Perifere blokkade

Er bestaan veel oorzaken van pijn. Pijn kan veroorzaakt worden door een beschadigde of niet goed functionerende kleine zenuw of door een overgevoelig punt in één of meer spieren en/of het bindweefsel. Deze pijn kan behandeld worden door injecties van medicatie bij deze zenuwen of in het pijnpunt (triggerpoint). In deze folder leest u daar meer over.

De behandeling bestaat uit het inspuiten van een verdovende vloeistof meestal met een corticosteroïd rondom de betreffende zenuw. In een enkel geval wordt er een PRF-behandeling gedaan. 
Bij een PRF behandeling wordt de naald aangesloten op het apparaat dat radiofrequente stroom afgeeft. 
Om te bepalen of de naald zich in de juiste positie bevindt, wordt deze gestimuleerd met zwakke stroomstootjes. U geeft zelf aan waar en wanneer u de stroomstootjes voelt. Zo kan precies bepaald worden of de naald op de juiste plek zit of dat de naald eventueel nog wat verplaatst moet worden. Daarna wordt de naald kortdurend verhit. Na deze verhitting zal de pijngeleiding anders worden en kunnen uw klachten voor langere tijd verdwijnen. De behandeling duurt doorgaans tien minuten. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een echo-apparaat.

Mogelijke aandoeningen waarbij deze lokale injecties gegeven kunnen worden

Littekenpijn

Littekens kunnen aanleiding geven tot chronische pijn ongeacht de soort operatie. Enkele operaties zijn berucht met betrekking tot deze chronische pijn; dit betreffen met name de liesbreukoperaties, longoperaties, hartoperaties, borstamputaties met okselkliertoilet, nieroperaties via de flank en katheterisaties via de lies. Indien de pijn ontstaat enkele maanden na de operatie is er mogelijk sprake van een zenuwknobbel (neuroom). Bij pijn die ontstaat aansluitend aan de operatie is een zenuw beknelling of zenuwletsel vaak de oorzaak. Soms kan men zoeken naar de aanvoerende zenuw maar men kan ook het punt van de meeste pijn opsporen. 

Triggerpoint

Een triggerpoint is een overgevoelig punt. Vaak zijn er meerdere triggerpoints. 
Het zijn eigenlijk pijnlijke spierknopen. De klachten bestaan uit een combinatie van pijn, spierspasmen, gevoeligheid, stijfheid, bewegingsbeperking en vermoeidheid. De pijn in een triggerpoint wordt vaak op één bepaalde plek gevoeld en kan dan met één vinger worden aangewezen. De pijn verergert door hierop te drukken. De trigger points kunnen overal in het lichaam voorkomen, maar ze zijn vaak te vinden in de schoudergordel, de nek en de lage rug.

Resultaat

Pas na een aantal weken is het zinvol om het resultaat van de behandeling te beoordelen. Het is echter goed mogelijk dat u al eerder een gunstig effect bemerkt op de pijnklachten. In een aantal gevallen zal een verdere behandeling noodzakelijk zijn.
Informeert u ons vóór de behandeling over de volgende zaken
  • Overgevoeligheid voor jodium, latex, pleisters, contrastvloeistof of verdoving. 
  • Als u ziek bent of koorts hebt op de dag van behandeling. De arts beoordeelt of u de behandeling kunt ondergaan, of dat er een nieuwe afspraak gemaakt moet worden. 
  • Als u bloedverdunners gebruikt. Soms mag u niet zomaar met bloedverdunnende medicijnen stoppen. De pijnspecialist zal bespreken of de bloedverdunners tijdelijk gestaakt moeten worden en zo ja, hoelang. 
  • Voor vrouwen:  een eventuele zwangerschap. Zowel röntgenstraling als bepaalde medicijnen zijn mogelijk schadelijk voor de baby. 

Voorbereiding

  • U mag voor de behandeling gewoon eten en drinken, tenzij u andere instructies krijgt van uw pijnspecialist. 
  • Ook uw geneesmiddelen kunt u gewoon innemen, dit geldt niet voor sommige bloedverdunners zoals hierboven staat vermeld. 
  • Het is handig als u makkelijk zittende kleding draagt. 
  • Houd er rekening mee dat u na een behandeling niet zelfstandig naar huis mag gaan (niet autorijden gedurende 6 uur, niet met openbaar vervoer, niet op de fiets gedurende 6 uur of lopend). U kunt zich na de behandeling moe en duizelig voelen.  Zorgt u daarom dat iemand anders u naar huis brengt. 
  • Wij adviseren u om waardevolle sieraden en spullen thuis te laten. 
Wat neemt u mee:  
  • Legitimatiebewijs  
  • Afsprakenbrief 
  • Medicatieoverzicht

Na de behandeling

  • Na de behandeling blijft u ongeveer een half uur in de herstelkamer. 
  • De pleister die op de prikplaats is geplakt, mag u er de volgende dag afhalen. U kunt dan ook weer douchen of baden. 
  • Als u diabetes heeft, kan deze ontregeld worden wanneer corticosteroïden gebruikt zijn. 
  • Bij vrouwen kunnen door eventuele corticosteroïden opvliegers optreden en kan de menstruatiecyclus korte tijd verstoord worden. 
  • Er kan napijn optreden als gevolg van de behandeling. Deze pijn kan enkele dagen tot weken aanhouden. U mag hiertegen zo nodig paracetamol gebruiken. 
  • Let u erop dat u de dag na de behandeling weer start met uw bloedverdunners.

Complicaties

De behandeling wordt zorgvuldig, onder steriele omstandigheden, uitgevoerd. Toch kan er een infectie of een bloeduitstorting rond de injectieplaats optreden. Dit gaat in het algemeen vanzelf over en kan indien nodig behandeld worden.
Voor algemene vragen, bijvoorbeeld over het tijdstip van uw afspraak, kunt u contact opnemen met de polikliniek pijnbestrijding. 

Contactinformatie afdelingen

Pijnbestrijding polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6287
Route 32

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven