Intravitreale injecties - Avastin, Lucentis of Eylea

Deze folder geeft uitleg over de behandeling met Avastin, Lucentis of Eylea. Stel gerust vragen aan uw arts indien er iets niet duidelijk is, zodat u onderstaande informatie goed begrijpt en kunt beslissen of u deze behandeling wilt ondergaan.

Behandeling met intravitreale injecties Avastin, Lucentis, of Eylea

U heeft een oogaandoening waarbij als complicatie vaatnieuwvorming en/of vaatlekkage/macula oedeem in het oog is ontstaan. Zonder behandeling is het waarschijnlijk dat uw gezichtsvermogen in de nabije toekomst zal afnemen. De voorgestelde behandeling (met Avastin, Lucentis of Eylea) wordt uitgevoerd bij patiënten met vaatnieuwvorming en/of vaatlekkage/macula oedeem in het oog door (leeftijdgebonden) macula degeneratie (AMD), diabetische retinopathie (DRP), vaatafsluitingen/tromboses, myopia gravior, histoplasmose, parafoveale teleangiëctastieën of angioide strepen.

Informatie over de geneesmiddelen

Avastin, Lucentis en Eylea zijn geneesmiddelen die vaatnieuwvorming en vaatlekkage remmen door het blokkeren van een belangrijke groeifactor, VEGF genaamd. Deze groeifactor speelt bij verschillende oogziekten een belangrijke rol. De behandeling met VEGF-remmers leidde bij een aanzienlijk deel van de patiënten zelfs tot een verbetering van de gezichtsscherpte.

Wat kunt u verwachten?

Vóór de behandeling worden uw ogen uitgebreid onderzocht. Ook wordt een OCT scan en/of een fluorescentie angiogram (FAG) van uw ogen gemaakt:

  • OCT is een afkorting voor Optical Coherence Tomography. Dit is een onderzoek waarbij een gedetailleerde afbeelding gemaakt wordt van de lagen van het netvlies en van de afwijkingen veroorzaakt door de vaatnieuwvorming.
  • FAG is een fotografisch onderzoek van de ogen na een injectie met de kleurstof ‘fluoresceine’ in een bloedvat in de arm of hand.

Bij de behandeling wordt het oog met druppels verdoofd, zodat u van de injectie zelf weinig voelt. Daarna geeft de oogarts u de injectie met het geneesmiddel Avastin, Lucentis of Eylea.

Na de injectie krijgt u een oogverband. U wordt afgeraden om na de behandeling zelf auto te rijden gedurende de rest van de dag. 

Na deze eerste injectie krijgt u, met een tussenpauze van 4-6 weken, de tweede en eventueel derde injectie. Per patiënt wordt bepaald of de behandeling herhaald moet worden.

Controle

Een controleafspraak vindt plaats circa 5-6 weken na de injectie(s). Bij de controle kunt u de volgende onderzoeken verwachten:

  • een meting van de gezichtsscherpte;
  • een OCT scan;
  • een algemeen oogheelkundig onderzoek met fundoscopie. Uw oog wordt wijd gedruppeld.

De uitslag van de onderzoeken bepaalt uw verdere behandeling en controle.

Wat zijn de voordelen van de behandeling?

De geneesmiddelen Avastin, Lucentis en Eylea remmen één van de belangrijkste groeifactoren in het oog, die vaatgroei en vaatlekkage stimuleren. Remming van deze groeifactoren zou kunnen leiden tot een afname, mogelijk verdwijnen van de vaatnieuwvorming en lekkage van vocht in uw oog. Misschien reageert u goed op de behandeling (met Avastin, Lucentis, Eylea) en wordt voorkomen dat uw gezichtsvermogen verder achteruit gaat.

Wat zijn de risico’s van de behandeling?

Risico’s door het gebruik van het geneesmiddel

  • Bij toediening van het geneesmiddel in een bloedvat - dat is een 400 keer hogere dosering dan bij injecties in het oog - werden de volgende complicaties gezien: maag-, darmperforaties, bloedingen, trombose-embolieën, verhoogde bloeddruk, eiwitverlies in de urine of hartklachten.
  • Bij toediening van het geneesmiddel in het oog werd tot nu toe geen verhoogd risico van deze complicaties gezien.

Risico’s verbonden aan injecties in het oog

Bij het injecteren in het oog kunnen pijn, irritatiegevoel, infecties (endophtalmitis), toename van cataract (staar), verhoogde oogdruk, bloedingen en netvliesloslatingen voorkomen. De complicaties zouden kunnen leiden tot verdere daling van het gezichtsvermogen.

Mocht u last hebben van één van de bovenstaande klachten (pijnlijk, rood oog) en/of andere klachten, dan moet u die onmiddellijk aan uw arts of aan de dienstdoende oogarts van het BovenIJ ziekenhuis melden.

Wat gebeurt er als u wilt stoppen met de behandeling van Avastin, Lucentis of Eylea

U beslist zelf of u de behandeling met Avastin, Lucentis of Eylea ondergaat. U kunt er te allen tijde voor kiezen deze behandeling te stoppen.

Vragen

Mocht u nu of op enig ander moment vragen of zorgen hebben over de behandeling dan kunt u contact opnemen met uw oogarts.

Contactinformatie afdelingen

Oogheelkunde polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6282
Route 26

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven