Botox behandeling bij overactieve blaas - klinisch

Bij een overactieve blaas kan iemand last hebben van vaak plassen overdag en ‘s nachts. Er kan sprake zijn van sterke aandrang bij het plassen waarbij ook urineverlies kan optreden. In overleg met uw arts is gekozen voor een behandeling van de overactieve blaas met behulp van botoxinjecties in de blaaswand.

Botox

Botox Botuline-toxine (Botox) is een medicinale stof die de signaaloverdracht van de zenuwuiteinden naar de blaasspier blokkeert waardoor er een afname in de contractiekracht (samentrekking) van de blaas ontstaat. Hierdoor ervaren mensen minder (vaak) een aandranggevoel en vindt er een afname van de frequentie van het plassen plaats. De werking van Botox is 6 tot 12 maanden. Het toedienen van de injecties kan worden herhaald.

Voorbereiding thuis

Twee dagen vóór de behandeling start u met antibiotica.

De ingreep

De toediening van de Botox-injecties vindt plaats op de operatiekamer. Omdat het injecteren van de Botox in de blaasspier pijnlijk kan zijn, wordt de toediening verricht via een ruggenprik (spinale anesthesie) of algehele narcose.

De uroloog brengt via de plasbuis een buisje (cystoscoop) in uw blaas. De blaas wordt via het buisje gevuld met water zodat de wand goed te zien is. Met behulp van een lens in het buisje kan de uroloog goed in de blaas kijken. De uroloog brengt via een zijkanaal van het buisje een dunne naald in de blaas om mee in de blaaswand te kunnen prikken. Op 15 tot 20 verschillende plekken wordt Botox ingespoten. In totaal duurt de behandeling ongeveer 20 minuten.

Na de ingreep

Tijdens de behandeling heeft u in uw hand of arm een infuus om wat extra vocht toe te kunnen dienen. Het infuus zal worden verwijderd als u voldoende eet en drinkt. Ook heeft de uroloog na de behandeling een blaaskatheter achtergelaten in de blaas. Via de blaaskatheter kan de urine uit de blaas lopen en hoeft u niet te plassen. De blaaskatheter wordt in principe dezelfde dag ochtend weer verwijderd. Er wordt dan met een echoapparaat gecontroleerd of de blaas voldoende leeg komt. Is dit het geval, dan mag u weer naar huis. Als er te veel urine achterblijft in de blaas zal meestal kortdurend worden gestart met zelfkatheterisatie.

In sommige gevallen blijft u na de behandeling een nacht ter observatie in het ziekenhuis.

Wat kunt u thuis verwachten

In de eerste dagen na de behandeling kan er nog wat bloed in de urine zitten. Om te voorkomen dat het bloed in de blaas gaat stollen, is het belangrijk dat u ongeveer 2 liter vocht op een dag drinkt. De positieve effecten van de Botox behandeling treden meestal na zo’n drie tot vijf dagen op.

Contact opnemen

Neemt u, tot de eerste poliklinische controle, eerder contact op als de volgende klachten ontstaan:

  • Als plotselinge hevige of aanhoudende buikpijn ontstaat die met 4 keer daags twee tabletten paracetamol van 500 mg niet verdwijnt.
  • Bij hevig bloedverlies en het plassen van grote bloedstolsels.
  • Als het plassen niet (meer) lukt of u het gevoel heeft niet goed te kunnen uitplassen.
  • Als er kort na de ingreep langer dan 24 uur koorts van boven de 38,5 graden ontstaat.

Controle

U krijgt een controle-afspraak mee voor over 2 weken bij de uroloog om de resultaten van de behandeling te bespreken. Er wordt weer met een echoapparaat gecontroleerd of de blaas voldoende leegkomt.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem contact met ons op via een van deze telefoonnummers.

Contactinformatie afdelingen

Urologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6243
Route 33

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven