Intra-articulaire injecties

Gewrichtspijn kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld slijtage, ontstekingen of overbelasting. Een injectie in het gewricht kan de pijn verminderen. Daardoor kunt u het gewricht vaak beter bewegen. Een intra-articulaire injectie geneest de aandoening niet, maar zorgt dat u er minder last van heeft.

Behandeling

Het is een behandeling van het gewricht met één of een combinatie van de volgende medicijnen:

  1. Lokaal verdovingsmiddel
    Het is mogelijk dat u eerst alleen een verdovingsmiddel krijgt. Deze proefbehandeling wordt toegepast om te zien of de pijn inderdaad vermindert. Dit verdovingsmiddel werkt enkele uren. Als er sprake is van pijnvermindering, dan kan er in een volgende afspraak een  behandeling met corticosteroïden of hyaluronzuur plaatsvinden.
  2. Depot corticosteroïden
    Bij de behandeling met corticosteroïden wordt een plaatselijk verdovingsmiddel én een corticosteroïd in het gewricht ingespoten. Dit werkt ontstekingsremmend en vermindert gewrichtspijn en zwellingen.
  3. Hyaluronzuur
    Deze behandeling wordt toegepast bij artrose (slijtage van het kraakbeen). Door artrose in een gewricht kan de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof (synovia)  verminderd zijn. Gewrichtsvloeistof werkt als een soort schokdemper voor botten en gewrichten; het smeert de gewrichten en voedt het kraakbeen.
    Bij een verminderde kwaliteit van de gewrichtsvloeistof kan belasting van het gewricht pijn veroorzaken. Hyaluronzuur vervangt de gewrichtsvloeistof. Het vermindert de pijn in het gewricht en zorgt voor een verhoging van het schokabsorberend vermogen van het gewricht.

Informeert u ons vóór de behandeling over de volgende zaken:

  • Overgevoeligheid voor jodium, latex, pleisters, contrastvloeistof of verdoving.
  • Als u ziek bent of koorts hebt op de dag van behandeling. De arts beoordeelt of u de behandeling kunt ondergaan, of dat er een nieuwe afspraak gemaakt moet worden.
  • Als u bloedverdunners gebruikt. Soms mag u niet zomaar met bloedverdunnende medicijnen stoppen. De pijnspecialist zal bespreken of de bloedverdunners tijdelijk gestaakt moeten worden en zo ja, hoelang.
  • Voor vrouwen:  een eventuele zwangerschap. Zowel röntgenstraling als bepaalde medicijnen zijn mogelijk schadelijk voor de baby.
  • Heeft u op de dag van een proefbehandeling geen pijn, dan is het niet zinvol om de behandeling uit te voeren. U kunt dan immers niet beoordelen of de pijn verminderd is na het geven van de injectie. Als u op de dag van de proefbehandeling geen pijn heeft, verzoeken wij u om af te bellen en een nieuwe afspraak te plannen.

Voorbereiding

  • U mag voor de behandeling gewoon eten en drinken, tenzij u andere instructies krijgt van uw pijnspecialist.
  • Ook uw geneesmiddelen kunt u gewoon innemen, dit geldt niet voor sommige bloedverdunners zoals hierboven staat vermeld.
  • Het is handig als u makkelijk zittende kleding draagt.
  • Houd er rekening mee dat u na een intra-articulaire injectie niet zelfstandig naar huis mag gaan (niet autorijden gedurende 6 uur, niet met openbaar vervoer, niet op de fiets gedurende 6 uur of lopend).
    U kunt zich na de behandeling moe en duizelig voelen.  Zorgt u daarom dat iemand anders u naar huis brengt.
  • Wij adviseren u om waardevolle sieraden en spullen thuis te laten.
  • Wat neemt u mee: 
    - Legitimatie bewijs 
    - Afsprakenbrief
    - Medicatie overzicht

Na de behandeling

  • Na de behandeling blijft u ongeveer een half uur in de herstelkamer.
  • De pleister die op de prikplaats is geplakt, mag u er de volgende dag afhalen. U kunt dan ook weer douchen of baden.
  • Als u diabetes heeft, kan deze ontregeld worden, wanneer corticosteroïden gebruikt zijn.
  • Bij vrouwen kunnen door eventuele corticosteroïden opvliegers optreden en kan de menstruatiecyclus korte tijd verstoord worden.
  • Er kan napijn optreden als gevolg van de behandeling. Deze pijn kan enkele dagen tot weken aanhouden. U mag hiertegen zo nodig paracetamol gebruiken.
  • Let u erop dat u de dag na de behandeling weer start met uw bloedverdunners.

 Voor algemene vragen, bijvoorbeeld over het tijdstip van uw afspraak, kunt u contact opnemen met de polikliniek pijnbestrijding.

Contactinformatie afdelingen

Pijnbestrijding polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6287
Route 32

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven