U bevindt zich hier: Home | Aandoeningen & Ziektebeelden | Vaatvliesontsteking in het oog - Uveitis
Uveitis is een ontsteking van het vaatvlies in het oog. Uveitis wordt gebruikt als een verzamelnaam voor inwendige oogontstekingen.
Uveitis‐patiënten klagen vaak over een vermindering van het gezichtsvermogen van één of beide ogen. Ze zien wazig, hebben last van zwarte vlekjes of slierten in het beeld. Een aantal patiënten kan het licht niet goed verdragen.
Uveitis kan heel plotseling beginnen met een pijnlijk, rood oog of met geleidelijk waziger zien. Het kan in één oog voorkomen of afwisselend in één van beide ogen, of in beide ogen tegelijkertijd. Sommige kinderen met jeugdreuma hebben uveitis zonder verschijnselen.
Uveitis wordt ingedeeld in drie vormen, afhankelijk van de plaats in het oog waar de ontsteking het hevigst is, aan de voorkant, middenin of aan de achterkant. Soms is het onderscheid niet goed mogelijk. Er kan ook sprake zijn van een ontsteking in het hele oog. Deze indeling is van belang, omdat de verschillende vormen van uveitis een verschillend beloop hebben. Het verloop bepaalt onder andere de keuze van de behandeling.
Bij een uveitis zijn de aangrenzende lagen, zoals netvlies (retina) en harde oogrok (sclera), meestal ook betrokken bij de ontsteking.
Meer informatie leest u in de folder 'Uveitis' van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap.
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.