Flecaïnide provocatietest

Binnenkort wordt u verwacht voor een Flecaïnide provocatietest. In deze folder leest u wat er gebeurt voor, tijdens en na de test.

Wat is een Flecaïnide provocatietest?

Uw specialist heeft in het kader van uw cardiologisch onderzoek een Flecaïnide provocatietest voor u afgesproken. Tijdens dit onderzoek wordt het effect van dit medicijn op uw hart bestudeerd via het ECG (elektrocardiogram). 

Waarom een Flecaïnide provocatietest?

Flecaïnide (Tambocor®) is een geneesmiddel tegen hartritmestoornissen. Flecaïnide vertraagt de elektrische geleiding in het hart. Hierdoor kunnen bepaalde zeldzame oorzaken van ritmestoornissen worden ontdekt, ook als deze op het 'normale' ECG niet zichtbaar zijn. 
Omdat Flecaïnide de geleiding in het hart beïnvloedt, wordt dit middel onder ECG-controle op de hartbewaking toegediend. Op de polikliniek cardiologie is voor u een afspraak gemaakt voor een dagopname op de hartbewaking van het BovenIJ ziekenhuis.

Voorbereiding

  • Op de dag van opname bent u nuchter. 
  • U mag uw gewone ochtendmedicatie innemen tenzij de cardioloog u anders voorschrijft.
  • U kunt iemand meenemen naar het ziekenhuis. Echter vanaf een half uur vóór en tijdens het onderzoek mag er niemand bij u blijven.
  • Neem iets mee voor tijdverdrijf na het onderzoek, u mag immers niet direct naar huis.
  • Als u na het onderzoek het ziekenhuis weer mag verlaten, mag u zelf naar huis rijden.
  • Het gebruik van mobiele telefoons is niet toegestaan. U dient deze voor het betreden van de hartbewaking uit te schakelen.

Wat kunt u verwachten?

  • Op de afgesproken dag en tijdstip kunt u zich melden bij de balie van de polikliniek cardiologie van het BovenIJ ziekenhuis. 
  • Een poli-medewerkster brengt u samen met uw papieren naar de hartbewaking.
  • Op de hartbewaking sluit de verpleegkundige u aan op de monitor om uw hartritme te bewaken. Er wordt een infuus geprikt en u krijgt een automatische bloeddrukmeter om uw bovenarm.
  • Tijdens het onderzoek wordt elke 2 minuten een ECG gemaakt en wordt uw bloeddruk gemeten.
  • Het medicijn Flecaïnide loopt gedurende 10 minuten via het infuus in.
  • Nadat alle Flecaïnide is toegediend, wordt na een kwartier én na een uur nog een ECG gemaakt. 
  • Indien er geen veranderingen op het ECG te zien zijn, mag u na overleg met de cardioloog naar huis. Zijn er wel veranderingen zichtbaar dan kan verder observatie noodzakelijk zijn. De cardioloog zal dat aangeven en het beleid bepalen.

Bijwerkingen van de Flecaïnide provocatietest

Tijdens de toediening van Flecaïnide kunt u last krijgen van de volgende bijwerkingen: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en braken, dubbelzien, tremor, tintelingen en flushing.
Als gevolg van de toediening van Flecaïnide kunnen ook hartritmestoornissen optreden. De kans hierop is groter bij bepaalde erfelijke ritmestoornissen. 
Verdere toediening van Flecaïnide zal bij aanwijzingen voor het ontstaan van ritmestoornissen worden gestaakt. U zult in dit geval op de afdeling hartbewaking blijven totdat het ECG weer normaal is.

De uitslag

De uitslag van de Flecaïnide provocatietest wordt direct na de test met u besproken.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan tijdens kantooruren contact met ons op.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Contactinformatie afdelingen

Cardiologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6732
Route 10

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven