegelegd op de pijnbestrijding. Het zijn vooral de speciale blokkade technieken die hele goede resultaten kunnen geven. 
Hierbij proberen wij het geleidingspatroon van de pijn te achterhalen met behulp van het tijdelijk verdoven van de zenuwen of plaatsen in het lichaam waar de pijn vandaan komt.
In de praktijk worden hiervoor, onder röntgendoorlichting, hele dunne naaldjes door de huid geprikt en wordt de zenuw verdoofd (de zogenaamde testblokkade). Als de pijn verdwijnt, kan later een behandeling volgen met radiofrequentie technieken om de pijngeleiding langdurig uit te schakelen. Van deze behandeling zijn geen ernstige nadelen te verwachten. 

Wat zijn radiofrequentie technieken?

Radiofrequentie technieken zijn technieken waarbij met behulp van warmte, zenuwweefsel (zenuw, zenuwbaan, zenuwknoop) gedeeltelijk of geheel uitgeschakeld wordt. Door de ontwikkeling van deze technieken is een exacte plaatsbepaling van de naald mogelijk en kan, door een precieze temperatuurmeting, een nauwkeurig gedoseerde onderbreking volgen.
Hierdoor zijn er hele goede resultaten te verwachten en zijn er in de regel geen gevaren aan verbonden. Wel kan na de behandeling enkele dagen, soms langer, napijn aanwezig zijn. Deze pijn is altijd van voorbijgaande aard. 

Indicaties voor pijnbestrijding bij chronische pijn

Hieronder volgt een opsomming van de meeste indicaties voor onze pijnbestrijding. Mochten uw pijnklachten niet vermeld staan of zijn er twijfels, dan kunt u altijd bij ons informeren. 
  • Hoofdpijnen: cervicale hoofdpijn, migraine, posttraumatische pijnen; bijvoorbeeld whiplashtrauma.
  • Clusterhoofdpijn of syndroom van Horton.
  • Aangezichtspijn o.a. trigeminus neuralgie.
  • Nekpijn met uitstraling in de armen; cervicobrachialgie.
  • Pijnen uitgaande van de borst; intercostaalneuralgie.
  • Rugklachten; lumbago en ischialgie.
  • Gordelroos; herpes zoster.
  • Pijnen ten gevolge van carcinomen.

De eerste afspraak 

Alvorens u bij ons komt, is het belangrijk dat u bent onderzocht door bijvoorbeeld de neuroloog, de orthopedisch chirurg of de internist. Een verwijskaart of verwijsbrief neemt u de eerste keer mee naar de polikliniek. 
Na een eerste gesprek met aansluitend onderzoek, wordt een afspraak gemaakt voor verdere behandeling. Deze zal meestal bestaan uit tijdelijke blokkades onder röntgendoorlichting om te testen welke behandeling het beste voor u is. Het kan zijn dat na zo’n eerste blokkade de pijn niet wegtrekt.
Dan moeten er soms meerdere testblokkades worden verricht. Als een testblokkade gunstig uitvalt dan zal een verdere behandeling volgen. Vele patiënten zijn na enkele behandelingen klachtenvrij. Natuurlijk is dit niet altijd zo; de pijnproblemen kunnen bijzonder uitgebreid zijn. 

Poliklinisch 

In de regel zijn alle verrichtingen poliklinisch of met poliklinische dagbehandeling. Wij adviseren u na een blokkade met begeleiding (familie, kennis) naar huis te gaan. Soms is een kortdurende opname in ons ziekenhuis noodzakelijk. 

Hebt u nog vragen?

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, belt u ons gerust.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Contactinformatie afdelingen

Pijnbestrijding polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6287
Route 32

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven