Parkinson is een chronische ziekte, waarbij zenuwcellen in de middenhersenen langzaam afsterven. Deze zenuwcellen produceren de stof Dopamine, ook wel 'boodschapperstof' genoemd. Deze dopamine zorgt ervoor dat het lichaam de goede 'bevelen' krijgt om de opdrachten van de hersenen uit te voeren.
De ziekte van Parkinson presenteert zich meestal met problemen met het bewegen. Mensen worden trager, gaan sloffen tijdens het lopen, krijgen moeite met omdraaien en met de fijne motoriek (bijv. schrijven). Vaak verandert ook de stem (zachter, binnensmonds) en de gelaatsuitdrukking ('maskergelaat'). Daarbij hebben veel mensen last van stijve spieren en bevende handen. Later in de ziekte kunnen ook problemen met de balans ontstaan waardoor mensen het gevaar lopen te vallen.
Behalve de gestoorde motoriek kunnen bij de ziekte van Parkinson ook andere verschijnselen optreden. Voorbeelden zijn verminderde reuk, overmatige speekselvloed, slaapstoornissen, moeite met het geheugen, concentratiestoornissen en somberheid. Ook kunnen stoornissen optreden in het autonome zenuwstelsel, die zich kunnen uiten in verminderde blaascontrole, erectiestoornissen, obstipatie en moeite met de bloeddrukregeling. Deze verschijnselen treden lang niet bij alle patiënten op.
De ziekte is progressief. Dat wil zeggen dat de symptomen gaandeweg ernstiger worden. De ziekte is niet dodelijk en u leeft er ook niet korter door. Hoewel er geen medicijnen zijn waarmee we de ziekte van Parkinson kunnen genezen, zijn er wel veel mogelijkheden om de ziekteverschijnselen te verminderen. Hierdoor verbetert de kwaliteit van het leven van de parkinsonpatiënt.
Uw huisarts kan u verwijzen naar de polikliniek neurologie. Daar wordt u gezien door de neuroloog en zonodig ook door de parkinson verpleegkundige.
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.