Longaanval bij COPD

Als u COPD heeft, kunt u last hebben van ernstige benauwdheid. Dit heet een longaanval. Hierdoor kunnen uw longen beschadigen. In BovenIJ ziekenhuis kunt u herstellen na een longaanval.

Zelf een longaanval voorkomen:

  • Niet roken: roken is de belangrijkste oorzaak van COPD. Daarom is het heel erg belangrijk dat u stopt met roken. U kunt hulp vragen aan de longverpleegkundige. Die kan u doorverwijzen naar de rook-stop-polikliniek.
  • Bewegen: als u ontslagen bent uit het ziekenhuis, bent u nog niet helemaal de oude. Langzaam knapt u weer op. Zorg ervoor dat u niet te veel blijft liggen of zitten. Het is belangrijk dat u uw dagelijkse activiteiten oppakt en dat u elke dag beweegt. Bij onze fysiotherapeut kunt u meedoen aan programma’s voor mensen met COPD: ‘Longrevalidatie’ en ‘Longreactivatie’. Wij adviseren u om zo’n programma te volgen. U kunt met de longverpleegkundige bespreken hoe u daarmee begint.
  • Eten en drinken: Sommige mensen met COPD vallen af zonder dat ze dit willen. Heeft u hier last van? Vertel dit dan aan de longverpleegkundige. Dit afvallen komt doordat ademhalen extra energie kost. Het is soms nodig om bijvoeding te nemen, zodat u goed op gewicht blijft.
  • Inhalatiemedicatie: uw longarts of longverpleegkundige schrijft inhalatiemedicatie voor. Meestal krijgt u tijdens de opname bezoek van de longverpleegkundige. Zij legt uit hoe u de inhalatiemedicatie gebruikt. Bij vragen kunt u bellen met de polikliniek longziekten.

Bellen voor advies

Bel uw huisarts of longverpleegkundige als uw klachten snel erger worden. Bijvoorbeeld:

  • U bent extra benauwd en kunt moeilijker ademhalen
  • U hoest meer dan normaal
  • U heeft meer slijm, taaier slijm of een andere kleur slijm
  • U bent extreem moe. Dit kunnen de eerste signalen van een longaanval zijn

Als u een longaanval voelt aankomen, moet u hulp inschakelen. U kunt bellen met uw huisarts of de longverpleegkundige van het BovenIJ ziekenhuis. Zij geven dan advies.

Longverpleegkundige in de wijk

Wij zorgen graag goed voor onze patiënten, ook als u weer thuis bent. Daarvoor werkt het BovenIJ ziekenhuis samen met longverpleegkundigen in de wijk van Cordaan en Evean. De wijklongverpleegkundige belt u voor een huisbezoek. Bij dit bezoek luistert ze naar uw verhaal. Ook neemt de wijklongverpleegkundige het longaanval actieplan met u door. U kunt in het ziekenhuis aangeven of u voor Cordaan of Evean kiest.

Revalidatie

Soms bent u nog niet fit genoeg om direct naar huis te gaan. Dan wordt u tijdelijk opgenomen op een revalidatieafdeling in het Eduard Douwes Dekker (Evean) of verpleeghuis De Die (Cordaan). Daar kunt u verder herstellen. Overleg dit met de zaalarts of verpleegkundige.

Longverpleegkundige/Longarts

Bij uw ontslag uit het ziekenhuis krijgt u afspraken mee voor de longarts en longverpleegkundige. U krijgt ook een belafspraak.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Stel deze dan aan de (wijk-)longverpleegkundige.

Contactinformatie afdelingen

Longgeneeskunde polikliniek

Openingstijden Van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30
Telefoonnummer 020-634 6292
Route 46

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven