Besnijdenis volwassenen - Circumcisie

Een besnijdenis (circumcisie) is een kleine operatieve ingreep, waarbij de voorhuid wordt verwijderd. Het is goed u te realiseren dat uw persoonlijke situatie anders kan zijn dan beschreven. Bijzondere omstandigheden kunnen aanleiding zijn voor een wijziging in de behandeling. Dit wordt met u besproken.

De reden voor de ingreep

Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid niet meer over de eikel worden teruggeschoven. Dit kan een medische reden zijn om tot een circumcisie te besluiten. Om geloofsredenen kan vooral bij kinderen ook tot een circumcisie worden besloten. Soms laat men een circumcisie verrichten omdat men dat hygiënisch vindt.

Vergoeding ingreep

Let op:

  • Besnijdenis op basis van een medische indicatie: de kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering.
  • Besnijdenis zonder medische indicatie: de kosten worden in de meeste gevallen niet vergoed. Vraag van tevoren na bij uw zorgverzekeraar of de kosten in uw geval vergoed worden.

Voorbereiding

Vooraf is thuis geen speciale voorbereiding nodig. De ingreep wordt meestal onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Soms kan de uroloog in overleg met u besluiten om de ingreep onder algehele narcose uit te voeren.

De operatie

De ingreep wordt door de uroloog in samenwerking met een verpleegkundige uitgevoerd. In de kleedkamer ontbloot u uw onderlichaam. Hierna neemt u plaats op de behandeltafel. De penis wordt met Bethadine gedesinfecteerd. Aan het begin van de penis wordt, vlak bij de buik, onder de huid verdoving ingespoten. De gehele penis is daarmee tijdens de ingreep verdoofd, hoewel u vaak nog wel de penis voelt bewegen.

Vervolgens worden steriele doeken om het wondgebied gelegd. U mag het oppervlak van de doeken niet aanraken. Nadat de verdoving is ingewerkt wordt een snede in de voorhuid gemaakt, waarna deze wordt verwijderd.

Soms zijn er verklevingen tussen de voorhuid en de eikel, die tijdens de ingreep losgemaakt worden. De wond rond de eikel wordt gehecht met kleine hechtingen die vanzelf oplossen na ongeveer twee weken. Daarna wordt de wond verbonden met een vettig gaasje, dat niet aan de wond plakt, en een gewoon gaasje eromheen. Het plasgaatje op de top van de penis blijft vrij, zodat u kunt plassen. De ingreep duurt ongeveer dertig minuten.

Na de ingreep

Na een tot twee uur raakt de verdoving uitgewerkt en komt het gevoel in de penis weer terug. Het gebied van de ingreep kan gevoelig of branderig zijn. U kunt paracetamol tegen de pijn gebruiken. Het is raadzaam om deze pijnstillers voor de ingreep in huis te hebben. Het is verstandig om het op de dag van de ingreep en de dag erna rustig aan te doen. Ga niet sporten.

Verwijder de dag na de ingreep de gaasjes. U kunt dit het beste doen terwijl u onder de douche staat, zo weken de gaasjes los. Soms bloedt het een beetje als u de gaasjes verwijdert; dit is niet erg. Ga de eerste paar dagen twee keer onder douche en verwissel de gaasjes. Daarna is verbinden meestal niet nodig, tenzij de wond nog wat vochtig is.

In het begin kan de eikel gevoelig zijn, afdekken met een gaasje helpt dan om de eikel te beschermen. Het is beter om geen geslachtsgemeenschap te hebben totdat de laatste hechting is verdwenen. Ook is het beter om na de ingreep niet zelf naar huis te rijden.

Mogelijke complicaties en bijwerkingen

Een operatie is nooit zonder risico’s. Ook bij deze operatie is de normale kans op complicaties aanwezig. De wond bloedt altijd wat na. Rond het wondgebied kan enige roodheid ontstaan. Vaak komt een blauwe verkleuring van een deel van de penis voor. Door de ingreep wordt de eikel niet meer beschermd door de verwijderde voorhuid. U kunt hierdoor enkele weken last hebben van irritatie door kleding, dit gaat vanzelf over. Het korter zijn van de voorhuid heeft geen invloed op de seksuele beleving.

Wanneer contact opnemen?

  • Bij koorts boven 38,5 C.
  • Als de penis erg gezwollen is.
  • Indien de wond blijft bloeden.

Controleafspraak

Na de ingreep krijgt u een datum voor een controleafspraak mee.

Bent u verhinderd?

Heeft u een belangrijke reden waarom u niet kunt komen op uw afspraak? Neem dan contact met ons op. Gaat het om een opname? Bel dan het patiënten servicebureau. 

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem contact met ons op via een van deze telefoonnummers. 

Contactinformatie afdelingen

Urologie polikliniek

Telefoonnummer 020-634 6243
Route 33

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven