Multiple Sleep Latency Test (MSLT-onderzoek)

Binnenkort heeft u een afspraak voor een Multiple Sleep Latency Test, oftewel een MSLT-onderzoek. In deze folder leest u wat u hierbij kunt verwachten. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling klinische neurofysiologie.

Wat is narcolepsie?

Narcolepsie is een betrekkelijk zeldzame afwijking die wordt gekenmerkt door: 
  • korte slaapaanvallen,
  • een bij volledig bewustzijn plotseling verliezen van de spierkracht in vrijwel het gehele lichaam waardoor de patiënt zich niet meer kan bewegen of staande houden,
  • enkele minuten durende periode tijdens de overgang van slaap naar waak waarbij de patiënt zich niet kan bewegen of kan praten,
  • hallucinaties waarbij de patiënt iets denkt waar te nemen met soms een heel beangstigende inhoud. 
  • Verder kunnen patiënten met narcolepsie klagen over automatisch handelen, geheugenproblemen en onrustige nachtslaap.
Narcolepsie heeft grote invloed op zowel het dagelijks functioneren van de patiënt als de relatie met anderen en de beroepsuitoefening. Risicovolle bezigheden waarbij de concentratie heel belangrijk is, zoals autorijden of het bedienen van machines, kunnen tot levensgevaarlijke situaties leiden. 

Wat is een MSLT-onderzoek?

Een Multiple Sleep Latency Test ofwel MSLT-onderzoek wordt verricht bij patiënten die narcolepsie zouden kunnen hebben. 
Door de patiënt vier maal op een dag, om de twee uur een ‘dutje’ van ongeveer een half uur te laten doen, wordt gekeken of, en zo ja hoe diep, de patiënt slaapt en of hij daarbij in de zogenaamde REM-fase komt. Kenmerkend voor de REM-fase is namelijk dat alle spieren verslappen waardoor de patiënt in elkaar zakt.

Het onderzoek 

Na uw gesprek bij de neuroloog volgt een intake-gesprek met een laborante van de afdeling klinische neurofysiologie (KNF). Tijdens dit gesprek wordt het verloop van het onderzoek met u besproken en een afspraak gemaakt voor een dagopname.
Voor het MSLT-onderzoek wordt u van 08.00 tot 16.00 uur op de afdeling KNF van ons ziekenhuis opgenomen.

Voorbereiding voor het onderzoek

Om de elektroden goed op het hoofd te bevestigen is het van belang dat uw haren vóór het onderzoek schoon en droog zijn. Gebruik geen lak, gel, wax, mousse, enz. Wij adviseren u om makkelijk zittende kleding aan te trekken.
Op de dag van het onderzoek is het niet toegestaan om cafeïne (koffie, cola, chocolade) te gebruiken.

Dag van het onderzoek

  • Op de dag van het onderzoek meldt u zich om 08.00 uur bij de afdeling KNF (begane grond, route 37). Hier worden verschillende elektroden en sensoren op uw lichaam aangebracht.   
  • Om 09.00, 11.00, 13.00 en 15.00 uur doet u, op aanwijzing van een KNF-laborante, een ‘dutje’ van ongeveer een half uur. 
  • Tussen deze dutjes door kunt u zich vrij door het ziekenhuis bewegen, het is echter niet toegestaan om te gaan slapen. Na het laatste ‘dutje’ worden de elektroden en sensoren verwijderd en kunt u weer naar huis.

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek krijgt u op de polikliniek van uw behandelend neuroloog. Hiervoor zal in overleg een afspraak worden gemaakt.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan tijdens kantooruren contact met ons op.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Contactinformatie afdelingen

Klinische Neurofysiologie (KNF)

Telefoonnummer 020-634 6260/6842
Route 37

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven